A karácsonyi ünnepek alatt sem tétlenkednek a betörők

A karácsonyi ünnepek alatt sem tétlenkednek a betörők

Az ünnepi időszak sem mindig csak az ajándékokról, az adakozásról, a finom ételekről és a jó beszélgetésről szól, hanem néha olyan kellemetlenségekről is, mint a betörés. Főleg, ha nem figyelünk elégé, pedig sok esetben, egy kis óvatossággal megelőzhető lehetne. Bár a statisztikai adatok szerint évről-évre csökken a vagyon elleni bűncselekmények száma, biztonságtechnikai szakértők szerint a kialakult gazdasági nehézségek miatt félő, hogy ebben negatív változás lesz.

A december mindig egy kiemelt időszakot jelent a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőinek. Biztonságtechnikai szakértők szerint viszont már az ünnepi készülődés alatt is nagyon oda kell figyelni, hogy mit, hogyan csinálunk. Kezdve már a vásárlással.

„Ilyenkor jóval többet vásárolunk online, viszont mindig meg kell győződni arról, hogy megbízható felületről rendelünk. Ügyeljünk arra, hogy megbízható oldal legyen, hiteles információkkal és adatokkal. A vásárlásunk másik módja, amikor elmegyünk a boltba. Mindenki ismeri azt a helyzetet, mikor egy plázában, egyik márkás bolt után megyünk be a másikba, majd a szatyrokkal, dobozokkal távozunk. Ilyenkor sokan azt választják, hogy cipekedés helyett kiviszik az autóba a megvásárolt termékeket, ajándékokat, és ezzel máris támadási felületet adtunk a tolvajoknak” – mondta Hajós István, robotikai és biztonságtechnikai szakértő.

A karácsonyi ünnepek alatt sem tétlenkednek a betörők

A megfigyeléses technikák még nem mentek ki a divatból

A biztonsági óvintézkedések másik nagy területe az otthonunk védelme. Az ünnepi napokban sokan elutaznak, jól tudják ezt a tolvajok, betörők is. Még ma is léteznek a megfigyeléses technikák.

„A betörők kinézik a házat, áll-e autó az udvarban, látszódik-e mozgás, világít-e a lámpa, hogyan áll a redőny stb. Ezek alapján meggyőződnek, hogy van-e otthon valaki, vagy épp nincs. A betöréseket általában előkészítik. Nem ritka, hogy már jó előre átvágják a kerítést, hogy ne az éjszaka folyamán kelljen ezzel bajlódni. Mindig nézzünk szét a ház körül, akár elutazunk, akár nem” – javasolta Hajós István, aki szerint a legjobb módszer a betörések ellen a megelőzés.

A betöréshez nem kell sok idő, így mindig használjuk a riasztót


„Fontos, hogy technikailag jól felszerelt otthonunk legyen. Ha van riasztónk kapcsoljuk be. Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha csak 1-2 napra mennek el, akkor nem riasztják be a lakást. Pedig a betörőknek néha egy óra is elég. A riasztó legyen bekötve valamelyik távfelügyeleti céghez. De olyan apróságokra is érdemes figyelni, hogy legyen behúzva a kuka vagy épp kiürítve a postaláda. Ha a szomszédokkal jóban vagyunk, kérjük meg őket. Egyébként is fontos, hogy egy környéken jó közösség alakuljon ki, mert akkor az első gyanús személy feltűnése kérdéseket vet fel. A betörők egyébként, ha kinéznek két egyforma házat biztos, hogy azt választják, ahova egyszerűbb bejutni, így amennyiben tudjuk nehezítsük meg a dolgukat” – mondta a Bastion Group ügyvezetője, majd hozzá tette ők komplett megoldást tudnak kínálni a lakossági és a vállalati szféra számára is.

„A cégeknél kiemelt kockázati időszak a mostani. Sok helyen kell új dolgozókat felvenni, főleg a logisztikai részlegre. Sajnos előfordul, hogy ilyenkor hazavisznek olyan termékeket, amit nem kellene. Éppen ezért a cégeknek is fontos, hogy kiemelt biztonsági intézkedéseket vezessenek be a kiszállítástól egészen az értékesítési pontokig. Ehhez már tudunk olyan robotokat biztosítani, amelyek egy komplett logisztikai központot le tudnak fedni és megfelelő minőségű védelmet tudnak biztosítani a legtöbb vállalat számára” – zárta gondolatait Hajós István.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek