A jó szájhigiénia jó egészséget is biztosít

A jó szájhigiénia jó egészséget is biztosít

A szájüreg egészsége nagyon is összefügg az egész test egészségével. Ha nem egészségesek a fogaink, ha ínyproblémáink vannak, azt sürgősen kezeltetni szükséges, ugyanis nagyon sok gondot okozhat a nem megfelelő szájhigiénia.

Ha nem megfelelő a szájhigiéniánk, az nagyon sok betegséget okozhat. Az egyik ilyen a gingivitis (fogínygyulladás), amely során a szájüregi baktériumok ínyfertőzést okoznak. Ez egyébként az ínybetegség egy enyhébb formája. Kialakulhat parodontózis (fogínysorvadás) is. Ilyenkor az íny szó szerint elsorvad, ami a fogak elvesztéséhez is vezethet, illetve a csontállomány is elpusztulhat. A nem megfelelő fogápolás fogszuvasodást is okozhat.

A jó szájhigiénia jó egészséget is biztosít

A nem megfelelő szájhigiénia sokféle egészségi problémát idézhet elő. Az egyik ilyen a szív- és érrendszeri betegségek, például a koszorúér-betegség, amely okozhat szívelégtelenséget és szívrohamot is.

A másik betegség, amikor az artériák eltömődnek. Kutatások igazolják, hogy azok a személyek gyakrabban szenvednek érelmeszesedésben, akiknek ínyproblémájuk is van. Ennél a betegségnél plakk halmozódik fel az artériákban, így akadályozva meg a normális véráramlást.

A nem megfelelő szájhigiénia – főleg az ínysorvadás – oka lehet a stroke kialakulásának is. Egy másik szívet érintő betegség még az endokarditisz (szívbelhártya-gyulladás), amelynek akkor nagyobb az esélye, ha már eleve szívproblémáink vannak és mellette a fogaink is rosszak, illetve ínybetegségünk van.

A baktériumok elszaporodása a szájüregben még a tüdőgyulladás kialakulásában is nagy szerepet játszik, ugyanis ezek a baktériumok először a felső légutakba, majd a tüdőbe kerülnek és ennek következtében tüdőgyulladást is generálnak, mint ahogyan a szájban az ínygyulladásért lehetnek felelősek.

A száj egészségét sok minden befolyásolhatja, például nagyobb az esély a szájüregi problémák kialakulására, ha valakinek az étrendjében sok cukor és cukros étel szerepel, azonban a stressz, a dohányzás is okozhat parodontális tüneteket és betegségeket.

Vannak olyan betegségek, amelyek következtében szintén kialakulhatnak nem megfelelő szájhigiénés körülmények és emiatt jönnek létre szájüregi betegségek. Ilyen például a csontritkulás, a cukorbetegség, a fibromyalgia, az ízületi gyulladás, a prosztatarák és az Alzheimer-kór.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek