A férfiak körében is gyakori a testképzavar

A férfiak körében is gyakori a testképzavar

A testépítéssel akkor van probléma, ha elveszik felette a kontroll, és az illető élete csak az izomzat fejlesztése köré szerveződik. Az evés-, illetve testképzavar évekig, akár évtizedekig is elhúzódhat, és krónikus lefolyású is lehet, ezért fontos a betegség felismerése után mielőbb szakemberhez fordulni.

 

A férfiak körében is egyre gyakoribb a testkép-, illetve az evészavar - mondta Babusa Bernadett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa.

Az evés- és testképzavart érintően sokáig a nők voltak fókuszban, őket vizsgálták, pedig az elmúlt két évtizedben a férfiak körében is megszaporodtak az ilyen problémák. Általánosságban az evészavaros esetek 10-15 százaléka férfiakat érint, de a falászavarnál például 40 százalék a férfiak aránya.

Az adjunktus a férfiakat érintően kiemelte az izomdiszmorfiát, amelyet 1993-ban írtak le először, mint az anorexia fordított testképzavarát. Az anorexiánál a sovány ember túlzottan kövérnek látja magát, az izomdiszmorfiás a hatalmasan kidolgozott izomzata ellenére is azt látja, még mindig vékony.

Babusa Bernadett veszélyeztetett populációnak nevezte a súlyzós testedzést végző, illetve testépítő férfiakat. Körükben 4-5 százalék az izomdiszmorfia előfordulása.

A férfiak körében is gyakori a testképzavar

Mit értünk testképzavarnak?
Minden olyan viselkedészavart, amelyben a beteg nem tudja helyesen megítélni saját testét, nem érzékeli mi a normális, igyekszik természetellenes mintákhoz hasonlítani magát, amit még azon az áron is elszeretne érni, hogy egészségére ártalmas szokásokat vesz fel.
A betegségek kialakulásához vezető fő kockázati tényezői a gyerekkori evési és gasztrointesztinális problémákat, az alakra és súlyra való koncentrálás fokozódását, a negatív önértékelést, a szexuális abúzust, és az általános pszichiátriai problémákat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek