A fehérjebevitel fontossága

A fehérjebevitel fontossága

A fehérjék (proteinek) a legfőbb étrendkiegészítői a sportolóknak, hiszen a napi fehérjebevitel az edzéssel kombinálva segíti az izmok növekedését és regenerálódását. A fő funkciójuk az izomépítés, hiszen szükségesek az izomsejtek és izomrostok számára.

 

Ezen kívül fontos szerepe van az izomtömeg védelmében a diéták alatt, az immunrendszer helyes működésében, a test hidratálásának szabályozásában, a vér pH értékének megőrzésében és a hormontermelés egyensúlyának megtartásában. De nem csak a sportolók számára fontos a megfelelő fehérjebevitel, hiszen – ahogy szokták róla írni – a szervezet alapkövei, amely csecsemőkortól fontos feladatokat látnak el a testben.

Számos fehérje mutat enzimaktivitást, vagyis valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként segítik elő a sejt életben maradását. A fehérjék rendelkezhetnek stabilizáló, szerkezeti funkcióval is. Más fehérjék a sejt és környezete közötti információ-áramlás megvalósítása révén teszik lehetővé, hogy a sejt érzékelni tudja a külvilág ingereit és reagálni tudjon azokra.

Fehérjebevitelre számos forrás létezik. Az állati eredetű fehérjék 9 fontos aminosavat tartalmazzák, amit a szervezet nem tud előállítani. A tojásfehérje is a legértékesebb fehérjeforrások, mivel az összes esszenciális (létfontosságú) aminosavat  tartalmazza.

A növényi eredetű fehérjék 8 fontos aminosavat tartalmlaznak, kivéve a szójából kivont fehérje. Szervezetünkben nincsenek fehérje raktárak, ezért az izomzat megtartása érdekében naponta többször kell fehérjedús ételeket fogyasztanod. Még pontosabban: többször kisebb mennyiséget, hogy a bevitt fehérje teljesen hasznosulni tudjon.

Főképp sportolóknak ajánlott az Amway XS™ Sports Nutrition új termékcsaládja, amely felkészíti szervezetünket arra, hogy a legtöbbet hozzuk ki az edzésekből, legyen szó hobbiról vagy akár versenysportról. Feltölt, fenntart, újratölt: a sportitalokból, fehérjeporból és fehérjeszeletekből álló termékcsalád minden fontos tápanyagot tartalmaz, amire szükség lehet sportolás előtt, alatt és utána is.

A fehérjebevitel fontossága

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek