9 ok és megoldás a vállfájdalomra

9 ok és megoldás a vállfájdalomra

A váll ízülete a legmozgékonyabb ízület a testünkben. Sok irányba képes szabadon mozogni. Ennek köszönhető, hogy ennyi mindent tudunk csinálni vele, például a karunkat a fejünk fölé emelni, labdát hajítani vagy épp megvakarni a hátunkat. Addig, amíg bele nem hasít az a jellegzetes éles fájdalom.

A váll csontokból áll, melyeket izmok, inak és szalagok rögzítenek, illetve fontos szerepük van a porcoknak (ízületi vápa, felkarcsont fejét borító porc), melyek a csontok között helyezkednek el. Sok probléma állhat egy-egy tünet hátterében, dr. Elek Emil Miklós ortopéd szakorvos, gerincspecialista segítségével sorra vettük a leggyakoribbakat.

1. Rotátorköpeny-gyulladás
A rotátorköpeny valójában egy 4 izomból álló izomrendszer, amely köpenyként öleli körbe a felkarcsont fejét. Feladata a helyén tartani a kart,hogy fel tudjuk emelni és forgatni.

2. Rotátorköpeny-szakadás
Folyamatos repetatív mozgás vagy egy trauma (például esés) következtében a rotátorköpeny részlegesen vagy teljesen elszakadhat. Ez erős fájdalommal jár. Pihentetés, jegelés vagy melegítés és fájdalomcsillapító gyógyszerek, illetve szteroidos injekció is segíthetnek a gyógyulásban. A fizikoterápia javíthat a vállízület állapotán, de olykor műtétre is szükség lehet.

3. Befagyott váll
Ez a sérülés pontosan azt takarja, amire a nevéből asszociálunk: a vállban a szalagok, izmok megrövidülnek, az ízület lemerevedik, a beteg mozgásképtelenné válik. A pontos oka nem ismert. Kialakulását 3 fázisra osztják: fagyás, befagyott állapot, olvadás. Sokan kezelés nélkül is helyre jönnek néhány hónap alatt, de fizikoterápiával és célzott mozgásterápiával rövidíthető a folyamat.

4. Nyáktömlőgyulladás
A beteg mélyreható, sajgó fájdalmat érez, a válla forró és duzzadt. A fájdalom jellemzően a váll külső részén érezhető, ami fokozódik, ha a kezünket a fejünk fölé emeljük. Főként túlterhelés hatására jelentkezik, például amikor folyamatosan a fejünk fölött tartunk valamit. A kezelése pihentetéssel, jegeléssel vagy épp melegítéssel, fájdalomcsillapítókkal, mozgásterápiával történik.

5. Porcleválás
Bármely ízületben előfordulhat, így a vállban is. Egyes mozdulatok fájdalmat válthatnak ki, például ha a karunkat a fejünk fölé, vagy épp a mellkasunk előtt keresztben mozgatjuk. A porcleválás súlyosságának megfelelően többféle kezelés áll rendelkezésre. Pihentetés, szteroid-mentes gyulladásgátlók és a fizikoterápia általában segít. Amennyiben teljes a porcleválás, műtéti beavatkozás szükséges.

6. Dobóváll
A vállütközési szindróma, dobóváll vagy úszóváll gyakran előfordul, ha repetitív mozgást végzünk (úszás). A problémát a rotátorköpeny inainak ütközése okozza, a szalagok részleges szakadását követően is kialakulhat, vagy állandó erőltetés, túlterhelés hatására. A fájdalom a váll forgatásakor jelentkezik, főként vállmagasságban.

7. Vállficam
Sérülés miatt a felkarcsont feje kimozdul a vápából. Esetenként a porcok részleges sérüléseit is okozhatja. Kezelése orvosi beavatkozást igényel, a szakember a legtöbbször visszahelyezi a helyére.

8. Kulcscsonttörés
Leggyakrabban baleset miatt törik. Ha a csont nem mozdul el, rögzítőkötéssel 4-6 hét a gyógyulási idő, amit néhány hét gyógytorna egészít ki.

9. Osteoarthritis
A gyakran degeneratív ízületi betegségnek is titulált osteoarthritis a vállízületek merevségéből, porcok hétköznapi kopásából ered. Általában fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szerekkel kezelik a betegséget, de szóba jöhet fizikoterápiás kezelés is.

9 ok és megoldás a vállfájdalomra

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek