20 éves a Béres Szőlőbirtok és Pincészet

20 éves a Béres Szőlőbirtok és Pincészet

Az idei évben a Béres család két jelentős jubileumot is ünnepel: 50 éves a legendás Béres Csepp, id. dr. Béres József találmánya, és immár 20 éve annak, hogy a Tokaji Borvidék szívében, Erdőbényén borászatot alapítottak. „Minden cseppje Béres” jelmondatuk kifejezi, hogy a borászatba is magukkal hozták a Bérestől megszokott kiváló minőséget.

Az erdőbényei Béres Szőlőbirtokot 2002-ben hozta létre a Béres család, akiknek neve a Béres Csepp és a Béres Gyógyszergyár révén vált országosan ismertté, de immár 20 éve, hogy elkötelezték magukat a Tokaji Borvidék szolgálata mellett is. A kétféle tevékenységben közös nevezőt teremt a Béres minőség, amelyet nem csupán a gyógyszergyártásban, de a borászatban is elkötelezetten képviselnek. Mindemellett a Béres Csepp és a tokaji aszú is hungarikum, és a család nagyon büszke arra, hogy két fontos magyar érték felett is őrködhet.

20 éves a Béres Szőlőbirtok és Pincészet

A Béres Szőlőbirtok elsődleges célja minőségi tokaji borok készítése és értékesítése, bel- és külföldön egyaránt, e munkán keresztül pedig a Tokaji Borvidék szolgálata, segíteni nevének méltó helyre való felemelését és megismertetését világszerte.

A Béres Szőlőbirtok borai számos sikert értek el rangos bel- és külföldi versenyeken, felkerültek a hazai csúcsgasztronómiát képviselő éttermek borlapjára, és a világ egyre több országba jutnak el. A pincészet 2015-ben elnyerte a Bor és Piac magazin „Magyarország legszebb szőlőbirtoka” címét.

A jubileum évben a Béres Szőlőbirtok megújította arculatát. Az új, letisztult, modern vállalati embléma központi eleme a címkéken már korábban is megjelenő csepp motívum, amely a „Minden cseppje Béres” jelmondatot tükrözi vissza. A borászat tulajdonosai a jubileum kapcsán is hangsúlyozták: a Béres Szőlőbirtok stratégiájának középpontjában a következő évtizedekben, csakúgy, mint eddig, a kiváló minőségű tokaji borok készítése és értékesítése áll, csak ezt az utat tartják méltónak az 500 éves Tokaji márkához és a Béres névhez.

20 éves a Béres Szőlőbirtok és Pincészet


A kezdetek

Amikor 2002-ben a Béres család a Béres Szőlőbirtokot megalapította, Erdőbényén a szőlőművelés és a borkészítés Csipkerózsika-álmát aludta. Szőlőterületeik valamikor szépen gondozott szőlőskertek lehettek, de ezeknek nyomuk sem maradt. A történelmi Lőcse-dűlőnek csak az 1980-as években telepített alsó fele volt művelésben. Az egykori Lőcse-tanyából, melynek környékén a huszadik század elején még virágzó gazdaság, gyümölcsöskert volt, csak romok maradtak, mindössze egy régi pince volt fellelhető. 2004–2005-ben a Béres család visszatelepítette a szőlőt, 45 hektáros, korszerű ültetvényt alakítva ki. 2006-ra a régi tanya helyén, a régi diófát körülölelve felépítették az új birtokközpont, alatta - a régit beépítve - egy új pincerendszerrel. A tájba illeszkedő, hagyománytisztelő, ugyanakkor minőségi, modern épületet álmodtak és valósítottak meg, elsősorban helyi anyagok felhasználásával, melyet az építész szakma Építészeti- és Építőipari Nívó- díjakkal ismert el.

Szőlőművelés és borkészítés a Béres Szőlőbirtokon

A szőlőtelepítés során a tokaji borkészítéshez engedélyezett fajtákkal dolgoztak: elsősorban furmintot és hárslevelűt, valamint sárgamuskotályt, kövérszőlőt és zétát telepítettek. A szőlőművelésben és a borkészítésben a hagyományokra támaszkodva a modern technológia adta lehetőségeket alkalmazva dolgoznak, folyamatosan törekedve az innovációra. Boraikat saját szőlőből készítik. Borválasztékukban megtalálhatóak a hagyományos hegyaljai tételek, a száraz fajtaborok és házasítások, a szamorodni, az aszú és a késői szüretelésű borok is. Ezek mellett tradicionális eljárással pezsgőt és saját gyümölcstermésből pálinkákat is készítenek. A hagyományok tisztelete mellett a mai ízléshez és technológiai lehetőségekhez is igazodnak, ezért reduktív, könnyedebb tételek is szerepelne a választékban.

20 éves a Béres Szőlőbirtok és Pincészet

A Béres csapat

A pincészetben összesen 20 állandó munkatárs dolgozik a Bérestől megszokott minőségi szemlélettel. Ügyvezetője Regéczy-Béres Melinda, kereskedelmi igazgatója Regéczy Dávid, mindketten az alapító család tagjai, akik szívügyüknek tekintik mind a Béres Szőlőbirtokot, mind Erdőbényét, mind a Tokaji Borvidéket.

20 éve a helyi értékek szolgálatában

A Béres Szőlőbirtok számára fontos a helyi értékek képviselete, aktív szervezője az erdőbényei rendezvényeknek, többek között a Bor, mámor, Bénye fesztiválnak és tevékenyen részt vesz a tokaj-hegyaljai szakmai szervezetek munkájában is.

Kezdetektől fontosnak tartották a területükön lévő régi építmények és pincék megóvását is: a Lőcse-dűlő telepítésekor feltártak és megóvtak egy kétágú lyukpincét, valamint egy liktor vermet, az Omlás-dűlőben álló régi, romos épületet pedig - amelynek funkciója az idők homályába veszett - felújították, szakrális hellyé alakították: a Napbaöltözött Asszony kápolnája néven került felszentelésre. A Lőcse-dűlőben található épített és természeti értékek megismertetésére 2018-ban minden korosztály számára különleges élményt ígérő, értékes ismereteket nyújtó tanösvényt alakítottak ki.

A Béres Szőlőbirtok tulajdonosai számára kezdetektől fontos Erdőbénye szellemi örökségének, épített környezetének, természeti értékeinek védelme, így például az erdőbényei kádársághoz, a Magita legendához, a Szepsi Laczkó Mátéhoz kötődő hagyományok ápolása, vagy a Lőcse-dűlő egykori tulajdonosával, a felvidéki Lőcse várossal való kapcsolattartás, de a miocénkorba vivő erdőbényei Vitis Tokajensis őslelet ismertségének köztudatban tartása is.Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek