10 pszichológiai trükk, amit tudnod kell!

10 pszichológiai trükk, amit tudnod kell!

A munkában, a háztartásban, a bevásárláskor természetes könnyedséggel alkalmazunk jól bevált trükköket. Arra voltunk kíváncsiak, akadnak-e kapcsolatainkban, viselkedésünkben is olyan fogások, amelyeket alkalmazva könnyebben boldogulhatunk az életben. Akadnak bizony.

1. Ha felteszel valakinek egy kérdést, és röviden válaszol, maradj csöndben és tartsd a szemkontaktust. Folytatni fogja.

2. Ha ideges vagy egy előadás előtt, esetleg aggódsz egy meeting miatt, vegyél be egy rágót. Ha eszel, az agyad úgy értékeli, nem áll fenn vészhelyzet – alábbhagy a szorongás.

3. Ha bekapcsolódsz egy társalgásba, figyeld az emberek lábfejét. Ha csak a felsőtestükkel fordulnak feléd, a lábukkal nem, zavarod őket. Ez a munkatársakra is igaz: ha a lábukat nem fordítják feléd, nem érdekli őket, mit mondasz.

10 pszichológiai trükk, amit tudnod kell!

4. Válassz izgalmas programot az első randira, menjetek hullámvasutazni vagy nézzetek meg egy thrillert. A partnered adrenalinszintje megnő, ezért örömmel emlékszik majd a találkára.

5. Az emberek nem arra emlékeznek, amit mondasz, hanem arra, milyen érzéseket keltettél bennük. Ezért kérdezd őket önmagukról, mindenki szeret magáról beszélni.

6. Ha épp megismersz valakit, jegyezd meg a keresztnevét, és a beszélgetésben szólítsd őt a nevén. Az emberek szeretik hallani a nevüket, bizalmat épít, ha megszólítod őket. Elköszönésnél sem felejtsd el: „Szervusz, Pál!”

7. Figyeld meg az új ismerőseid szeme színét. Ha erre koncentrálsz, tartod a szemkontaktust, ráadásul jobban fogsz emlékezni mindenkire.

8. Nehezen kelsz ki az ágyból? Mikor csörög az óra, feküdj a hátadra, és öklözz a levegőbe néhányszor. Garantáltan felébredsz.

9. Ha egy konfliktust szeretnél rendezni, akár a partnereddel, akár a munkahelyen, mindig valami jó dologgal kezdj. Lehet ez akár egy semmitmondó mondat arról, milyen jót kirándultál hétvégén, vagy hogy milyen kedves volt ma a pékségben az eladó. A jó kezdés után együttműködőbb lesz a partnered, könnyebb megoldani a konfliktust.

10. Engedd meg magadnak a hibázás lehetőségét. Nem lehet mindig igazad, és nem csinálhatsz mindig mindent tökéletesen. Ha ezt elfogadod, könnyebben kérsz bocsánatot, ha elrontottál valamit, és könnyebben elfogadod másoktól is, ha nem úgy tesznek, ahogy neked tetszik. 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek