Változtassa meg életkora mutatóit!
Az orvostudomány szerint a gének az öregedés folyamatának mintegy 20 százalékáért felelősek, a többi rajtunk múlik. Vagyis azt, hogy egészségesek maradjunk, és hosszabb ideig éljünk, nem a génjeinktől kell várnunk, nekünk kell tennünk érte.
A gének fontos szerepet játszanak abban, hogy mennyi ideig élünk, de mintegy 80 százalékban a mi kezünkben van az irányítás az életminőségünk felett. Egyéb fontos egészségügyi megfontolás mellett a táplálkozás a legfontosabb tényező.

10 élelmiszer az öregedés hatékony késleltetéséhez
Bioélelmiszerek – A bioélelmiszerek magasabb minőségű tápanyagforrások. Antioxidánsokban (C-vitamin, polifenolok és flavonoidok) és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek.
Tápanyag-összetétel – A legjobb élelmiszerek, amiket fogyaszthatunk a zöldségek, gyümölcsök, diófélék, magvak, omega-zsírsavakban gazdag halak és olajok. Ezzel szemben ajánlott kerülni a vörös húst, a tejtermékeket, a cukrot, az alkoholt vagy a feldolgozott élelmiszereket.
Rágás – Érdemes minden falatot 20-30-szor megrágni, különben akár a tápanyagok 50 százalékát is elveszíthetjük. Az alaposan megrágott étellel segítjük a tápanyagok megfelelő felszívódását és az emésztés folyamatát.
Többször keveset – Három nagyobb étkezés és ezek között két snack fogyasztása minden nap lehetővé teszi a jobb emésztést és felszívódást, a kalóriák jobb eloszlásáról nem is beszélve. Ez az egészséges testsúly megőrzésében is fontos lépés.
Enzimek, savak és baktériumok – 50 éves korunkra kevesebb emésztőenzimet, gyomorsavat és bélbaktériumot termelünk. Ezért fogyassz több nyers vagy párolt táplálékot, és segítsd az emésztőrendszer munkáját.
Táplálékkiegészítők – A kutatások szerint az élelmiszereink kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint 50 évvel ezelőtt. Több ezer tanulmány támasztja alá a kiegészítő vitaminok, ásványi anyagok és egészséges olajok szükségességét. A megfelelő vitaminkoktél összeállítása érdekében érdemes kikérni orvos tanácsát.
A korai öregedés megakadályozására: A-vitamin, B-vitamin komplex, Omega-3 zsírok, astaxanthin, Cink, D3-vitamin, E-vitamin, kurkumin, zöld tea, vas, C-vitamin, CoEnzyme Q10, probiotikumok, magnézium, polifenolok
Toxinok – A levegőben, a vízben és a táplálékban lévő toxinok drámai mértékben nőttek az évek során., ezek sejtjeink idő előtti öregedését idézik elő és megbetegítenek. Kerülje a csapvizet, amely klórt és fluoridot tartalmaz, helyette fogyassz tiszta forrás-, ásványvizet. A rendszeres szaunázás is segít a méregtelenítésben, ahogy a rendszeres testmozgás is.
Diagnosztikai tesztek – Érdemes időnként preventív jelleggel szélesebb spektrumú labor- és egyéb vizsgálatokon, állapotfelméréseken részt vennünk.
Alvás – A szervezetnek esténként 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy minden szervünk megfelelően végezze a dolgát, és regenerálódhasson.
A stressz – Az összes betegség több mint 80 százalékáért tehető felelőssé a stressz, és naponta 30-40 alkalommal kerülünk stresszes helyzetbe. Csökkentsd a stressz forrásait, meditáljon és jógázzon.
Az öregedés négy fő tényező
- Telomerek – A sejtöregedés szabályozásában rendkívül fontos szerepet töltenek be. A telomerek egyre rövidebbek lesznek az egészségtelen táplálkozás, a túl sok stressz, kevés alvás, mozgás hatására.
- Oxidáció – Sok cukor, telített zsír, toxin, vagy alkohol fogyasztása esetén a sejtjeink oxidálódnak. Ez a folyamat nem csak az immunrendszert gyengíti, de a DNS-ünket is károsítja és pusztítja a sejteket.
- Glikáció – Azt a szervezet károsító, öregedést gyorsító, gyulladást növelő molekuláris folyamatot nevezzük így, amikor a cukor fehérjéhez kapcsolódik. A napi fruktóz és szénhidrát bevitel csökkentésével, a rendszeres testmozgással sokat tehetünk ellene.
- Celluláris alultápláltság – Valamennyi sejt megfelelő mennyiségű tápanyagot igényel a működéséhez. A sejtszintű éhezés következtében sejtkárosodási folyamat veszi kezdetét a szervezetben, ami idő előtti öregedéshez és krónikus betegségekhez vezet.





