Polip a méhben - műteni vagy nem műteni?

Polip a méhben - műteni vagy nem műteni?

Az ún. polipok gyakori diagnózisnak számítanak, melyek több helyen is kialakulhatnak a testben- így a méhben is. Legtöbbször jóindulatú elváltozásokról van szó, ám érdemes figyelemmel kísérni őket, mert rosszindulatúvá is válhatnak. Dr. Józan Gyöngyit, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészét arról kérdeztük, mely esetekben van szükség műtétre.

Jóindulatú sejtburjánzás a méhben

A méh polip egyfajta kitüremkedés, amely a méh nyálkahártyája (endometrium) mentén alakul ki. Kapcsolódhat oda vékony szárral, de anélkül is. Átlagosan ezek a polipok kevesebb, mint 1 centisek, ám lehetnek akár golflabda méretűek is. Az esetek többségében a méhében maradnak, de néha lecsúsznak a méhnyak nyílásán keresztül a hüvelybe. Legtöbbször jóindulatúak, bár egyesek rákosak (rákmegelőzőek) is lehetnek.


Polip a méhben - műteni vagy nem műteni?

A polipok kialakulásának pontos oka nem ismert, de a kutatók valószínűsítik, hogy a hormonszint ingadozása fontos tényező lehet. Az ösztrogén ugyanis szerepet játszik abban, hogy az endometrium minden hónapban megvastagodjon, így valószínű, hogy a méhpolipok növekedésében is közrejátszik. Megfigyeték továbbá azt is, hogy főleg a menopauzán átesett nőknél alakul ki (fiataloknál sem kizárt), valamint tovább növekedhet az esély, ha az illető túlsúlyos, nem szült vagy ha magasvérnyomása van.

A méhben lévő polip tünetei

Legtöbbször tünetmentes, ám ha panaszokat okoz, akkor azok a következők:

  • Vérzészavar

  • Kontakt vérzés

  • Meddőség

  • Intim folyás

  • Alhasi fájdalom

  • Együttlétek során érzett fájdalom

A diagnózis legtöbbször transzvaginális ultrahanggal könnyen felállítható, ám méhtükrözéssel még jobban vizsgálható a méh belseje.

Műteni vagy nem műteni?

Bár gyakran mondják, hogy a kisebb, panaszokat nem okozó polipokat békén lehet hagyni, csupán elég a megfigyelés, ám egy fontos ok miatt érdemes a műtéti eltávolítása.

“A polipok bár legtöbbször jóindulatúak, ám előfordulhat, hogy rákos sejteket is tartalmaznak. Látatlanban sajnos nem lehet egyértelműen megítélni, hogy jó-vagy rosszindulatú elváltozással áll szemben a beteg, ezért érdemes sebészileg eltávolítani és szövettanra küldeni. Ezt gyakran méhkaparás (küret) előzi meg”- mondta Dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze, aki hozzátette, hogy utána is fontos a rendszeres kontroll, még panaszmentes esetben is, mivel a polip kiújulásra hajlamos!

Forrás: Nőgyógyászati Központ


Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek