Nem őszinte szerelem, csak üzlet

Nem őszinte szerelem, csak üzlet

Virtuális özvegyek és kiberhűtlenség. Online szerelmek, melyek az FBI-t is érdeklik. Az öregség skatulyájába tett nyugdíjasok, akik egzotikus országokban szédülnek meg a romantikus ígéretektől. Izgalmas kérdések a 21. századi szerelemről.

Nincs kockázat

Mitől vonzó az online ismerkedés? A név és arcnélküliség mellett elsősorban a gyorsaság teszi ellenállhatatlanná a lehetőséget. Itt nincs szégyenérzet, hiszen nem kell tartani a kellemetlen szájszagtól, itt nincs lógó mell vagy pocak. Roppant kényelmes és biztonságos, hiszen otthonról, kimozdulás nélkül lehet csábítani. Működik a vonzerő anélkül, hogy különösebben megerőltetnék a felek magukat.

Gyorsan megszűnnek a gátlások, hiszen itt lehet másként viselkedni, mint ahogy az megszokott, így a szexuális fantáziák is könnyedén képviselhetőek. A fásultság, a hosszú kapcsolatok unalmassága eltűnik, percek alatt válnak a résztvevők kívánatos szexistenekké és istennőkké. A mindennapok terhei megszűnnek, a férfiasság és a nőiesség helyreáll, magabiztosságot kapnak a felek.

Mi kell a nőnek? És a férfinak?

Statisztikák azt mutatják, hogy a férfiak inkább szexuális élményeket keresnek az online térben. Ez a szóbeli-írásbeli erotikus chateléstől a webkamerás szexig terjed általában. Ezzel szemben a nők inkább a romantikára, udvarlásra vágynak a virtuális térben. A hölgyekre jellemzőbb, hogy érzelmileg is jobban bevonódnak a flörtbe.

Egy kedves bók vagy egy virtuális rózsacsokor is elég a jó érzések kialakulásához. De bármelyik nem képviselőiről legyen szó, a közös az, hogy ugyan nem jön létre fizikai találkozás, aktus, talán még telefonbeszélgetés sem, mégis valós kielégülés- és elégedettségélményt okoz az agyban. Az online partnerek megbabonázzák, függővé teszik egymást.

Cyberözvegyek

Azonban a kölcsönösség nem mindig egyértelmű. Ha valamelyik félnek megterhelővé válik a virtuális kapcsolat, egyszerűen csak kikapcsolja a számítógépet. És bizony, amennyire megélhető a kiteljesedés az internet világában, ugyanolyan fájdalmakat is tud okozni. Amikor alábbhagy az online érdeklődés, az az elhagyatás, magányosság, kétségbeesés érzésével jár még akkor is, ha a kiberhódítóval nem jött létre soha személyes találkozó. Ezeket az embereket nevezik kíberözvegynek. Meg azokat is, akiket a virtuális viszony kiderülése után elhagy a valódi partnere a valódi kapcsolatában. Nincs ezen csodálkozni való, hiszen a virtuális megcsalás érzése is valós lelki sérülésként jelenhet meg.

Újragondolt hűség

Persze, sokan sokféleképpen gondolkodnak hűtlenségről, mindenki másként definiálja és máshol húzza meg a határt. Gondolat- és vitaindítóként álljon itt az USA-beli egyházak álláspontja. Eszerint hűtlenségnek számít az online flört, ha az aztán érzelmi problémákat okoz a partnerek között, és ez független attól, hogy létrejött-e fizikai, valós találkozás vagy sem.

Miért működik az online csábítás?

Az online kommunikációban rengeteg információtól elesünk. Nem látható a másik mimikája, testtartása, nem hallható a hanghordozása, csak a chatelés marad. Az agy pedig kiszínezi ezt a történetet és olyanná varázsolja az olvasott szöveg íróját, amilyennek látni szeretnénk. Torzító szemüvegen keresztül látjuk ilyenkor a történéseket, idealizáljuk a másikat és hajlamosak leszünk megalapozatlan döntéseket hozni.

Veszélyeket hordoz

A csalók is felfedezték már maguknak a (virtuális) szerelmet keresők sebezhetőségét. Olyannyira komoly probléma ez, hogy például az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének weboldala hosszú leírást tartalmaz a ,,romantikus csalók” felismeréséről, veszélyéről. Az FBI pedig nyomozásokat folytat ilyen ügyekben, ugyanis az adatok szerint csak 2021-ben összesen 547 millió dollárt csaltak ki szerelem és házasság ígéretével az online térben. Hiba lenne azt gondolni, hogy internetes csalás áldozatává válni csak a társkereső oldalakon lehet.

A csalók bármelyik közösségi oldalon megtalálják áldozataikat. A közösségi médiában magunkról nyilvánossá tett adatok alapján felépítik egy olyan férfi/nő képét, akinek a kiszemelt nem tud majd ellenállni. Így járt például az az asszony is, akitől vallásos beállítódására építve csaltak ki több millió forintot házasság ígéretével. A nő pedig a mai napig elképedve szemléli, hogy léteznek rosszindulatú, gonosz emberek, akik szánt szándékkal élnek vissza mások bizalmával. Számára ez még mindig hihetetlen.

De nem csak a gyengébbik nem képviselői lehetnek áldozatok. 2021-es hír szólt egy magyar férfiról, aki egy magát fiatal, vonzó lánynak kiadó csalónak utalt egy kisebb vagyont kriptovaluta formájában úgy, hogy soha nem találkoztak, de még csak telefonon sem beszéltek.

Gyanús jelek

A csalók szándéka, hogy a lehető leggyorsabban megszerettessék magukat, bizalmat építsenek ki a potenciális sértettben, majd a lehető leghamarabb pénzt kérjenek tőle. Gyanakodjon, ha rövid ismeretség után bizalmas megszólításokkal illeti a másik (szerelmem, drágám) és ,,mindent felemésztő szerelem” érzéséről számol be. A csalók gyakran állítják, hogy szüleik és házastársuk már nem él, gyermekükre más vigyáz.

Nem őszinte szerelem, csak üzlet

Gyanús lehet az is, ha ,,biztonsági okokból” sosem lehet vele telefonon vagy webkamerán beszélni. Kételkedésre adhat okot az is, ha azt állítja, majd egy diplomatával ajándékot küldet. Ígérgetik a személyes találkozást, de az kisebb-nagyobb balesetek vagy épp a határőrség miatt nem valósulhat meg. De a leggyanúsabb, amikor pénzt kezdenek el kérni. Ehhez visszakövethetetlen fórumokat jelölnek meg és mindig ragaszkodnak ahhoz, hogy azon a csatornán keresztül történjen a fizetés (Pl. Western Union, MoneyGram) vagy ajándékkártyát (például Amazon, Google Play, iTunes) vagy épp kriptovalutát kérnek.

Fenntartásokkal kell kezelni azt is, ha szabadságra, házassági dokumentumokra, egészségügyi ellátásra, gyermek taníttatására vagy épp alapítványi támogatásra, esetleg vízumra, repülőjegyre kérnek pénzt. Éppen ezért soha, de soha ne utaljanak pénzt! Nagyon kritikusan, a realitásérzék megőrzésével és fenntartásokkal kell kezelni az ilyen kéréseket, akár hónapokkal a megismerkedést követően is.

Szexturizmus-nem csak férfiaknak

Azért nem csak az online térben részegülhet meg az ember a szerelem ígértétől. Kuba, Costa Rica, Jamaica, Gambia, Kenya, Egyiptom: ezekben az országokban valós kapcsolatokban jön létre csábítás – pénzért. Egész iparág épül a korosabb, de tehetős nyugati nőkre. Ők ugyanis úgy választanak úticélt, hogy a fiatal, szép testű fiúkkal létesített fizetett románc lehetősége meglegyen. Ezek az asszonyok saját hazájukban általában már elutasítottnak érzik magukat az életkoruk és a testsúlyuk, alkatuk miatt.

Nem őszinte szerelem, csak üzlet

A fejlett országokban a férfiak már nem vesznek tudomást a nyugdíjas korú asszonyokról, tágabb értelemben pedig szinte az egész társadalomban láthatatlanná válnak. Viszont ezekben a közép-amerikai és afrikai országokban minden megfordul. A fiúk bókolnak, udvarolnak, társaságukban a nők végre újra kívánatosnak érzik magukat. A pénzért vett kedveskedés és a romantika illúziója felülírja a szexualitás fontosságát. Persze, ez is részét képezi sokszor az alkunak, de mégis a prostitúció szürke zónájában mozognak. Ezeken az egzotikus nyaralásokon a nők önbizalma nem a nemi aktusokon keresztül erősödik meg elsősorban.

A tudatosság növelése

A fentieket átgondolva se jelentsük ki megingathatatlan magabiztossággal, hogy az internet ördögtől való. Az online tér sokak számára teszi lehetővé a munkavégzést, bőséges variációt nyújt távol élő barátainkkal, szeretteinkkel való kapcsolattartásra és a szórakozásra is teret nyit. Ahhoz azonban, hogy az internet veszélyei elkerülhetőek legyenek, nagyobb tudatossággal kell kezelni a személyes adatokat, a pénzügyeket, de leginkább a magányosság érzését. Igaz ez a valós kapcsolatokra is.

Egy nyaralás alatt megélt flörtölést vagy romantikus kalandot is racionálisan érdemes szemlélni.  Akár az online, akár az offline világból érkezik a szerelem ígérete, saját anyagi és érzelmi biztonságunk érdekében kezeljük ezt kritikusan. Ha így teszünk és kellő óvatossággal építjük a kapcsolatot, akkor az önmagunk által felépített illúzió helyett biztonságot, magabiztosságot és valódi boldogságot is találhatunk.

Katona Katalin
szexuálpszichológiai szakpszichológus
www.pszichologus13.hu
pszichologus13(at)gmail(dot)com
+36-70-317-15-90

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek