Napallergia: a napfény árnyoldala

Napallergia: a napfény árnyoldala

Napfény éri a bőrét, és azon viszkető, égő érzéssel járó, vörös kiütések vagy apró, folyadékkal töltött hólyagocskák jelennek meg, esetleg csalánkiütés tűnik elő? Lehetséges, hogy napallergiás.

A napallergia az immunrendszer napfényre adott reakciója. Ez a fajta allergiás folyamat nem ismert részleteiben, de nagy valószínűséggel a napfény ultraibolya komponensei hatására olyan anyagok keletkeznek a bőrben, amelyeket az immunrendszer „idegenként” azonosít, és támad. Csakúgy, mint az egyéb allergiák esetén is, a napallergia csak az arra érzékeny egyéneket érinti, és több esetben az örökletesség kimutatható. Úgy tűnik, hogy a napon töltött idő vagy a napsütés intenzitása nem számít, vagyis már kis ultraibolya-dózis is okozhat panaszokat. Ez a mindennapokban azt jelenti, hogy vannak emberek, akik alig-alig mutatják meg magukat a napnak, és a következmény mégis napallergiás bőrreakció lesz.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem napégésről van szó, azaz napallergia esetén nem a túlzásba vitt napozás okoz esztétikailag zavaró bőrtüneteket.

Tudni kell, hogy a napallergiának több típusa van, amelyek a bőrtüneteket, azok megjelenésének idejét és fennállásának az időtartamát illetően is eltérnek egymástól.

Napallergia: a napfény árnyoldala

Akár a ruhával fedett területeken is felléphetnek bőrpanaszok

A bőrtünetek általában arra a területre koncentrálódnak, amit a napfény ér, így sok esetben a dekoltázs területén jelennek meg a zavaró kiütések, foltok, de viszonylag gyakori a kézfejen vagy a karok, lábszárak külső oldalán megjelenő bőrpanasz. Vannak, akiknél a tünetek az arcra, az ajkak környékére lokalizálódnak. Tipikus, hogy a napfénynek való kitettséget követő 2 órán belül megjelennek a panaszok. Van azonban a napallergiának olyan formája is, amikor a bőrtünetek később, 1-2 nappal a napozás után lépnek fel, és olyan bőrterületen is megjelennek, ami ruhával fedett volt, és nem volt a napfény hatásának kitéve.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a napallergiás bőrpanaszok 2-3 napon belül elmúlnak. A zavaró tünetek erőssége évszakos ingadozást is mutathat. Többen a legintenzívebb tünetekről a tavaszi napfény kapcsán számolnak be, aztán úgy vélik, mintha hozzászokna a bőrük a napfényhez, hiszen a tüneteik a nyár folyamán enyhülnek.

A napallergia megelőzhető!

A napallergiás tünetek megelőzése a leginkább úgy biztosítható, ha az érintettek védik a bőrüket a napfénytől. A fizikai védelem (testet fedő ruházat, kalap stb.) hatásos lehet. A legalább 30-as fényvédő faktorú (SPF) „naptejek” alkalmazása is megoldást kínál. Lényeges, hogy a fényvédő készítmény védelmet nyújtson az ultraibolya-A- és -B-sugárzással (UVA és UVB) szemben is. Aprónak tűnő dolgokra is érdemes odafigyelni, ilyen például a fényvédős alakír vagy a napszemüveg használata.

Figyelni kell arra, hogy milyen testápoló készítményeket használ valaki, hiszen egyes termékek előhívhatják az allergiás tüneteket. Mindez megeshet bizonyos gyógyszerek szedése esetén is; például egyes antibiotikumok fotoallergiás folyamatokat válthatnak ki. Érdemes a patikában tájékozódni arról, hogy egy bizonyos gyógyszer szedésekor szükséges-e óvakodni a napfénytől.

A napallergia kezelhető is

Amennyiben már kialakultak a napallergiás foltok, kiütések vagy hólyagocskák, jótékony hatású lehet az érintett terület hideg vizes borogatása.

Mivel allergiáról van szó, az allergiaellenes hatóanyagok használata is jelentősen enyhítheti a panaszokat. Helyileg gél formában alkalmazható dimetindén- vagy difenhidramin-tartalmú patikaszer. Súlyosabb vagy nagyobb kiterjedésű panaszoknál akár szájon át szedett allergiaellenes gyógyszerek (antihisztaminok) alkalmazása is szóba jöhet. Amennyiben a panaszok nem tarthatók kordában vény nélkül kapható szerekkel, esetleg nagy bőrterületet érintenek, főleg, ha az ruhával fedett területet jelent, akkor ajánlott bőrgyógyászhoz fordulni.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek