Ha a parlagfű problémát okoz

Ha a parlagfű problémát okoz

Megkezdődött a hazánkban leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása. A növény virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, az ország egyes részein már egyre többfelé érheti el a magas szintet. Milyen lehetősége van a tünetek kezelésére, ha a napokban allergiás tüneteket tapasztal.

Augusztustól október közepéig szórja a polleneket

A parlagfű allergia tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, viszkető érzést okozhat a torokban, ezek a legjellemzőbb panaszok. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

Miért kell kezeltetni a tüneteket?

A nem kezelt allergia szövődményeként újabb allergiák jelenhetnek meg, vagyis kezdetben még csak a parlagfű, idővel pedig egyre több növény panaszokat okozhat. Az allergiaszezon így kitolódik, akár hónapokon át is tarthatnak a tünetek. A kezeletlen allergia szövődményeként asztma is kialakulhat. A komoly szövődmények mellett az elhanyagolt allergia olyan mindennapi bosszúságokat, életminőség romlást is okozhat, mint a tünetek miatt zavart éjszakai pihenés, nappali fáradtság, romló koncentráció.

Ha a parlagfű problémát okoz

Az allergiavizsgálat

Ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteinket parlagfű allergia okozza, első lépésben jelentkezzünk kivizsgálásra. A konzultáció során az allergológus alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről: pontosan mit tapasztalunk, mikor jelentkeztek először, előfordul-e allergiás betegség a családban. Ezt követően allergia teszt elvégzésére kerül sor. A vizsgálat eredményét a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel és ez alapján, a parlagfű allergia ellen személyre szabott kezelési tervet állít össze.

A parlagfű allergia kezelése

Az allergiás tünetek ellen létezik tüneti kezelés, ez antihisztamin szedését és szteroid orrspray tartós használatát jelenti. Ha valaki frissen diagnosztizált beteg, allergiaszezonban csak erre a kezelésre van lehetősége. A következő évtől azonban már választhatja a tartós kezelést, az allergén immunterápiát is, ami nemcsak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában. Ezt a típusú kezelést a parlagfű pollenszórása előtt minimum 2 hónappal korábban meg kell kezdeni, vagyis jövő április-májusban érdemes rá gondolni. Addig viszont kövessük a kezelőorvos által előírt kezelési tervet. Ahhoz ugyanis, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat, azokat megadott rendszerességgel és dózisban kell szedni egész pollenszezonban. Ha javulást észlelünk, ne hagyjuk abba a készítmények használatát anélkül, hogy orvosunkkal egyeztetnénk, mert a tüneteink ismét kiújulhatnak!

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus

Parlagfű immunterápia

Ha elege van a parlagfű allergia tüneteiből és szeretne a tartósan megszabadulni az allergiától, akkor érdemes allergén immunterápiás kezelést kezdenie.
Az allergén immunterápiát legkésőbb a parlagfű pollenek megjelenése előtt 2 hónappal el kell kezdeni, tehát annak, aki a jövő szezonban már szeretné élvezni a kezelés pozitív hatásait, legkésőbb jövő májusig van rá lehetősége. Érdemes azonban már most elkezdeni a felkészülést, különösen, ha a parlagfű mellett egyéb allergiánk is van, ilyenkor ugyanis azt is el kell dönteni a kivizsgálás során, hogy melyikre érdemes allergén immunterápiát kezdeni.

A molekuláris allergia diagnosztika segítségével be lehet azonosítani, ha a betegnél az Amb a1 parlagfű magas rizikójú komponens magas értéket mutat. Ha a vizsgálattal erre, a parlagfű fő komponensére kapunk magas ellenanyagszintet, akkor az immunterápiát mindenképp érdemes elkezdeni, mert várhatóan – 80 százalék feletti valószínűséggel – hatásos lesz. Egyéb esetben, ha a betegnél a parlagfű valamelyik alacsony rizikójú komponense okozza az allergiás tüneteket, az allergén immunterápiát nem biztos, hogy érdemes elkezdeni.

Érdemes felkészülni a következő szezonra. Az allergén immunterápia ugyanis már a kezelés első évében jelentős javulást hoz, de a teljes kezelést minimum 3 évig folytatni kell. Ezt követően az allergiás tünetek megszűnése várható 10-12 évre.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek