Most változtass, hogy tavaszra formába lendülj!

Most változtass, hogy tavaszra formába lendülj!

Igaz, még kabátban járunk és fűteni kell, de pillanatok alatt beköszönt a tavasz, és ezzel lekerülnek rólunk a vastagabb ruhadarabok. Ha szeretnénk formába jönni a melegebb évszakra, ne habozzunk, ideje lendületet venni egy kis mozgással összekötött diétára. Íme néhány motiváló tanács!

  1. Dobd ki az édességet! Először nézz körül otthon, milyen kalóriadús, tiltott nassolnivalót találsz. Légy alapos, ne csak a kamra környékét ellenőrizd, a titkos „dugicsoki” polcokat is. A munkahelyi fiókodat se felejtsd el! Ami bűntudatot kelt benned, arról tudhatod, hogy nem eheted meg. Légy jó fej, add oda egyik helyes unokaöcsédnek vagy kolléganődnek.
  2. Igyál többet! Kezdj el figyelni a folyadékbevitelre. A kevés ivás egyrészt éhségérzetet kelt, másrészt a test optimális működéséhez vízre van szüksége. A fejfájás tipikus jele lehet, ha keveset ittál aznap. Ne téveszd össze: a folyadékbevitel nem cukros üdítővel, szénsavas üdítővel, gyümölcslével történik, hanem vízzel, cukrozatlan teával. Ideális a zöld vagy fehér tea, mert azon kívül, hogy kellemes ízük van, jótékony élettani hatásokkal bírnak. A zöld tea élénkít, segíti a zsírégetést. Azonban ne gondold azt, hogy önmagában elegendő a fogyáshoz a zöld tea fogyasztása, diétád kiegészítő elemeként viszont hatásos.  A fehér tea számos hasznos tulajdonsága mellett serkenti az anyagcserét, így járul hozzá a sikeres fogyáshoz.
  3. Ne menj éhesen vásárolni! Éhesen nem jó boltba, pékségbe menni, mert sokkal több mindent megkívánsz, mint egyébként. Próbáld máskorra időzíteni a bevásárlást, hacsak nincs vasból az akaratod.
  4. Étkezz asztalnál! Szokj hozzá, hogy az étkezés asztalnál történjen és nem a TV előtt ülve. Akaratlanul plusz kalóriát viszel be a szervezetedbe, ha evés közben más tevékenységet is folytatsz.
  5. Rendszeresen egyél! Lehetőleg azonos időpontokban. A reggeli elhagyása nem szerencsés, tested takarékra kapcsol, és az ebédnél raktározni fog. Inkább többször egyél kisebb adagokat, akár ötször naponta. A mennyiségre minden alkalommal figyelj. Érdemes egy kisebb tányért kiválasztanod, amiről tudod, hogy akkora adag fér el rajta, amivel nem laksz teljesen jól, de éhes sem maradsz. Az anyagcseréd meghálálja, hidd el!
  6. Ne koplalj! A koplalással csak rosszat teszel, lelassítja az anyagcserédet, hosszú távon nem kifizetődő.
  7. Válaszd a természetest! Ízfokozóval agyonturbózott ételeket lehetőleg kerüld, többet fogyasztasz belőlük, mint amennyire valójában szükséged van. Arról nem beszélve, hogy vitamintartalmuk kevesebb, mint egy jó főzeléknek.
  8. Légy tudatos! Ne csak a mennyiségre figyelj, de a minőségre is. Nem mindegy, hogy miből eszel, rostban, vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket jól hasznosítja szervezeted. A gyümölcsök több cukrot tartalmaznak, de mellette vitaminokat, antioxidánsokat is. A gyümölcsök cukortartalmát érdemes ellenőrizni, ez alapján szelektálhatsz. Például a szederben, eperben, málnában, ribizliben kevesbb cukor van. Lehetőleg délelőttre időzítve egyed.
  9. Mozogj! Elérkeztünk az utolsó ponthoz. Törődj bele, mozgással érhetsz el tartósabb eredményt. A fenti tanácsok betartásával veszíthetsz súlyodból, de ahhoz, hogy tested karcsúbb és feszesebb legyen rendszeres testmozgást kell beépítened az életedbe.

 

 

Most változtass, hogy tavaszra formába lendülj!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek