Mi legyen a spájzban?
Aki csak tehette, feltöltötte a kamrát, a hűtőt, amélyhűtőt és a pincét. De vajon mivel? Jól választott? Térjünk le a liszt-cukor-étolaj hármasának útjáról és nézzük meg, miből érdemes spájzolni, ha hosszabb időt kell vásárlás nélkül eltölteni!
Atombiztos megoldás: a konzerv
Csomagolása miatt a konzerv (akár fémkorongban, akár üvegben eltett dologra gondolunk) az eltarthatóság csúcsa. Hűtő sem kell, az ágy alatt is elvan évekig. Zöldbab, borsó, paradicsomkonzerv, kukorica – köretnek, főzeléknek levesnek bármikor bevethető. A húskonzervek szintén hatalmas segítséget jelentenek, nálunk a tengeri hal gyakran csak konzervek formájában elérhető – úgy viszont eláll évekig, hűtés nélkül. Saláták, házi kenőkrémek kiváló alapanyaga a hal és a „mindenféle” májas konzerv, esetleg zöldségpástétom.
A kényelmeseknek: készételek
Fűszerezésük miatt nem mindenki rajong a készételekért, bár ebből is többféle van. A gyorsan romlók csak 1-2 hétig állnak el a hűtőben, ezekből ne halmozzunk fel sokat, mert a kukában végzik! A mélyhűtést igénylők viszont akár hónapokig frissek maradnak. A konzerves változatok (néha túlsózottságuk) miatt csak a „ha muszáj” kategóriát képviselik sokaknál, de ha van néhány bevált gyártó, akkor a sólet, a babgulyás, a székelykáposzta, a paradicsomos húsgombóc életmentő tud lenni – egy kis ügyességgel pedig egyénileg is ízesíthető!
Tészták, kenyérféleségek, rizsek
Érdemes (volt) betárazni belőle, mert tésztával könnyen jól lakhatunk vele. Nem feltétlenül egészségesen, de olcsón, kiadósan. Talán meglepő, de nagyon sokáig, akár 2 hónapig is eláll a csomagolt tortilla, kenyér helyett is használható szendvicsnek! Az instant tészták, tésztás levesek évekig megőrzik minőségüket és főzés nélkül, csak forró víz előállításával fogyaszthatóvá válnak. A rizs is remek választás, kiadós, laktató ételek hozzávalója és remekül „elvan” a szekrényben is.
Hús, húsféleségek
A nyers húshoz mindenképp mélyhűtő kell, a füstölt változathoz hűtőszekrény vagy hűvös pince. Ha túl sok nyers húst vettünk, akkor gyorsan készítsük el – megfőzve, megsütve jóval tovább eláll! Nagyanyáink a sült húst úgy tárolták a hűvösön, hogy egy tálba zsírt dermesztettek, arra tették a sült húst, felöntötték langyos zsírral úgy, hogy ellepje – így légmentesen záródott a hús. Azt a tálat aztán hűvösre tették. Ha van fagyasztónk, akkor főzéshez/sütéshez már előkészített, kiporciózott, esetleg bepácolt húsok dátummal ellátva kerüljenek oda. Füstölt húsok, füstölt felvágottak, kolbászok és szalámik mehetnek a hűtőbe – de a hűvös pincében is kibírnak 2-3 hónapot.
Olaj, zsír, vaj, margarin
Étolajból mindenki annyit vegyen, amennyire olajjal süt, főz. Aki már átállt a rovatunk cikkében olvasható kalória- és zsírszegényebb táplálkozásra, az ne vegyen meg 10 liter étolajat, mert csak megavasodik. Olívaolajból sem lehet túl sokat tárolni ugyanezért, és a többi salátaolaj sem áll el a végtelenségig, pláne felbontás után. A házi zsír hűvös helyen (pincehidegben is) eláll 2-3 hónapig, a vaj azonban a hűtőben is avasodni kezd elég gyorsan. Ezekből tehát semmiképp ne vegyünk jóval többet a szükségesnél!
Zöldségek, gyümölcsök, magvak
Ha van fagyasztónk, akkor azt használjuk inkább a hús és kenyér tárolására, a zöldborsó, zöldbab stb. konzervben szobahőmérsékleten is eláll. Ha szeretjük a brokkolit, karfiolt, akkor abból tehetünk a frigóba is, mint ahogy a kész zöldségmixek is hasznosak lehetnek. Fagyasszunk le fűszereket is, illetve alapleveket! Kisgyerekes családoknál szinte biztosan több kiló mirelit sült krumpli is ott van a mélyhűtőben. A vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fejes káposzta, burgonya, alma hűvös, jól szellőző helyen hónapokig a segítségünkre lehet, de szobahőmérsékleten sajnos hamar romlásnak indulnak.
Sütni kell?
A cukor és a liszt nagyon fogyott a járvány elején, de aki nem cukrot használ, az is spájzoljon be a cukorhelyettesítő termékeiből. A liszt esetében sajnos szinte megúszhatatlan a bogárinvázió, molycsapda legyen otthon és rendszeresen ellenőrizzük a készletet. Átszitálás után a bogaras liszt is használható – csak hát a tudat, ugye…
A tojás hűvös helyen hetekig eláll, a tejtermékek közül pedig most a tartós tej vagy a tejpor a nyerő.
Ízesítés! Ne feledkezzünk meg a majonézről, ketchupról, mustárról sem, és legyen otthon elég fűszer is!
TIPP
Most úgyis több időnk van: leltározzunk a spájzban! Készítsünk listát lejárat szerint összeírva az élelmiszereket. Ennek birtokában kezdjük el az élelmiszerek lejárat szerinti feldolgozását, így nem romlanak ránk.
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

