Mi legyen a spájzban?

Mi legyen a spájzban?

Aki csak tehette, feltöltötte a kamrát, a hűtőt, amélyhűtőt és a pincét. De vajon mivel? Jól választott? Térjünk le a liszt-cukor-étolaj hármasának útjáról és nézzük meg, miből érdemes spájzolni, ha hosszabb időt kell vásárlás nélkül eltölteni!

 

Atombiztos megoldás: a konzerv

Csomagolása miatt a konzerv (akár fémkorongban, akár üvegben eltett dologra gondolunk) az eltarthatóság csúcsa. Hűtő sem kell, az ágy alatt is elvan évekig. Zöldbab, borsó, paradicsomkonzerv, kukorica – köretnek, főzeléknek levesnek bármikor bevethető. A húskonzervek szintén hatalmas segítséget jelentenek, nálunk a tengeri hal gyakran csak konzervek formájában elérhető – úgy viszont eláll évekig, hűtés nélkül. Saláták, házi kenőkrémek kiváló alapanyaga a hal és a „mindenféle” májas konzerv, esetleg zöldségpástétom.

A kényelmeseknek: készételek

Fűszerezésük miatt nem mindenki rajong a készételekért, bár ebből is többféle van. A gyorsan romlók csak 1-2 hétig állnak el a hűtőben, ezekből ne halmozzunk fel sokat, mert a kukában végzik! A mélyhűtést igénylők viszont akár hónapokig frissek maradnak. A konzerves változatok (néha túlsózottságuk) miatt csak a „ha muszáj” kategóriát képviselik sokaknál, de ha van néhány bevált gyártó, akkor a sólet, a babgulyás, a székelykáposzta, a paradicsomos húsgombóc életmentő tud lenni – egy kis ügyességgel pedig egyénileg is ízesíthető!

Mi legyen a spájzban?

Tészták, kenyérféleségek, rizsek

Érdemes (volt) betárazni belőle, mert tésztával könnyen jól lakhatunk vele. Nem feltétlenül egészségesen, de olcsón, kiadósan. Talán meglepő, de nagyon sokáig, akár 2 hónapig is eláll a csomagolt tortilla, kenyér helyett is használható szendvicsnek! Az instant tészták, tésztás levesek évekig megőrzik minőségüket és főzés nélkül, csak forró víz előállításával fogyaszthatóvá válnak. A rizs is remek választás, kiadós, laktató ételek hozzávalója és remekül „elvan” a szekrényben is.

Hús, húsféleségek

A nyers húshoz mindenképp mélyhűtő kell, a füstölt változathoz hűtőszekrény vagy hűvös pince. Ha túl sok nyers húst vettünk, akkor gyorsan készítsük el – megfőzve, megsütve jóval tovább eláll! Nagyanyáink a sült húst úgy tárolták a hűvösön, hogy egy tálba zsírt dermesztettek, arra tették a sült húst, felöntötték langyos zsírral úgy, hogy ellepje – így légmentesen záródott a hús. Azt a tálat aztán hűvösre tették. Ha van fagyasztónk, akkor főzéshez/sütéshez már előkészített, kiporciózott, esetleg bepácolt húsok dátummal ellátva kerüljenek oda. Füstölt húsok, füstölt felvágottak, kolbászok és szalámik mehetnek a hűtőbe – de a hűvös pincében is kibírnak 2-3 hónapot.

Olaj, zsír, vaj, margarin

Étolajból mindenki annyit vegyen, amennyire olajjal süt, főz. Aki már átállt a rovatunk cikkében olvasható kalória- és zsírszegényebb táplálkozásra, az ne vegyen meg 10 liter étolajat, mert csak megavasodik. Olívaolajból sem lehet túl sokat tárolni ugyanezért, és a többi salátaolaj sem áll el a végtelenségig, pláne felbontás után. A házi zsír hűvös helyen (pincehidegben is) eláll 2-3 hónapig, a vaj azonban a hűtőben is avasodni kezd elég gyorsan. Ezekből tehát semmiképp ne vegyünk jóval többet a szükségesnél!

Mi legyen a spájzban?

Zöldségek, gyümölcsök, magvak

Ha van fagyasztónk, akkor azt használjuk inkább a hús és kenyér tárolására, a zöldborsó, zöldbab stb. konzervben szobahőmérsékleten is eláll. Ha szeretjük a brokkolit, karfiolt, akkor abból tehetünk a frigóba is, mint ahogy a kész zöldségmixek is hasznosak lehetnek. Fagyasszunk le fűszereket is, illetve alapleveket! Kisgyerekes családoknál szinte biztosan több kiló mirelit sült krumpli is ott van a mélyhűtőben. A vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, fejes káposzta, burgonya, alma hűvös, jól szellőző helyen hónapokig a segítségünkre lehet, de szobahőmérsékleten sajnos hamar romlásnak indulnak.

Sütni kell?

A cukor és a liszt nagyon fogyott a járvány elején, de aki nem cukrot használ, az is spájzoljon be a cukorhelyettesítő termékeiből. A liszt esetében sajnos szinte megúszhatatlan a bogárinvázió, molycsapda legyen otthon és rendszeresen ellenőrizzük a készletet. Átszitálás után a bogaras liszt is használható – csak hát a tudat, ugye…

A tojás hűvös helyen hetekig eláll, a tejtermékek közül pedig most a tartós tej vagy a tejpor a nyerő.

Ízesítés! Ne feledkezzünk meg a majonézről, ketchupról, mustárról sem, és legyen otthon elég fűszer is!

TIPP

Most úgyis több időnk van: leltározzunk a spájzban! Készítsünk listát lejárat szerint összeírva az élelmiszereket. Ennek birtokában kezdjük el az élelmiszerek lejárat szerinti feldolgozását, így nem romlanak ránk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek