EXKLUZÍV: Marcellina és a fehér szaxofon

EXKLUZÍV: Marcellina és a fehér szaxofon

Babits Marcellina sokat élt külföldön, Svájcban, Németországban, de énekelt, fellépett a világ legkülönbözőbb helyein. Több sikeres nagylemeze jelent meg, a hazai közönség is kedveli dalait, a Szexi Lady, a Ne sírj szaxofonom, a Fohász a szerelemért, vagy az Újságárus lady még mindig sokak fülébe cseng. Védjegyét, a fehér szaxofont és hangját most ismét itthon hallgathatjuk.

 

Patika Tükör: Mostanában sok időt töltesz Magyarországon és rengeteg dologba belefogtál. Kezdjük talán a Fehér éjszakák elnevezésű jótékonysági koncerttel, amelyet a Vakok Intézetével közösen szerveztek. Milyen érzés volt olyan emberekhez a zenén keresztül eljutni, akiknek kimarad az életükből vizuális élmény?

Marcellina: Ez az érzés nem újdonság számomra, hiszen Molnár János, a Marcellina Pjt. billentyűse is vak volt, és  hosszú ideig dolgoztunk együtt. Már a kilencvenes években is koncerteztünk többször a Vakok Intézetébe, amelynek a bevételét segítettük a gyengénlátókat. Ez az új projekt is ezt a hagyományt viszi tovább, illetve emléket állít zenész társamnak, ezért is nagyon fontos számomra. Az első koncert június 3-án volt a Nádor teremben, a befejező koncertet pedig október 28-án tartjuk a Stefánia Palotában. A koncertek bevételét a látássérültek komputer technikai kiegészítő eszközök vásárlására fordítják

A Fehér Éjszakák elnevezés a fehér szaxofonodra asszociál?

Marcellina: Részben igen, de a fehér bot a vakok jelképe, és Jani mindig azt mondta, hogy ő csukott és nyitott szemmel is fehér fényeket észlel, tehát ebből a háromból lett a Fehér Éjszaka elnevezés. A pluszt pedig az adja, hogy mi is fehér ruhában lépünk fel és a közönségnek is ez  a szín dress coda-ja.

Másképp is készültök az ilyen koncertre, mint egy hagyományos fellépésre?

Marcellina: Igen, sokkal intenzívebben próbáljuk meg átvinni a zenét és az éneket, hiszen pótolnunk kell a vizuális élményt. De remek közönség van mindig, és közben is azt érzem, hogy szeretnék még többet adni. Engem is felemel a felém irányuló szeretet.

Régebben voltak neked is olyan egészségügyi problémáid, amelyek akkoriban erőteljesen kihatottak az életedre és a karrieredre is. Egy betegség, amiből sikeres a felgyógyul, mindig tanít valamire, sok mindent megváltoztat a gondolkodásban. Téged mennyiben erősített meg?

Marcellina: A betegségek, a tragédiák csak ideig-óráig erősítenek meg, változtatják meg az élethez való hozzáállásomat. A betegségemen keresztül tanultam meg, hogyha jót akarok tenni a testemnek, szervezetemnek, akkor rendszeres pihenésre, lazításra lenne szükségem. Ezt nehéz betartani, hiszen a foglalkozásom, az életmódom állandó készenlét és stressz, és ha a szervezetem nem kapja meg a szükséges kikapcsolódást, akkor könnyen beteggé tehetem önmagam. Ezért a legfontosabb, amire ügyelnem kell, hogy egyensúlyban tartsam magam, hiszen pozitív szemléletem, életszeretetem, a hivatásom nagyon sok boldogságot és örömet is ad. Igyekszem betartani ezt a középutat, úgy érzem eddig sikerült is! J

Mentorálsz egy hazánkban született tehetséges fiatal lányt is, Castagno Claudia Raquel-t, akivel májusban felléptettek a San Remo Junior fesztiválon, és a harmadik helyezést értetek el. Milyen élményekkel tértetek haza?

Marcellina: Claudia csodálatosat énekelt San Remo-ban, mint mentor kísértem el. Az, hogy a harmadik helyezést érte el ebben az erős nemzetközi mezőnyben, az maga a csoda, már csak azért is, mert nem pop dalt énekelt, hanem egy mainstream jazz dalt. A verseny előtt tartottam a dal stílusától, mégis bevált a megérzésem, hogy pont ezzel a választással lógott ki a sorból. Autentikus volt az előadása, hiszen most vették fel a Bartók Béla  jazztanszakra, ez az a stílus, ami a legközelebb áll hozzá. De mondtam neki, hogy 14 évesen még rengeteg ideje van megtalálni saját útját.

Kirobbanó formában vagy, tele vagy energiával, szinte folyamatosan úton vagy. Honnan ez a sok pozitív életerő, vidámság?

Marcellina: Bár mindig igyekeztem pozitívan és vidáman élni, de rájöttem, hogy olyan kevés az időt kapunk az élettől, hogy nem akarok egy percet sem feleslegesen elpazarolni. Csak azokkal a dolgokkal fogok foglalkozni, ami igazán örömöt okoz. Szerencsére ez nem kevés, hiszen ha azt teszem, amit szeretek, az rengeteg energiát szabadít fel bennem, és ezáltal másokban is!

Remekül nézel ki!  Figyelsz az étkezésre, edzésekre vagy a rohanó életviteled elég a karbantartásra?

Sokan hiszik rólam, hogy ilyen típus vagyok, de azért én is kontrollálom magam. 20 éve van egy etalon teszt nadrágom, ami ha kezd szűkülni, akkor rögtön beiktatok egy gyümölcs vagy folyadék napot. Tehát soha nem került rám 5 kg-nál több felesleg, így nem kellett kínlódnom hosszú távú fogyókúrákkal. De a szüleimnek köszönhetem a legtöbbet, az ő génjeik csodával érnek fel.

Sok mindenre készülsz, dolgozol több új ötleten. Melyek a legfontosabbak most, amit szeretnél megvalósítani?

Hosszú távú tervem, hogy a Vakok Állami Intézete alapítványának rendszerességgel tudjak segíteni és ennek elég sok mindent alá rendelek. Talán ezzel tudok valami maradandót teremteni. Akit érdekelnek a terveim az a http://marcellina.net weben, illetve  a Facebookon megtalál.

Bólyi Alexandra

 

EXKLUZÍV: Marcellina és a fehér szaxofon

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek