HPV oltás férfiaknak?

HPV oltás férfiaknak?

A HPV-ről sokat hallottunk az elmúlt években, tudjuk, hogy a rosszindulatú méhnyakrákért ez a vírus a felelős. Az azonban kevésbé köztudott, hogy nem csak a nőkre, de a férfiakra is veszélyt jelenthet, ezért az ellene kifejlesztett oltás számukra is javasolt.

A HPV a humán papillómavírus rövidítése, eddig több mint 130 típusát azonosították. A kórokozó az emberi hámsejtekben szaporodik, jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelős lehet, így a különböző rákos megbetegedések mellett jóindulatú, de rendkívül kellemetlen és olykor fájdalmas nemi szervi szemölcsöket is okoz.

Mi a HPV?

A HPV elsősorban szexuális úton terjed, de a vírus rendkívül ellenálló, száraz felületeken akár három napig is életképes marad, így nem csak aktus útján, de apró hámsérüléseken keresztül közös törölköző- vagy borotvahasználattal is elkapható. Mivel a HPV akár évekig is lappang anélkül, hogy bármilyen (feltűnő) tünetet okozna, nehéz felismerni a jelenlétét. A humán papillómavírus számos betegséget okozhat. A nők körében vezető haláloknak számító méhnyakrákért szinte teljes mértékben a HPV felelős, évente hazánkban közel 500 halálos áldozatot szed, ezért a híradásokban is erről hallunk a legtöbbet. Szintén a HPV az okozója a jóindulatú kinövésnek számító nemi szervi szemölcsnek, ezzel minden tizedik ember – nők és férfiak egyaránt – találkozik élete során legalább egyszer. A szexuálisan aktív férfiak 1 százaléka szenved nemiszervi szemölcsökben. „A HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55-75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, míg a nők körében már fiatalkorban, a 15-25 évesek között is magas a fertőzöttek száma. Később csökken a fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik” – mondta el dr. Szőnyi György, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság elnöke.

Az óvszer nem elég

A HPV ellen sajnos nem elég az óvszerhasználat, mivel a vírus az apró hámsérüléseken keresztül akár három napig is képes fertőzni. Sokan még mindig azt hiszik, hogy orális szex útján nem terjednek a nemi betegségek, ez nem így van: a humán papillómavírus is elkapható szájon keresztül. Közvetlenül a fertőzés után nem, vagy alig mutatkozik tünet, hetekkel vagy hónapokkal később a férfiaknál a hímvesszőn vagy a herezacskón jelenhet meg egy, esetleg több szemölcs, nőknél pedig a szeméremdombon, a gáton vagy a lágyékhajlatban. Az elváltozás lehet kiemelkedő, lapos vagy karfiolszerű, olykor érzékeny, de általában nem fájdalmas, ezért nem is szoktak nagy jelentőséget tulajdonítani neki. Egyes esetekben egyáltalán nincs látható jele a fertőzésnek, ezért az érintett úgy adja tovább, hogy nem is tud róla. A nemi szerveken kialakult szemölcs nagyon nehezen kezelhető, ecseteléssel, égetéssel, lézerrel vagy fagyasztással lehet tőle megszabadulni, de a HPV-vírus akkor is a szervezetben marad, és emiatt ismét kiújulhat a szemölcs, illetve fertőzhet a hordozója.

Szűrővizsgálat az erősebb nemnek is

A férfiakat érintő daganatok, a végbélrák és a hímvesszőrák ugyanúgy felismerhető lenne a korai szakaszban, ahogy a nők esetében a méhnyakrák, ám náluk a rendszeres szűrővizsgálat nem olyan megszokott és rutinszerű, ezért a betegséget sokszor már előrehaladott állapotban fedezik csak fel. A végbélrák a legtöbbször sem panaszt, sem tünetet nem okoz, a végbélben tapasztalt vérzés, fájdalom, viszketés és váladékozás, a székelési szokások megváltozása, illetve a végbél környékén vagy a lágyékban megnagyobbodott nyirokcsomó utalhat rá. A hímvesszőrák korai szakaszban is okoz tüneteket, a hímvessző bőrének megvastagodása, színének változása, a rajta kialakult növedék, későbbi seb, a fekély vagy daganat kísérheti a betegséget. A mielőbbi felfedezés életbevágó lenne, ám a szégyenérzet miatt sokan csak több hónapnyi várakozás után fordulnak orvoshoz, ami megnehezíti a kezelést.

Oltást, de milyet?

A legmegbízhatóbb védelem oltással érhető el, ebből létezik két-, négy- vagy kilenckomponensű, a fő különbség köztük az, hogy hány vírustörzs ellen védenek. A férfiaknak a négy-, illetve kilenckomponensű oltás adható, az utánkövetések alapján a védelem a 9-15 éves korosztály esetén a leghatékonyabb, de az újrafertőződés magas kockázata miatt felnőttkorban, már megkezdett szexuális élet esetén is javasolt az oltás beadatása, mondta el dr. Szőnyi György. Az oltás teljes körű védelmet nyújt, a daganatos megbetegedések megbízható prevenciója lehet. Még több, részletes információt és online tanácsadást talál a humán papillómavírusról a hpvdoktor.hu weboldalon.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek