Divatos, de nem egészséges

Divatos, de nem egészséges

A flip-flop papucs valóban nem tartozik az egészséges lábbelik közé. Járás közben lábfejünket mindössze egy vékony pánt tartja a papucsban, lábujjainknak viszont komoly izommunkába kerül, hogy a lábfej a cipőhöz legyen szorítva, így teljesen feleslegesen terheljük.

 

Az állandó erőfeszítés miatt fájdalmas ín- és ínhüvelygyulladás is kialakulhat ki, a lábujjtartás miatt megváltozhat a láb harántboltozata is, a deformitás kialakulásának esélye szintén megnőhet. Arról nem is beszélve, hogy a talpunk alatt összegyűlt izzadság az utca porával keveredve csúszós sarat alkot, ami extrém módon szárítja a bőrt. A normál esetben gondot nem okozó baktériumok, gombák a sérült, kidörzsölt bőrön fertőzéseket okozhatnak, amelyeket jobb megelőzni.

Ha semmiképpen nem szeretne lemondani a flip-flopról (bár ez lenne a javaslatunk), akkor fordítson még több figyelmet a lábápolásra. Esténként végezzen lábtornát, vegyen lábfürdőt, a bőrkeményedéseket reszelővel, habkővel távolítsa el, mielőtt túlságosan megvastagodna.

Hasznos házi praktika: kenje be a sarkait mézzel, majd húzzon rá egy puha zoknit. Így feküdjön le aludni, majd reggel mossa le a mézet. Komolyabb probléma esetén kérje pedikűrös segítségét! A végleges megoldást azonban mégis egy két centis sarkú, bőrtalpú, kényelemes cipő jelentené, amellyel megakadályozhatná a kellemetlenség kialakulását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek