Az ördög tűsarkút visel

Az ördög tűsarkút visel

A kalapácsujj az egyik leggyakoribb, de méltatlanul keveset említett lábfejbetegség, pedig nem csak a járás során okozhat komoly problémákat, de a gerincünknek sem tesz jót hosszú távon. Hegedüs Zsolt, a Duna Medical Center ortopédusa elmondja, mit tehetünk, ha a lábujjunkban fájdalmakat észlelünk.

Mi történik a cipőnkben?

A betegségért, mint a legtöbb ortopédiai lábproblémáért, a nem megfelelő cipőket okolhatjuk, amelyekben természetellenes helyzetet vesznek fel a lábujjak, ilyenek például a nagyon magas sarkú vagy nagyon keskeny orrú lábbelik. A kalapácsujj lényege, hogy lábujj hajlító és feszítő izmainak egyensúlya felborul, a középső rész lesüllyed, az úgynevezett alapperc pedig kiemelkedik, és az ujjunk fura, kalapács alakot vesz fel. A fájdalom leggyakrabban a második vagy harmadik ujjnál jelentkezik, illetve gyakran az ismert bütyök velejárója.

Az ördög tűsarkút visel

Ha már megtörtént a baj…

A nyomásra érzékeny, feldagadt, és cipőhöz, másik ujjakhoz dörzsölődő lábujj járás közben komoly fájdalmakat okozhat, de előfordulhat a bőrön váladékozás is, ilyenkor sajnos már egyik cipő sem kényelmes és beavatkozásra van szükség. Ideig-óráig enyhülést jelenthetnek a különböző lábujjak közé helyezett párnák, támaszok, hiszen ezek segítenek, hogy az előemelkedő ízület ne dörzsölődjön oda a lábbelihez, és így ne okozzon lágyrész gyulladást, panaszt.

Ha már minden lépés kínszenvedés

Amennyiben már erős fájdalmakat okoz a kalapácsujj, akkor is van megoldás, létezik egy helyi érzéstelenítéssel történő, 10-15 perces műtét, amely helyrehozza az eldeformálódott ujjat. Ilyenkor egy fémdrótot helyeznek be, hogy az ízületet elmerevítsék, ezt 4-6 hét után fájdalommentesen távolítják el. Amennyiben csak az ízületvégi csontokat alakítják úgy, hogy azok ne emelkedjenek ki, akkor a lábadozás rövidebb lehet. Pihentetni a lábat 1-2 hétig kell, természetesen fontos, hogy utána is ügyeljünk arra, milyen cipőt választunk!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek