A napozás jótékony hatásai

A napozás jótékony hatásai

Hónapokig várunk a pillanatra, amikor megérdemelt szabadságunkat, hétvégéinket a napfényes vízparton tölthetjük. A szervezetünk ilyenkor jól elraktározza a csodás napfényt, és mintha a bőrünk, a hajunk is szebb lenne, mint máskor. Főként, ha megfogadunk néhány hasznos tanácsot!

 

 

Védd magad!

A nyári bőrápolás egyik alappillére a megfelelő fényvédelem! Lehetőleg magas faktorszámú napvédővel kezdjük a napozást, aztán fokozatosan csökkenthetjük az erősséget. Nagyon fontos, hogy nem csak az számít napozásnak, ha a strandon kifekszünk a napra, hanem az is, ha teszünk-veszünk a kertben, kerékpározunk vagy túrázni megyünk a hegyekbe. Ilyenkor is védekezni kell a napsugárzás és a meleg ellen. Elsősorban a bőrünket és a hajunkat kell óvnunk. Ha vízparton vagy medencés szállodában nyaralunk, fontos, hogy minden fürdés, úszás után tusoljunk le, ne száradjon ránk a fertőtlenítőkkel kezelt víz és a víz tetején úszó láthatatlan pollenek, amelyek irritálhatják a bőrünket. A fürdőruhát cseréljük szárazra, majd alaposan mossuk ki, hogy abban se maradjon semmilyen kemikália. A sildes sapka nem csak a hajunkat, de az arcunkat is védi, de egy vékony kendő is jó szolgálatot tehet. A napszemüveg óvja a szemünket, és használatakor nem hunyorgunk, a ráncaink mentén nem barnul csíkosra az arcunk.

A napozás jótékony hatásai

 

Tengerparti veszélyek

A tenger és napsütés bizonyos esetekben kifejezetten jót tesz a bőrnek – árulta el a bőrgyógyász – ha leégés nélkül sikerül barnulni. A napfénynek és a sós víznek fertőtlenítő, hám-oldó hatása van, ezért bizonyos bőrbetegségek, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az akne tünetei is enyhülhetnek akár már egy hét tengerparti pihenés alatt. Fürdés, úszás után, ahogyan az uszodában is, érdemes letusolni, hajat mosni, és törülközés után újra használni a fényvédő krémet. Természetesen bizonyos kórképek esetén inkább kerülni kell a napfényt és a meleget, mert a tünetek súlyosbodhatnak tőle, ilyen például a rosacea, amely az infravörös sugarak hatására még vörösebb foltokat okoz a bőrön. Az autoimmun bőrbetegségek is romlanak a napfény hatására – szerencsére ezek ritkábban fordulnak elő, de ilyen esetben kifejezetten kerülni kell a napot.

 

Kellemetlen jelenségek

A napozásnak azonban lehetnek „mellékhatásai” is. Az egyik leggyakoribb panasz a hétköznapi szóhasználatban napallergiának nevezett kellemetlen, erősen viszkető kiütés, mely a ruhával nem fedett testrészeken jelenik meg, leggyakrabban nőkön. Legtöbbször az első napozások idején alakul ki, a nyár végére enyhülhet, míg más esetekben a nyár folyamán többször vissza-vissza térhet. A valódi napallergia szerencsére ritka, ilyen esetekben a napozás után a ruhával fedett testrészeken is megjelennek viszkető kiütések Súlyos esetben csalánkiütés, hólyagosodás jelenhet meg. Vannak olyan anyagok,főként növényi nedvek, kivonatok, amelyek a bőrre kerülve önmagukban nem okoznak allergiás reakciót, de fény hatására mégis erőteljes tüneteket produkálhatnak viszkető apró göbcsék, de akár másodfokú égésre emlékeztető, nagy, hólyagos kiütések formájában. Ezen kívül, léteznek olyan anyagok is, elsősorban gyógyszerek, pl. egyes antibiotikumok, amelyek a keringésen keresztül jutnak a bőrbe, és így váltanak ki a napfény hatására bőrtüneteket. Ha gyógyszert kell szednünk, olvassuk el a betegtájékoztatót, hogy van-e fényérzékenyítő mellékhatása. Maga a meleg is kiválthat csúnya kiütéseket, ami elsősorban a babákat érinti: valójában a verejtékmirigyek kivezetőcsöve körül alakul ki ilyenkor gyulladás. Ez a probléma természetesen nem csak nyáron, hanem télen is jelentkezhet, ha túlöltöztetjük őket. Még egy jellegzetes, nyári melegben jelentkező betegség a Mallorca-akné, főként nyár elején, fiatal lányokon jelentkezik, az arcot, dekoltázst lepik el a köles méretű pattanások. Ezt a tünetet legtöbbször a naptej okozza. Fontos tudni, hogy a hólyagos kiütések, a horzsolásos seb, vagy egy friss műtéti hegvonal esztétikailag zavaró mértékben bebarnulhat a nap hatására, ezért ezeket a területeket érdemes fokozottabb, körültekintőbb fényvédelemben részesíteni, mint az ép bőrt.

 

A hajnak is jár a védelem

Nemcsak a nap, hanem a tengervíz és különösen az uszodák klóros vize is szárítja a hajat. Léteznek UV védelmet nyújtó, kifejezetten nyári hajápoló termékek, amelyek nemcsak a haj állagát óvják, de a hajszínt is védik. Habár a fejbőrnek is fontos a nap, tudnunk kell, hogy ugyanúgy le tud égni, mint a testünk bármely része, éppen ezért déli órákban lehetőleg ne menjünk napra, vagy viseljünk sapkát, kendőt. A korpás és szeborreás bőrnek különösen jót tesz a tengervíz, egy időre teljesen meg is szűnhetnek a panaszok. A nyár vége felé érdemes hetente egyszer a hajtípusnak megfelelő pakolásokat, maszkokat használni, ezekben több hatóanyag van, mint a balzsamokban. Kiváló hajpakolás a marokkói argánfa gyümölcséből préselt nyers argánolaj, amely táplálja a töredezett hajat és jó a fejbőrnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek