Ómega-3-zsírsavak: a kevés, a sok és a megfelelő

Ómega-3-zsírsavak: a kevés, a sok és a megfelelő

Az ómega-3-többszörösen telítetlen zsírsavak kedvező szív- és érrendszeri hatására elsőként 1944-ben figyeltek fel a grönlandi eszkimóknál. Az eszkimók étrendje döntően halakból, bálnákból és fókákból állt, és náluk ritkán fordult elő koronáriás szívbetegség.

Ma már vizsgálatok sora bizonyítja az ómega-3 zsírsavak – köztük elsősorban az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA) – szív- és érrendszert támogató hatását, ami a vérzsírszintek, a vérnyomás és a szívfunkció területén is érvényesül.

Mennyi a megfelelő mennyiség?

A szakmai szervezetek legalább heti kétszeri zsíros hal-fogyasztást javasolnak, ami körülbelül napi 500 mg EPA-, illetve DHA-bevitelnek felel meg. Sajnos, a magyar konyha fogásait ismerve ritkán kerül az asztalra ómega-3-zsírsavakban dúskáló tengeri hal; és igen távol állunk a heti 2-3 alkalommal történő halfogyasztástól.

Vannak bizonyos szív- és keringési rendellenességek, amik még ennél is nagyobb bevitelt tesznek szükségessé. Koronáriás szívbetegségben napi 1 gramm (=1000 mg) ómega-3-zsírsav-bevitelt ajánlanak, ami magas triglicerid-szintű betegeknél napi 4 grammig (=4000 mg) emelhető.

Ómega-3-zsírsavak: a kevés, a sok és a megfelelő

Megnyugtató tudni, hogy az ómega-3-zsírsav-tartalmú készítmények szedése nem jár számottevő mellékhatásokkal. Arra érzékeny egyéneknél azonban hasi diszkomfort, illetve „halas” felböfögés jelentkezhet.

Napi 4 grammig az ómega-3-zsírsav-tartalmú szerek nem lépnek kölcsönhatásba vérnyomáscsökkentőkkel, vércukorszint-csökkentőkkel vagy lipidszintet csökkentő gyógyszerekkel, vagyis azok mellett is biztonsággal szedhetők.

Megtévesztő adatok

Az utóbbi időben az EPA és a DHA halolaj-alapú készítményei mellett megjelentek a krillolajból kinyert zsírsavakat tartalmazók. Van azonban egy dolog, amire nagyon oda kell figyelni a dózis-, illetve termékválasztás során: gyakran nem a milligrammban kifejezett EPA- vagy DHA-tartalmat tüntetik fel a csomagoláson szembetűnően nagy számokkal, hanem az összhalolaj- vagy összrákolaj-tartalmat, ami megtévesztően magas lehet (hiszen ez esetben halolajról van szó, aminek csak a törtrésze EPA és DHA). A lényeg azonban az EPA- és DHA-tartalom, hiszen a fenn megadott milligrammos beviteli ajánlások is azokra vonatkoznak.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek