Veszélyes is lehet a lázcsillapítás?

Veszélyes is lehet a lázcsillapítás?

Vannak, akiket már a hőemelkedés is megvisel, mások 38 fok feletti lázzal is vígan elvannak. Bárhogyan is legyen: a lázcsillapítást is tanulni kell, mert ha rosszul csináljuk, akkor veszélybe sodorhatjuk az érintett életét!

2024.05.22

Ha egy gyermek lázas és rossz a közérzete, az nagyon megviseli, természetesen a szülőket is, akik azonnal szeretnének segíteni a kis betegen. De miért is emelkedik meg valakinek a testhőmérséklete, tehát miért is leszünk lázasak? Az átlagos, állandó testhőmérsékleten működik optimálisan az emberi szervezet. Ugyan egyénenként lehetnek eltérések, de jellemzően 36,6 Celsius-fok az átlagos, optimális testhőmérséklet. A legtöbbször akkor emelkedik meg ez az érték, amikor a szervezetbe kórokozó jut be, tehát például valamilyen vírus- vagy baktériumfertőzés ér bennünket.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

- A lázas állapot a hőmérsékletemelkedés miatt fokozott folyadékvesztést okoz a szervezetben. A gyermekeket ez jobban megviseli, mint a nagyobb tartalékokkal rendelkező felnőtt szervezetet. A legyengült, idős, vagy egyébként tartós betegséggel élő felnőtt szervezetre is rossz hatással van a tartós vagy magas láz és a folyadékvesztés – figyelmeztetett Dr. Béres Gabriella szakgyógyszerész.

Ha a beteg szája száraz, lepedékes lesz a nyelve, feltűnően karikás a szeme, kevés és sötét színű a vizelete, aluszékonnyá és feltűnően elesetté válik, akkor orvoshoz kell vinni, vagy orvost kell hívni. A gyermekek gyakran nem tudnak még beszámolni ezekről a tünetekről, tehát figyelni kell rájuk. Három hónaposnál fiatalabb csecsemő láza esetén pedig mindenképp orvoshoz kell fordulni! Ha a gyermeknek a láz mellett egyéb tünete is van, például aluszékony, epilepsziás görcsök jelentkeznek, nehezen lélegzik vagy más szokatlan tünetet észlelünk, netán rendkívül bágyadt, elesett állapotú, illetve, ha a láz 3 napnál tovább tart, akkor is azonnali egészségügyi ellátásra van szükség! Általánosságban elmondható, hogy lázas gyermeknél fokozatosan romló általános állapot esetén, késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni.

Veszélyes is lehet a lázcsillapítás?

A lázcsillapítás

- Régóta érvényes szabály, hogy lázcsillapítónak minden háztartásban lennie kell! A lázcsillapító gyógyszerek egyben fájdalomcsillapítók is, így a lázas beteg közérzetét is javítják – tette hozzá Dr. Béres Gabriella. Fontos tudni, hogy a lázcsillapító tüneti szer, nem gyógyítja meg a lázat kiváltó betegséget! Tehát lázcsillapítás esetén a kiváltó betegség kezelésére is fokozott figyelmet kell fordítani, hiszen ennek hiányában (hacsak nem a szervezet által magától is legyőzhető betegségről van szó) nem javul meg a beteg állapota.

Nem mindegy a dózis!

- Ma már számtalan lázcsillapító van forgalomban, ezek nagy része recept nélkül kapható. Figyelnünk kell arra, hogy sok, különböző gyári néven forgalomban levő gyógyszerben ugyanaz a hatóanyag! Ezt azért fontos tudni, hogy elkerüljük a túladagolást! Jó tanács, hogy lázcsillapító vásárlásakor számoljunk be a gyógyszerésznek, hogy a beteg milyen és mennyi lázcsillapítót kapott már, mert így szakértői segítséggel elkerülhetjük a túladagolást – hívta fel a figyelmet a gyógyszerész.

Rendkívül fontos, hogy szalicilát tartalmú gyógyszert ne adjunk 10 éves életkor alatt!
A gyermek növekedésével a lázcsillapítás formája, és adagja is változik. Gyakori hiba, hogy a fiatalabb életkorban felírt, alacsony hatóanyag-tartalmú lázcsillapítót kapja az idősebb gyermek. Gyakran ez az oka a lázcsillapítás hatástalanságának.

Egyszerre csak egyféle lázcsillapító gyógyszert adjunk a gyermeknek, ha ez nem hat, akkor később kaphat másik fajtát. A másik fajta tehát a másfajta hatóanyagra vonatkozik! A lázcsillapítás nem úgy működik, mint a villanykapcsoló, tehát nem azonnal hat, adjunk a gyógyszernek némi időt, hogy kifejthesse a hatását. A gyógyszer újabb adagjának beadásakor is tartsuk be az adagolásra vonatkozó előírásokat, hiszen a lázcsillapító túladagolása gyógyszermérgezésnek számít!

Magyarországon évente például 250 körüli paracetamolmérgezés fordul elő, szerencsére súlyos eset alig van, ám májátültetésre is előfordul miatta, évente egy-két alkalommal. Paracetamolból gyerekeknek 5éves kor alatt napi maximum 960 mg az engedélyezett dózis, 6-12 év között 2000 mg, felnőtteknél 4000 mg. Ha nem ellenőrizzük a hatóanyagot, akkor előfordulhat, hogy párhuzamosan 2 készítményből is paracetamolhoz jutunk, így a biztonságos dózist át tudjuk lépni.

Más hatóanyagú készítmények esetében is fennállhat a túladagolás – a betegtájékoztatót mindenképpen olvassuk el, mielőtt bevesszük vagy beadjuk a készítményt! Kérdezzük meg a gyógyszerészt, mondjuk el, eddig mit adtunk és kérjünk tanácsot, milyen más hatóanyagot tartalmazó készítményt javasol a láz csillapítására!
keretes: Veszélyeztetettek

A láz fokozott keringést produkál, így emelkedik a szívfrekvencia, ami akár a keringés összeomlását is okozhatja. Légzőszervi megbetegedések esetében, cukor- vagy egyéb anyagcsere-megbetegedésben szenvedőknél a testhőmérséklet súlyos megemelkedése az anyagcsere felborulásához vezethet. Ilyen esetekben kiemelt fontosságú a megfelelő testhőmérséklet elérése!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek