Vega és vegán gyerekek

Vega és vegán gyerekek

Az állati eredetű termékeket nem fogyasztó gyermekek növekedése elmarad a vegyes táplálkozású gyermekekétől; számos vitaminnal, ásványi anyaggal és nyomelemmel való ellátottságuk hiányos lehet. Egyre több (kis)gyermek, kamaszkorú és fiatal felnőtt táplálkozik húsmentesen. A pontos számadatok egyelőre ismeretlenek.

A szakemberek úgy vélik, hogy a trend mögött a fiatalok újra való fogékonysága és az állatvédelem előtérbe kerülése is szerepet játszik. Korukhoz képest soványak és kicsik a vegák és vegetáriánusok Viszonylag kevés klinikai adat áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy a húsok és állati eredetű termékek táplálkozásból való száműzése miként hat a fiatalkorúak testi és szellemi fejlődésére.

Nemrégiben látott napvilágot egy német kutatás (n=364), ami alapján a vegán étrendű, azaz az állati eredetű termékeket, így a tojást és tejtermékeket sem fogyasztó gyermekek 10 százaléka, míg a vegetáriánusok (a húst nem evők, ugyanakkor halat, tojást és tejtermékeket fogyasztók) 6 százaléka korához képest túl kicsi. Mindez a nem optimális tápláltság jele lehet – mondja a vizsgálatot vezető német kutató, Markus Keller.

A vegyes táplálkozású gyermekek körében sem a testmagasság, sem a testsúly tekintetében nem mutatkozik elmaradás, sőt a gyermekek 3 százalékánál túlsúly van jelen.

Maximális odafigyelést igénylő étrend – számos rizikóval

A szakemberek véleménye alapján a vega vagy vegetáriánus étrend különös odafigyelést igényel a gyermekeknél bizonyos kritikus mikrotápanyagok, így pl. az agy és az idegrendszer fejlődéséhez szükséges B12 -vitamin szempontjából. A Német Táplálkozástudományi Társaság (Deutsche Gesellscahft für Ernährung; DGE) nem javasolja a gyermekek esetében a vegán vagy vegetáriánus táplálkozást. Véleményük alapján az állati eredetű termékeket nélkülöző táplálkozás esetén számos vitaminnal és nyomelemmel való megfelelő ellátottság nem vagy csak nehézkesen biztosítható.

Vega és vegán gyerekek

Amellett, hogy szinte folyamatosan szükséges a B12 -vitamin szupplementáció, számos aminosavból, a hosszú szénláncú ómega-3-zsírsavakból, a D-vitaminból, a kalciumból, a vasból, a jódból, a szelénből és a cinkből is hiányállapottal küzdhet a gyermek. „A vegán táplálkozó gyermekek táplálása a fehérje-anyagcserezavaros betegekéhez hasonló”, mondja a Gyermektáplálkozási Kutatóintézet (Forschungsinstitut für Kinderernährung) korábbi vezetője, Mathilde Kersting.

Esetükben folyamatosan nyomon kellene követni azt, hogy a kritikus mikrotápanyagokkal való ellátottságuk megfelelő-e. Inkább vegetáriánus, mint vegán A gyermekorvosokból álló németországi szakmai szervezet (Berufsverband für Kinder- und Jugendärzte) „kategorikusan” elutasítja a gyermekkori vegán táplálkozást, óva intve a „fatális következményektől és az irreverzibilis károsodásoktól”, ami például súlyos tanulási zavarokban is testet ölthet.

A vegetáriánus étrend, megfelelő odafigyeléssel tartható – mondják a gyermekorvosok, de felhívják a figyelmet a tojás- és tejtermékfogyasztás rendszerességének fontosságára, továbbá rendszeres vaspótlást és évi egy alkalommal történő vérképellenőrzést javasolnak.

Forrás: Pharmazeutische Zeitung

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek