Várandósan nyaralni? Az utazásnál figyelni kell!

Várandósan nyaralni? Az utazásnál figyelni kell!

Végre itt a nyár, a legtöbben indulnak nyaralni. De mi a helyzet akkor, ha történetesen a nő gyermek vár? Különleges helyzete miatt az utazás tiltott? Vagy vannak olyan praktikák, amiket betartva mégis beleférhet egy hosszabb út a terhesség alatt is?

Utazzunk, vagy sem?

Alapvetően a terhesség egy állapot, nem pedig egy betegség, vagyis az utazás is teljesen elfogadott és megengedett a várandósság ideje alatt is. Tény azonban, hogy ilyenkor a szervezet másképpen működik, több energiát igényel, a vérkeringés egy idő után lelassul, a baba igényei is latba esnek, stb. Mindezekkel együtt a terhesség és az utazás nem egymást kizáró tényezők, abban az esetben, ha a kezelőorvos mást nem mond!

Több olyan, a terhesség során jelentkező kórkép és a terhességet megelőzően is jelen lévő betegség is van, melyek az utazást minimum körülményessé teszik. Ide sorolható a cukorbetegség, a magasvérnyomás, illetve a lepénnyel kapcsolatos esetleges problémák is. De még ez sem jelent kizáró tényezőt, azonban mindenképpen konzultálni kell a nőgyógyásszal!

Így utazunk mi

Amikor a kismama repülőre száll, buszos nyaralásra indul, esetleg autóval keresi fel a hegyeket, tengereket minden esetben probléma a mozgás hiánya. A túlságosan hosszú ideig ücsörgés és a jellemzően elég szűk hely sajnos akár jelentős mértékben is képes emelni a trombózis kialakulásának esélyét, a vér besűrűsödésé miatt. Ennek megfelelően a kismamák az utazás alatt fogyasszanak sok vizet és lehetőleg kerüljék a koffeint és a szénszavas italokat. Az út során számoljanak gyakoribb pihenőkkel, vagy ha erre nincsen lehetőség - mert a repülőn például nincs -, akkor, ha tehetik, mozogjanak és olyan ülőhelyet kérjenek, ahol a lábukat ki tudják nyújtani.

A repülés gyorsabb, mint a másik két alternatíva, így sokan választják ezt a lehetőséget. A kabinban a magasban azonban nem azonosak a körülmények azzal, mint amikor a földön állunk. Megváltozik a nyomás, ez pedig fokozhatja a terhességgel járó rosszullétet, émelygést, hányáshoz vezethet, mely a kiszáradás esélyét növeli. Ebből a szempontból nem szerencsés a légkondi generálta száraz levegő sem, de ezek megfelelő hidratálással kiküszöbölhető tényezők - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Várandósan nyaralni? Az utazásnál figyelni kell!

Felkészülés?

Hogy az utazásra kell-e készülni? Persze, és nem csak lélekben. A csomagoláson kívül a szervezetet is érdemes felkészíteni az utazásra, hiszen ilyenkor a megváltozott környezet miatt a fertőzés esélye is nagyobb, nem is beszélve az esetleges wellness részlegekben eltöltött időről, a nem természetes vizekben úszkálásról és hasonlókról. Az előkészületek közt így érdemes az immunrendszer felkészítésével is foglalkozni, illetve a felszálló fertőzések kialakulását minimalizálni. Ehhez odafigyelés kell és tápanyagok.

Utóbbi a mozgással és az kiegyensúlyozott táplálkozással alapesetben megoldható, de élelmiszereink beltartalma sajnos jelentősen lecsökkent, így ma már a szakemberek zöme javasolja a várandósvitamin szedését. Ezek közül azt válasszuk, mely komplex és a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában (-citrát; -glükonát) tartalmazza, hiszen így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb. Emellett tartsuk szem előtt, hogy az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigényekkel rendelkeznek, ezt a várandósvitaminnak megfelelő tagoltsággal kell követnie.

A hüvelyi fertőzések kialakulásának, valamint felszállóvá válásának esélyt csökkenti a megfelelő cink és réz ellátottság, így a várandósvitamin kiválasztásánál ezt a két anyagot is vegyük figyelembe, hiszen a szervezetben antivirális, antibakteriális és fungicid hatással rendelkeznek.

A megelőzés másik eszköze az odafigyelés. A kismama lehetőleg kerülje a medencéket, maradjon a természetes vizeknél, itt a fertőzés kialakulásának esélye jóval alacsonyabb. Ne üljön le fürdőruhában párnákra, székekre, tegyen maga alá valamit, így minimalizálva a hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét

A repülőtársaságok jellemzően a 32. Hét körüli időpontig szállítanak várandós nőket, de sok esetben még ekkor is kérnek orvosi igazolást a kismama állapotáról és a szülés várható időpontjáról. Ezt az anyanyelv mellett angolul is kérik, erre jó felkészülni, utána olvasni az adott társaság honlapján.

Dr. Angyal Géza
szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek