Új eszköz égési sérült gyermekek gyógyítására

Új eszköz égési sérült gyermekek gyógyítására

Magyarországon elsőként 8 millió forint értékű bőrhálósító készüléket adtak át a Bethesda Gyermekkórház Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központjában. A készülék új dimenziókat nyit a nagy égett gyermekek, fiatalok gyógyításában. A Bethesda Kórház Alapítvány támogatása és egy dedikált gyűjtés tette lehetővé a nagy összegű orvosi műszer beszerzését.

A Bethesda Gyermekkórház égéssebészeti osztályán évente közel 3000 gyermeket gyógyítanak a szakemberek, a tavalyi évben 42 gyermek igényelt hosszan tartó égésintenzív ellátást,  6 gyermek szenvedett rendkívül súlyos, 30% feletti sérülést. A nagy kiterjedésű égési sérült gyermekek esetén a bőr pótlása rendkívül nehéz feladat, ezért a legmodernebb eszközökre van szükségünk a hatékony kezeléshez. A MEEK micrograft bőrhálósító eszköz egy olyan speciális készülék, amelynek a segítségével az átültetett bőr felülete jelentősen megnövelhető, így a bőrpótló műtétek száma csökkenthető, ezzel jelentősen javítva a túlélési esélyeket.

Új eszköz égési sérült gyermekek gyógyítására

Az eszköz beszerzését a Bethesda Kórház Alapítvány 1%-os felajánlásokból és a Weddinggala szakmai közösségnek közel 4 millió forintos gyűjtésével valósította meg.

Az eszközt, az osztály egyedülálló munkáját az alábbi videó mutatja be:

https://vimeo.com/884386826

„Nagy kiterjedésű égetteknél túl nagy a sérült bőrfelszín, viszont az adóterület, ahonnan saját bőrt tudunk transzplantálni, kevés. Ezért szükség van egy úgynevezett bőrhálósító készülékre. A MEEK készülék képes a levett bőrt 1:9 arányban megnyújtani, ezzel sokkal kevesebb adóterülettel is tudunk fedni nagyon nagy kiterjedésű égéseket. Egyszerűbb készülékekkel, amik 1:1,5 és 1:3 arányt tudnak, már eddig is dolgoztunk, de ilyen 1:9 arányú eszköz sehol máshol nincs Magyarországon, sem felnőtt, sem gyermekellátásban, csak nálunk.
Egy 60-70%-ban égett gyermek testének 30-40%-a az adóterület, de ebben benne van az arc, a fül, a talp stb. ahonnan nem veszünk bőrt. Így amikor levesszük az elhalt bőrterületet, nincs mivel pótolni, mert egyszerűen nincs annyi bőre. Nem tudjuk fedni a sérült részt, és a nyitott sebfelszín miatt szeptikus szövődményekben elveszítjük az ilyen betegeket.” – avat be a részletekbe Dr. Bene Ruzsena plasztikai- és égéssebész szakorvos, a Bethesda Országos Gyermekplasztikai és Égéssebészeti Központ osztályvezető főorvosa.

A Hollandiából beszerzett 8 millió forint értékű bőrhálósító eszközzel a 60% feletti égett gyerekeket gyógyítják majd az égésplasztikai sebészek a Bethesda égésműtőjében. Ez teszi lehetővé a bőrátültetés új dimenzióját.

Az 1%-os felajánlásokra május 21-ig van lehetőség, ezzel is támogatva hasonló fejlesztéseket a Bethesda Kórház Alapítvány által.

https://bka.hu/szja-1

 

Új eszköz égési sérült gyermekek gyógyítására

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek