Terhesség, gyermekszülés, szoptatás és HIV-fertőzés

Terhesség, gyermekszülés, szoptatás és HIV-fertőzés

A humán immundeficiencia vírus (HIV) az immunrendszer gyengítésével támadja meg az emberi szervezetet, kezeletlen esetben fogékonnyá téve a betegeket az opportunista fertőzések, például súlyos bakteriális és gombás fertőzések, valamint bizonyos daganatos megbetegedések iránt.

A HIV-kezelés előrehaladása nagymértékben csökkentette annak az esélyét is, hogy egy anya a terhesség, a szülés és a szoptatás során (vagyis perinatálisan) átadja a vírust a gyermekének, vagyis a helyesen szedett antiretrovirális gyógyszerekkel gyakorlatilag kiküszöbölhető a fertőzés kockázata a baba számára.

Terhesség, gyermekszülés, szoptatás és HIV-fertőzés

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint abban az esetben, ha az anyák nem szedik HIV-ellenes gyógyszereket, a vírusperinatálisan is terjedhet (ennek a kockázata 15-45%). A megfelelő kezeléssel azonban az ilyen típusú átvitel esélye minimális. Fontos azt is megjegyezni, hogy a terhesség nem gyorsítja a HIV progresszióját az anyában.

Honnan tudhatja a kismama, hogy fertőzött?

Függetlenül attól, hogy várandós-e vagy sem, az egyetlen módja a HIV-szűrés elvégzése. A nyugati országokban és hazánkban (kizárólag csak) a magánklinikákon a terhesgondozás egyik első lépéseként a szülész-nőgyógyász szakorvos elvégezteti a tesztet is.

Hogyan előzhető meg az átadás?

Amennyiben a teszt eredmény pozitív, a mielőbb elkezdett antiretrovirális kezelés által a HIV mennyisége a szervezetben olyan alacsony szintre csökkenthető, hogy gyakorlatilag „kimutathatatlan”. Tehát a megfelelő kezeléssel egyrészt 1% alá csökkenthető annak a kockázata, hogy a gyermeke fertőzéssel születik meg, másrészt pedig a hüvelyi szülés során a HIV átvitelének kockázata rendkívül kicsi lesz. Az újszülöttet 2 hetes és 2 hónapos korban tesztelni kell. A szoptatásra vonatkozó irányelvek országonként eltérőek lehetnek, így ez esetben az infektológus tud konkrét javaslatot adni.

dr. Szabó Rita
epidemiológus

A szűrés életet menthet!

A társadalomban a mai napig nem lett nagyobb a HIV-vel élők elfogadottsága, és a velük kapcsolatos előítéletek sem mozdultak jó irányba. A 2020-ban megalakult Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért legfontosabb feladatai közé tartozik az érzékenyítés, a felvilágosítás, a tévhitek eloszlatása, a stigmák oldása. Szeretnék elősegíteni – valós ismeretek közvetítésével –, hogy megváltozzon a társadalom viszonyulása a HIV-hez, ezzel a betegséggel élőkhöz. Emellett minden fórumon hirdetik a teszt fontosságát, hiszen a szűrés életet menthet.

A cikk a Patika Tükör novemberi számában jelent meg! A lapot keresse minden hónapban gyógyszerészénél!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek