Szigorodik a Btk. a gyermekek védelmében

Szigorodik a Btk. a gyermekek védelmében

Az új Btk., amelyet 2013-ban fogadtak el, már eddig is kiemelten kezelte a gyerekek védelmét. 2014 decemberében lépett hatályba az a változás, miszerint a pedofil bűncselekmény elkövetése nem évül el.


A gyermekek védelmében tovább szigorítaná a büntető-törvénykönyvet (Btk.) a nagyobbik kormánypárt.Selmeczi Gabriella, fideszes országgyűlési képviselő elmondta: ha a parlament elfogadja a változtatásokat, akkor amennyiben egy bíró valakit kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt jogerősen elítél, mellékbüntetésként köteles lesz a foglalkozásától is eltiltani. Ha tehát az elítélt a büntetését letölti, akkor utána soha nem mehet vissza olyan munkakörbe, amelyben kiskorú van rá bízva.

Ez a kérdés eddig a bíró szabad mérlegelési jogkörébe tartozott. Selmeczi Gabriella szerint ugyanis nincs garancia arra, hogy ha valaki, aki képes volt egy 18 év alatti fiatal vagy kisgyermek sérelmére szexuális bűncselekményt egyszer elkövetni, az még egyszer ne tenné meg.

A szigorítással ismét léphetnek egyet a gyermekek védelme érdekében. Szavai szerint a mostani módosítást úgy tűnik, hogy támogatja az ellenzék is, s az a társadalom egyetértésével is találkozik. A változások 2017. december 1-vel léphetnek hatályba.  A gyermekvédelmi jelzőrendszert is megerősítették, előírták az emberi erőforrások miniszterének, hogy szabályozza a tagok feladatát, kötelességét - jegyezte meg Selmeczi Gabriella.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek