Hirdetés
Szerencsések! Nézze meg, mit kapnak a finn kismamák az államtól!

Szerencsések! Nézze meg, mit kapnak a finn kismamák az államtól!

75 évvel ezelőtt egy kartondobozt kaptak a finn kismamák az államtól. A doboz egyfajta kezdőcsomag volt, bébiruhákkal, gyermekjátékokkal és ágyneműkkel megpakolva - a dobozt pedig babaágyként is használhatták. Sokan vélik úgy, hogy ennek a doboznak köszönhető Finnországban a világ egyik legalacsonyabb újszülött kori halálozási aránya.

Ez a hagyomány az 1930-as évekre nyúlik vissza, és minden finn újszülött számára egyformán elérhető, függetlenül attól, hogy milyen családi vagy vagyoni háttérrel indulnak az életben. Ezt a dobozt ma is megkapja minden várandós nő Finnországban.

A csomagban babaruhát, hálózsákot, kültéri felszerelést, babafürdetőt, valamint pelenkát, ágyneműt és egy kis matracot találnak a kismamák. A finn anyukák egyébként választhatják azt is, hogy a doboz helyett 140 eurós pénzbeli segítséget kérnek az államtól. Ezt azonban alig 5 százalékuk választja, mivel a doboz és annak tartalma jóval értékesebb.

Kezdetben csak a hátrányos helyzetű, rászoruló családokat illette a "babadoboz", 1949-től azután kiterjesztették, és minden kismama számára elérhetővé vált. Egyetlen feltételt kellett teljesíteni: az édesanyának a terhesség első négy hónapjában meg kellett jelennie a terhességgondozáson. Ezáltal tulajdonképpen már a baba megszületése előtt is segítette annak egészséges, problémamentes világrajövetelét.

Szerencsések! Nézze meg, mit kapnak a finn kismamák az államtól!
Tavaly ez volt a csomagban

A 30-as években Finnország szegény országnak számított, és a csecsemőhalandóság is nagyon magas volt: 1000 újszülöttből 65 halt meg. Mára ez a szám 10 alá csökkent, ami elsősorban a 60-as években bevezetett nemzeti egészségbiztosításnak, illetve a kórházhálózat kiépítésének köszönhető.

Mára a kartondoboz az anyaság jelképévé vált Finnországban, nők generációi számára. Az anyukák számára a gyerek születését megelőző legjelentősebb esemény a doboz átvétele. De általában a többi családtagot is lázba hozza a doboz: mindenki kíváncsi, mi van benne, és az egyes ruhadarabok milyen színűek.

A doboz ráadásul sok időt is megspórol a finn kismamáknak, és nem kevés idegeskedést: így ugyanis nem kell a különböző áruházak árait összehasonlítgatniuk, és hosszú bevásárlókörutakat szervezniük a szükséges holmik beszerzésére. Ráadásul, mivel a dobozban lévő ruhák uniszexek, az egy-két évvel később érkező kistestvér is hordhatja bátyja vagy nővére kinőtt ruháit.

A doboz tartalma egyébként sokat változott az évek során. A 30-as, 40-es években sok ruhaanyag volt benne, mivel akkoriban jellemzően az anyukák maguk varrták gyerekeik ruháit. A II. világháború éveiben azután a textíliák kikerültek a dobozból, mivel a flanelra és a pamutra a védelmi minisztériumnak is szüksége volt. Ezeket tehát papírlepedőkkel és pólyákkal váltották ki.

Az 50-es években megjelentek a dobozban a kész babaruhák, a 60-as, 70-es évekre pedig ezeket már modern, rugalmas anyagokból állították elő. A hálózsák először 1968-ban került a csomagba, egy évvel később az eldobható pelenka is követte. Ez azonban az ezredfordulón kikerült a kínálatból, méghozzá környezetvédelmi szempontok miatt, illetve hogy a helyes szülői felfogást erősítsék a finn anyukákban.

Ugyanerre vezethető vissza, hogy kivették a dobozból a cumikat és a cumisüvegeket: ezzel a szoptatást akarták ösztönözni - ez sikerült is. Így került a dobozba egy könyv is, bátorítandó az anyukákat, hogy már egészen korán kezdjenek a kicsiknek meséket olvasni.

Mindezeken felül a doboz ma már szimbólum is: az emberek közötti egyenlőség és a gyerekek fontosságának jelképe.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend