PCOS-sel is lehet terhes, de komoly gondok lehetnek

PCOS-sel is lehet terhes, de komoly gondok lehetnek

A PCOS alattomos betegség, mivel nagyon sok esetben, bár jelen van, mégis komolyabb zavart látszólag nem okoz. Ez azt jelenti, hogy PCOS mellett is lehet várandós a nő, amennyiben a betegség még nem annyira előrehaladott, hogy meddőséget váltson ki. Sajnos azonban egy friss kutatás igazolta, hogy a PCOS a terhesség és a szülés során, valamint az azt követő időszakban jelentősen növeli a szív és érrendszeri gondok kialakulásának valószínűségét.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

A PCOS és a terhesség

A policisztás ovárium szindróma egy olyan betegség, melynek során a petefészkekben a tüszőrepedés nem képes végbe menni. A bent rekedt petesejt így cisztává alakul, és akadályozza a további tüszőrepedési folyamatokat. A betegség során a beteg eljuthat arra a szintre is, hogy a PCOS meddőséget okoz, de sok esetben a PCOS mellett is lehet sikeres a megtermékenyítés, vagyis a nő teherbe eshet.

PCOS-sel is lehet terhes, de komoly gondok lehetnek

Azt már egy jó ideje tudjuk, hogy a PCOS hajlam sajnos örökölhető. Azoknál a nőknél, akiknél az édesanyjuk a terhességes során is PCOS-sel küszködött nagyobb arányban alakul ki ez a betegség, mely sajnos hormonális eltolódásokat, fokozott szőrnövekedést, normál étkezés melletti hízást és erős menzesz fájdalmakat is okozhat.

Új eredmények

A Journal of the American HeartAssociation folyóiratban júliusban megjelent tanulmány rámutat arra a tényre, hogy a PCOS-ben szenvedő terhes nőknél szignifikánsan megnő a szívizom-szövődmények kockázata a szülésnél és az azt követő kórházi tartózkodás alatt is. Ez a növekedés a rassztól és életkortól függetlenül jelen van, ráadásul a társbetegségek jelenléte ellenére is kimutatható az összefüggés. Az emelkedés mértéke is elképesztő, hiszen az 76%-os arányt mutat.

A PCOS ezzel együtt sajnos növeli a szívelgyengülés kockázatát, valamint 82%-kal nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata a szülés körüli órákban és napokban a PCOS-ben nem szenvedő nőkhöz képest.

PCOS - gyógyítás és megelőzés

A PCOS gyógyítható, de elsősorban a megelőzéssel tehetünk nagyon sokat ellene – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A gyógyítás és a megelőzés elsődleges eszköze a megfelelő életmód és a megfelelő tápanyagbevitel. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet szükség a szakember segítségére is, hiszen sok társbetegség is kapcsolódhat a PCOS-hez, illetve magát a betegség kezelését is sok esetben orvosi segítséggel lehet csak kivitelezni.

Az életmód és a tápanyagbevitel azonban minden esetben sokat javít a gondon, akár megoldani is képes a helyzetet, de kivitelezése messze nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Az egészséges életmód alapja a megfelelő, rendszeres mozgás és persze az egészséges táplálkozás, vagyis a normál tápanyagbevitel. Ez azonban napjainkban nem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, miközben a testünket érő “támadások”, a környezeti hatások száma és ereje is egyre csak nő.

A normál tápanyagmennyiség biztosításához ma már nagyon sok esetben szükség lehet vitaminkészítményre. Ez pedig az olyan extra tápanyagigényeket megkövetelő időszakoknál, mint a terhesség fokozottan igaz. A tápanyagpótlás jó eszköze lehet a várandósvitamin - melyet ma már a szakemberek zöme javasol – abban az esetben, ha megfelelően tagolt, és a bevitt anyagok hasznosulása is jó.

Előbbi azért fontos, mivel az egyes trimeszterek tápanyagigénye eltér egymástól, ezt pedig a kiválasztott várandósvitaminnak mindenképpen figyelembe kell vennie. A felszívódás fokozása érdekében komplex készítményt válasszunk, mely sok anyagot tartalmaz (az egyes anyagok segítik mások hasznosulását), valamint tartsuk szem előtt, hogy a szerves kötések (-citrátok és -glükonátok) hasznosulása a szervetlenekkel szemben akár 80%-kal is jobb, így olyan készítményt válasszunk, mely ilyen formában tartalmazza a lehető legtöbb anyagot.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek