Óvodás gyerekeket nyugtatóztak be

Óvodás gyerekeket nyugtatóztak be

Nagy felháborodást váltott ki Tajvanon az vizsgálat, amelyet nemrégiben azért indítottak, mert óvodákban függőséget okozó nyugtatókat tartalmazó köhögéscsillapító szirupot adtak be a gyerekeknek.

2023.08.22

A BBC hírportálján kedden megjelent cikk szerint egy újtajpeji óvoda nevelőit azzal vádolják, hogy olyan köhögés elleni szirupokkal nyugtatták a gyerekeket, amelyek függőséget okozó, a pszichoaktív szerek csoportjába tartozó fenobarbitált és benzodiazepint tartalmaztak. A rendőrség hetek óta nyomoz, és azt közölték, hogy nem világos, miért adagolták a gyermeknek ilyen szirupot.

Az ügy miatt családok szerveztek tiltakozást a kormányzati épületek előtt. Több százan csatlakoztak egy vasárnapi újtajpeji demonstrációhoz, amelyen a rendőrségi nyomozás nagyobb ráláthatóságát követeltek, és bírálták a hatóságokat a tájékoztatás hiánya miatt.     Közben hétfőn egy újabb eset került napvilágba, amely a dél-tajvani Kaohsziung város egyik orvosi rendelőjében történt. A helyi egészségügyi hatóság négy orvost talált bűnösnek helytelen magatartás és a fenobarbitál nem megfelelő használata miatt körülbelül húsz gyereknél. Az orvosokat hat hónapra eltiltották hivatásuk gyakorlásától, és 1,4 millió tajvani dollár (15,4 millió forint) pénzbírsággal sújtották őket.

Óvodás gyerekeket nyugtatóztak be

A közvélemény növekvő aggodalma közepette a tajpeji városi kórház ingyenes vérvizsgálatokat is elkezdett kínálni óvodáskorú gyermekek számára, hogy ellenőrizzék a nyugtatók nyomait.

Először májusban került nyilvánosságra, hogy az egyik újtajpeji magánóvodába járó gyerekek szülei megvádolták a személyzetet, hogy "ismeretlen szerekkel" etették gyermekeiket - emlékeztetett a BBC. A hírportál idézte egy ötéves gyerek édesapját, aki azt állította, hogy a szülők a februári holdújév hosszú ünnepi időszaka alatt elvonási tüneteket észleltek gyermekeiknél. "Néhány szülő azt tapasztalta, hogy gyerekei a vakáció alatt ingerlékenyek, nyugtalanok voltak, néhányuk alvás közben sikoltozott, sőt lábgörcsökre panaszkodtak" - mondta el az apa. Miután beszéltek a gyerekekkel, a szülők megtudták, hogy tanáraik "ismeretlen főzetet" etettek velük. A szülők áprilisban és májusban feljelentést tettek a rendőrségen, majd júniusban újabb szülői panaszok után a helyi hatóságok végül megindították a vizsgálatot. Ennek eredménye az lett, hogy legalább nyolc gyerek szervezetében nyomokban fenobarbitált és benzodiazepint találtak.

Egy érintett óvodát a hatóságok június 12-én bezárattak, vezetőit pedig 150 000 tajvani dollár pénzbírsággal sújtották. Az igazgatót és öt óvodai pedagógust a rendőrség letartóztatta és kihallgatta, de utána óvadék ellenében szabadlábra helyezték őket.

Forrás: MTI

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek