Ne borotválja egy baba haját, nem lesz tőle dúsabb!

Ne borotválja egy baba haját, nem lesz tőle dúsabb!

A kisbabák szőrösödésével kapcsolatosan nagyon sok tévhit tartja magát stabilan a mindennapokban, és ehhez sokszor furcsa elképzelések is társulnak, melyek sajnos követőkre is találnak. Így most az új őrület, hogy leborotválják a babák haját, hogy az gyorsabban, szebben és erősebben nőjön. Ez azonban nem így működik, a babaszőr pedig többféle is lehet.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Babaszőr?

A babák testét még az anyaméhben is szőr fedi, ezt lanugónak, vagyis magzatpihének hívjuk. Ez a szőr jellemzően még a születés előtt, a 36-40. terhességi hét között lekopik, a baba születésénél többnyire már nem találkozunk vele.

Ez azonban nincsen kőbe vésve, előfordul, hogy a baba “szőrösen” jön világra, a szőrszálak pedig a háton, vállon, pocakon, lábakon sőt, akár az arc egyes részein is jelentkezhetnek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a lanugó egy természetes jelenség, védelmi és hőszabályozási funkciója van, vagyis megijedni nem kell tőle, és teendőnk sincsen vele. A magzatpihe ugyanis magától elkopik.

Ne borotválja egy baba haját, nem lesz tőle dúsabb!

Makacsul tartja magát az elképzelés, hogy a terhesvitamin szedése szőrős kisbabákat eredményez, ez azonban nem igaz. A szőr mennyisége, annak vastagsága és színe genetikai jellegzetesség, vagyis a vitamin, ásványi anyag és nyomelempótlás ebbe semmilyen formában nem képes beleszólni. Ezzel szemben az igazán jó várandósvitamin (mely szerves kötésben tartalmazza az anyagokat, így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb), mely figyelembe veszi a 3 eltérő trimeszter eltérő igényeit is, kifejezetten nagy segítséget jelenthet a nyugodt babavárás szempontjából. Sőt, a baba és a kismama egészségét is őrzi.

Borotva?

Egyre több celeb borotválja le a babája haját, mert úgy gondolja, vagy azt olvasta a neten, hogy ez segít abban, hogy a baba haja erősebb, dúsabb, esetleg göndörebb vagy egyenesebb legyen. Ez azonban nem igaz, a haj szerkezete, dússága és göndörsége vagy egyenessége ugyan úgy, mint a többi szőr esetében, genetikai adottság. Vagyis hiába borotválja a baba fejét a szülő, ettől sem gyorsabban, sem dúsabban nem fog nőni a haj.

Ezzel szemben azonban a borotva használata kifejezetten káros lehet, ha az túlságosan korán érkezik. Egy pár napos baba bőre számára a borotválás kifejezetten káros, vagyis a lanugó ilyen formában történő eltávolítása gondokat is okozhat – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Amennyiben a baba már nagyobb, a borotva jó eséllyel nem okoz gondot a bőrének, de semmi esetre sem hasznos!

Ha gond a szőr

Sok szülőben merülhet fel a kérdés, hogy nem hormonális gond áll-e a szőrösödés mögött. Ez többnyire akkor kerül elő, mikor a nemi szervek környékén is szőrösödést tapasztal a szülő egy baba, vagy egy kisgyerek esetében. Ez azonban könnyen lehet genetikai adottság is, ha a családban olyan tag is van, akinek a teste fokozottan szőrösödik.

Hogy mennyi a normál mennyiség, azt nagyon nehéz lenne megmondani, ezért, ha nem biztos a dolgában, nyugodtan forduljon szakemberhez. Fontos azonban megjegyezni, hogy a babák és gyerekek hormonrendszere még másképpen más arányokkal és más folyamatokkal működik, mint a felnőtteké, vagyis mindenképpen gyermek endokrinológushoz forduljunk a kérdéseinkkel.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek