Nagyszülők világnapja

Nagyszülők világnapja

A nagyszülők világnapját szeptember első vasárnapján tartják. A kezdeményezés az Egyesült Államokból származik, de több európai országban - például Nagy-Britanniában és Németországban - is elterjedt már.

 

Meg kell becsülni a nagyszülőket, mert amelyik társadalom nem így tesz, az a gyökereit fogja elveszíteni - mondta Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a nagyszülők világnapja alkalmából tartott budapesti rendezvényen.

Az a társadalom, amely elveszíti gyökereit, egy jövő nélküli társadalom, és ezért fontos a család, a család szerepe, a nagyszülőket megbecsülése.  Az államtitkár megjegyezte, Magyarországon meg kell erősíteni a tisztelet kultúráját, és alapvető kérdés, hogy olyan társadalmat építsünk, amely a múltjából építkezik, a múlt történeteit pedig a nagyszülők tudják átadni gyerekeiknek, unokáiknak.

Nagyszülők világnapja


Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) alapítója, Újbuda kormánypárti alpolgármestere kihangsúlyozta, a rendezvénnyel a nagyszülők áldozatos munkáját szeretnék megköszönni a világnapon. Beszélt arról is, a Ficsak létrehozta a "pótnagyi programot", amelynek lényege, hogy a család nélküli idősek, illetve a nagyszülőktől távol élő családok egymásra találhatnak és segíthetnek egymásnak.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok a rendezvényen azt emelte ki, hogy idős korban is fontos az egészség megőrzése, a korhoz illeszkedő mozgás, a helyes táplálkozás.

Csécsei Éva pszichiáter arról beszélt, hogy a 2010 után született úgynevezett alfa generáció, akik már a digitális korba születtek, nagy kihívást jelentenek a nagyszülőknek. Erre fel lehet és kell is készülni, hiszen az időskori tanulás a legjobb lehetőség a szorongás, a leépülés ellen - jegyezte meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek