Milyen iskolatáskát válasszunk?

Milyen iskolatáskát válasszunk?

A kisiskolás gyermekek számára kulcsfontosságú a megfelelő iskolatáska kiválasztása. A legmegfelelőbb feltétlenül rendelkezik párnázott deréktámasszal, merevített hátrésszel és a legjobb, ha széles, szabályozható pántja van.

Az ergonomikus kialakítás nélkülözhetetlen, tehát a táska illeszkedjen a gyermek hátára és legyen könnyű szerkezetű, ezzel is csökkentve a súlyt, amit a gyermek többi tanszere jelent.

A kisiskolás korú gyermekek gerincének alsó és felső része még porcból van, és a fejlődés során a csontok gyorsabban nőnek, mint az izomzat. Ezért rendkívül fontos, hogy ne terheljük túl a gerincoszlopot, ezáltal elkerülhetjük az esetleges aszimmetriát, vagy a korai porckorong-kopást.

Milyen iskolatáskát válasszunk?

Így ajánlott viselni az iskolatáskát

1. Tartás

Az iskolatáska helyes viselése: mindkét vállon, az egész hátat lefedve hordja a gyermek. A pántokat úgy szükséges beállítani, hogy a táska a lapocka magassága és a csípőlapát felett érjen véget, így jobban eloszlik a terhelés. A merevített hátrész is ezt a célt szolgálja.

2. Súly

Ideális esetben a gyermek ne cipeljen többet, mint testsúlyának 10 százaléka, ez azonban nem mindig valósul meg, emiatt is lényeges, milyen táskát választunk számára.

3. Eloszlás

Maga a táskába való pakolás is fontos: a nehezebb tárgyakat helyezzük minél közelebb a törzshöz, a könnyebb elemeket pedig távolabb, így a táska súlya nem húzza le a vállakat.

Mikor van szükség szakorvosra?

6 éves kor környékén, iskolakezdés előtt mindenképpen ajánlott egy gyermekortopédiai szűrővizsgálat. Ilyenkor a gyermek tartását, gerincoszlopát, csípőjét, lábát és járását is vizsgáljuk, annak érdekében, hogy az esetlegesen felmerülő mozgásszervi problémákat időben kiszűrjük és kezeljük.

Az iskolakezdés előtti ortopéd szakorvosi vizsgálat azért fontos, mert ebben a korban a gyermekek mozgásszervei folyamatosan fejlődnek, változnak. Ez gyakran okoz testtartásbeli problémát, hanyagtartást, melynek gerincferdülés lehet a következménye.

A hanyagtartás a gerincferdülés előkapuja

A szülő is felfigyelhet a rossz testtartásra, a beesett vállakra, vagy ha nincs egy vonalban a két lapocka. Bármilyen aszimmetriát tapasztal, érdemes felkeresni egy ortopéd szakorvost. Gyakran maga a gyermek is panaszkodik hát- és nyaki fájdalomra. A hanyagtartás kihatással van a gyermek fejlődésére, ezért mindenképpen foglalkozni kell a probléma megoldásával.

A tartós rossz testtartás következtében fejfájás is kialakulhat, amely rontja a gyermek koncentrálóképességét. Emellett pedig gerincferdüléshez is vezethet, ami további komoly gerincbetegségeket, és krónikus derékfájást okozhat felnőttkorban. A helyesen felállított diagnózis és a gyógytorna segíthet ennek visszafordításában.

Milyen iskolatáskát válasszunk?

A gerincferdülés megelőzése

Az ortopéd szűrővizsgálat és a megfelelő iskolatáska kiválasztása tehát nagy segítség lehet a kisiskolások helyes testtartásához, ezáltal egészséges fejlődéséhez. Aszimmetria, vagy egyéb eltérés esetén pedig speciális gyógytornával érhetünk el nagyszerű és látványos eredményeket. Emellett az is remek megoldás lehet, ha a szülő példát mutatva együtt sportol a gyermekkel, olyan mozgásformát választva, amely megfelelően fejleszti az izomcsoportokat, és egyenletesen terheli a gerincet. Ilyen például az úszás, a lovaglás vagy a falmászás.

Dr. Moravcsik Bence Balázs
ortopéd, gerincgyógyász szakorvos
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Erősítsük az immunrendszert is!

A tanévkezdettel elindul az őszi megbetegedések időszaka is. A közösségbe visszatérő vagy az iskola kapuját először átlépő gyerekeket számtalan vírus és baktérium is elkíséri az osztályterembe.

Egy évtizeddel ezelőtt még mindenhol azt hallottuk, hogy C vitamin rendszeres szedésével könnyebben megelőzhetőek a légúti fertőzések. Napjainkban egyre több klinikai vizsgálat igazolja, hogy a D3 vitamin rendszeres szedésével, illetve legalább az ősztől tavaszig tartó időszakban történő bevitelével erősíthetjük immunrendszerünket, nem csak fertőzéses kórképek megelőzésének céljából. C-vitamin nagyobb dózisára a vírusos megbetegedések kezdeti szakában van szüksége a szervezetünknek. A heveny megbetegedés esetén a multivitaminok szedését is ajánlott felfüggeszteni, mert ezek vastartalma elősegíti a bakteriális felülfertőződést!

A cikk a Patika Tükör szeptemberi számában jelent meg, keresse minden hónap elején a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek