Mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött?

Mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött?

A gyermekek fejfájása gyakran igazi útvesztőbe viszi a szülőket, akik a mindennapi rohanásban talán nem is mindig tudják követni, hogy mikor mije fáj a gyereknek. Ugyanakkor egy friss hazai felmérésből1 kiderül, hogy a magyar szülők 48 százaléka nagyon komolyan veszi gyermeke fejfájását. Azoknak az elfoglalt szülőknek, akik tenni szeretnének gyermekük egészségéért, a fejfájásnapló segítséget jelenthet. Egy következetesen vezetett fejfájásnaplóval ugyanis naprakészen követhetők a gyermek tünetei, és az orvosok is könnyebben állíthatják fel a diagnózist.

2023.08.18

Az említett magyarországi kutatás válaszadóinak közel ötöde (18%) fordult már orvoshoz gyermeke fejfájása miatt. A szakemberek gyakran ajánlják a fejfájásnapló használatát1, mielőtt a gyógyszerekről vagy más kezelésről döntenének. Ez a rendhagyó eszköz segít a fejfájástól gyakorta szenvedőknek elindulni a hatékony kezelés felé vezető úton, legyen szó felnőttekről, vagy éppen fiatalokról. A fejfájásnaplónak több típusa is van, a használatuk azonban minden esetben egyszerű.

Mikor használjuk?

Ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekeknél is számtalan tényező állhat a fejfájás hátterében, ám ezeket jellemzően nehéz felismerni. Nem minden esetben találunk rá magyarázatot, és elvétve bárkivel előfordulhat, hogy éppen fáj a feje. Azonban a gyakran visszatérő fájdalom kivizsgálása indokolt, és ebben a fejfájásnaplónak kiemelt szerepe lehet.

„Amennyiben gyermekünk rendszeresen panaszkodik fejfájásra, azt célszerű feljegyezni, például egy fejfájásnaplóba vezetni. Ezáltal átláthatóbbá válik a fájdalom jelentkezésének gyakorisága és körülményei, és így könnyebben fény derülhet a kínzó tünet eredetére is.” – mondja Dr. Kőnig Róbert, gyermeksebész.

Mi rejtőzik gyermeke fejfájása mögött?

Mit tartalmazzon?

A naplózás során annál jobb, minél több adatot dokumentál a szülő a fejfájással kapcsolatban, hiszen így kapható a legpontosabb leírás róla.

A dátumozáson kívül érdemes feljegyezni az időpontot, amikor a fejfájás jelentkezett és az időtartamot, ameddig tartott. Továbbá elengedhetetlen a fájdalom erősségét is vezetni, az intenzivitás például 1-től 5-ig terjedő skálán pontozható, ahol az 5 a legerősebb fájdalmat jelzi. Lényeges, hogy a naplóba a fejfájás mellett jelentkező kísérő tünetek is bekerüljenek, mint például a szédülés, a hányinger vagy a fény-, hang- és szagérzékenység. Feljegyzésre érdemesek azok a kiváltó okok, amelyeket a szülő valószínűsít a fejfájás mögött, mint például a megfázás, a folyadékhiány vagy a fokozott iskolai terhelés. Az orvosoknak az is segíthet, ha a naplóban olyan egyéb információkra is kitér a szülő, mint az étkezések ideje, gyógyszerszedés esetén az abban bekövetkezett változások, és a menstruációval járó tünetek.

Miben segíthet?

A fejfájásnapló nagyon hasznos eszköz a szülők kezében, mivel a segítségével egyszerűen dokumentumálhatók a gyermek panaszai. Ennek köszönhetően a szülők is jobban átláthatják, hogy gyermekük milyen gyakorisággal szenved fejfájástól, és ha szükséges, ez alapján felkereshetik a gyermekorvost és a vizsgálaton részletesebb adatokkal segíthetik.

Ezen a ponton már az orvosoknak is segítséget nyújthat a fejfájásnapló vezetése, erről Dr. Kőnig Róbert így vélekedik: „A naplózás sok olyan környezeti hatásra, mintázatra, esetleg tünetegyüttesre mutathat rá, amelyekre másképp nem gondoltunk volna. A helyes diagnózis felállításában nagy szerepe lehet bármilyen kis apróságnak is, így bátorítanám a fejfájós gyerekek szüleit a napló vezetésére.”

A megfelelő diagnózissal a gyermekkori fejfájás általában könnyen kezelhető, sokszor magától is elmúlik, és gyakran a bevált otthoni praktikák is bevethetők.2 Ha a fájdalom nem múlik, a szülők alkalmazhatnak kifejezetten gyermekeknek készült fájdalomcsillapítót is, amelyből már számos, kifejezetten gyermekeknek készült változat érhető el.

1 https://www.childrenshospital.org/sites/default/files/media_migration/5e066fcf-202f-45f0-b945-f392aa0a61d7.pdf
2 https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/headaches-in-children/diagnosis-treatment/drc-20352104Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek