Megkezdte működését a Vadaskert Kórház új osztálya

Megkezdte működését a Vadaskert Kórház új osztálya

Új részleget avatott fel a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. A neurodevelopmentális osztály 12 év alatti, fejlődési zavarokkal küzdő gyermekeknek és családjaiknak segít abban, hogy a lehető leghamarabb diagnózist és személyre szabott terápiát kaphassanak.

Házon belül “kisrészlegnek” nevezik a most hivatalosan is átadott osztályt, amelyben specifikus fejlődési zavarokkal élő gyermekek ellátása zajlik. Ilyen probléma például a autizmus, a hiperaktivitás, a Tourette-szindróma, a kényszeresség, a diszlexia, valamint a szociális képességek hiánya. „A 12 év alattiak részlegében, a Vadaskert új, neurodevelopmentális diagnosztikus programjának segítségével ezeket a fejlődési zavarokat sokkal gyorsabban, korszerűbben és sokkal inkább egyénre szabottabban tudjuk majd diagnosztizálni” - mondta el dr. Baji Ildikó, a Vadaskert kórházigazgatója. Hozzátette: az átlagos gyakorlathoz képest hetekkel, sőt, akár hónapokkal hamarabb is kézhez kaphatja a család a diagnózist. Ez azért fontos, mert így mihamaabb elkezdődhet a terápia.

Megkezdte működését a Vadaskert Kórház új osztálya

A gyerekek 2-20%-a érintett valamilyen fejlődési zavarban, a kezdeti jeleket pedig a szakértők gyakran igen hamar fel tudják ismerni.

„A kisrészlegben korszerű körülmények között, barátságos és kreatív légkörben, speciális játékok közben figyelik a gyerekeket, és a szakértők az erről készült videófelvételek elemzése után állítják fel a diagnózist. Komoly szerep jut a szülőknek és a gyermek közvetlen környezetének is. Fontos, hogy a szülők ne csak gyermekük állapotát ismerjék meg, hanem azt is, hogy személyre szabott módszerekkel milyen módon támogathatják őt a fejlődésben” - mondta el dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány vezetője.

A részleg teljeskörű felújítását a Porsche Hungaria támogatta. A létesítmény közel egy éven keresztül épült, mire a gyerekek és családjaik birtokba vehették. „A Vadaskert Kórházzal történő együttműködésünk nagyon kedves a szívemnek, hiszen gyerekek az érintett szereplői. A felnövekvő nemzedék támogatása kiemelten fontos terület. Az intézményben rendkívül hasznos és speciális tevékenységet végeznek, ugyanis különleges kihívás a pszichiátriai betegséggel küzdő gyermekek gyógyítása. Meggyőződésem, hogy adományunk nagyon jó helyre került” - mondta el Németh Balázs, a Porsche Hungaria ügyvezetője.

Megkezdte működését a Vadaskert Kórház új osztálya

Az új részleg avatásán Cseh László világ- és Európa bajnok is jelen volt, aki a Vadaskert idei 1%-os kampányában állt az intézmény mellé.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek