Megelőzhetők a téli gyermekbalesetek

Megelőzhetők a téli gyermekbalesetek

A hideg hónapokban is nagyon sok gyermekbaleset történik, melyek leggyakrabban zúzódásokkal, fejsérülésekkel, rándulásokkal, törésekkel járnak.

A csúszós utak és a téli sportok okozta sérülések az alapvető szabályok betartásával, javarészt elkerülhetők lennének. A megfelelő méretű biztonsági gyermekülés használata, sportoláshoz a bukósisak, térd- és könyökvédő hordása csökkentheti a sérülések számát és súlyosságát. A fokozott szülői felügyelet minden esetben nagyon fontos – mondja dr. Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem osztályvezetője.

A gyerekeknek sérülékenyebb a feje

Számos sérülés a jeges, csúszós úttesten, a korcsolyapályán vagy szánkózás közben történik. Ezeknél a baleseteknél leggyakrabban zúzódások, fejsérülések, ritkább esetben törések fordulnak elő. Minél kisebb egy gyermek annál sérülékenyebb a feje, ezért kell a balesetek kapcsán felmerülő panaszokat óvodás és kisgyermek korban nagyon komolyan venni. Fejsérülés esetén, ami fejfájással, hányingerrel, szédüléssel jár együtt, azonnal orvoshoz kell fordulni. Eszméletvesztés, eszméletzavar vagy nyílt végtagsérülés esetén pedig mentőt kell hívni – magyarázza Krivácsy doktor. A baleset után ha a gyermek nem szólal meg, nem sír fel, nagyobb vérömleny van a fején, azonnal traumatológiai ügyeletre kell menni.

Megelőzhetők a téli gyermekbalesetek

Mikor szükséges orvosi ellátás?

A kisgyermekek csontjai ritkábban törnek el, de sportoláskor viszont gyakrabban érheti őket baleset, ezért bizonyos sportoknál a védőfelszerelés használata elengedhetetlen,  ezek ugyanis felfogják a komolyabb sérüléseket.
Csonttörésre utalhat a reccsenő hang, nehéz mozgatás vagy mozgásképtelenség, a duzzadt, fájdalmas végtag. Amennyiben nincsen tünet, vagy enyhébbnek tűnő kismértékű a fájdalom, vigyük a gyermeket orvoshoz, súlyos esetekben pedig hívjunk mentőt – figyelmeztet dr. Krivácsy Péter.

A gyerekeket számos baleset érheti, azonban nem mindig kell orvoshoz fordulni. Az enyhébb sérüléseket fájdalomcsillapítással, az érintett területet hűtéssel, pihentetéssel otthon is kezelni lehet. Szem, arc és fogsérülések esetében is nagy körültekintéssel kell eljárni. Szemsérülést tompa ütés, nyomás, idegentest is okozhat, ilyen esetekben fontos a szakorvosi ellátás.

A szülőknek nagy a felelőssége

Szabadban történő sérülésekkor a hidegnek másodlagos következményei is lehetnek. A gyerekeknek a felnőttekhez képest ugyanis relatíve nagyobb a testfelületük, ami fokozott hőveszteséget okoz, így könnyebben kihűlhetnek.
A gyerekbalesetek kivédésében a szülőnek van a legnagyobb szerepe. A tapasztalatok szerint a súlyos balesetek száma odafigyeléssel és fokozott szülői felügyelettel nagymértékben csökkenthető – mondja a szakember.

Szívbetegen síelni?

Persze nemcsak a gyerekeket fenyegeti veszély. Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a hideg önmagában is rizikófaktora a szívinfarktusnak. A magasság pedig nem önmagában jelent kockázati tényezőt, de csatlakozik a már meglévő kockázatokhoz.

- A szív-érrendszeri betegeknek tisztában kell lenniük a kihűlés veszélyeivel is, amit nem csak az alacsony hőmérséklet, de az erős szél, a hó és az eső szintén kiválthat – mondja dr. Sztancsik Ilona. - A hypothermia jelei lehetnek a hideg tapintatú bőr, a kezdeti remegés abbamaradása, a gyengeség, a koordináció hiánya, a zavartság, a légzés és a szívverés lassulása, szabálytalanná válása, a kómás állapot. Ilyen szempontból a szívbetegek és az idősebbek a legveszélyeztetettebbek. Ugyanis ahogy öregszünk, a testünk egyre nehezebben tartja fenn a normál hőmérsékletet, viszont egyre kevésbé érzékeny a hidegre – ez a kettős rizikó fenyegeti az időseket a kihűlés tekintetében. A szívkoszorúér betegséggel élők a hidegben gyakran tapasztalhatnak enyhébb-erősebb mellkasi fájdalmakat is, ilyenkor mindenképpen fontos a meleg, biztonságos helyen történő pihenés – figyelmeztet dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta.

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Lapunkat keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek