Magony Szilviáék éveket vártak a gyermekáldásra

Magony Szilviáék éveket vártak a gyermekáldásra

Hosszú és nehéz pillanatokban bővelkedő volt az az időszak, amely Magony Szilvia és párja családalapításához vezetett. Az egykori szépségkirálynő azonban mindent megtett kedvesével együtt, hogy közös álmuk valóra válhasson: orvosi vizsgálatokra jártak, életmódot váltottak, és belevágtak a lombikprogramba is. Szilvia a tudatos családtervezés fontosságát hirdető Ragaszkodj hozzá! program keretében mesélt a mögöttük álló évekről, félelmeikről, elszántságukról és azokról a meghatározó, közös döntésekről, amelyek nélkül ma nem ölelhetnék magukhoz márciusban született kisfiukat, Márk Milánt.

Magyarországon, hasonlóan a világ fejlett régióihoz, a párok 15-20 százalékának - vagyis minden ötödik, utódra vágyó párnak - orvosi segítséggel születhet gyermeke. Nagyjából 150 ezer pár küzd meddőséggel hazánkban, de köszönhetően az orvostudomány fejlődésének, nekik sem kell feltétlenül lemondaniuk a gyermekvállalásról. Saját példájukból kiindulva, Magony Szilvia és párja, Tamás szerint a szakorvosi segítség mellett nagyon fontos a pár hozzáállása is. Szerintük elengedhetetlen a tudatosság, a racionalitás és a tájékozódás.

„Úgy terveztem, hogy 30 éves koromra már kétszeres édesanya leszek, a sors viszont másképpen hozta. 32-33 évesen, egy válás után gyakorlatilag újra kellett kezdenem mindent. Szerencsére Tamással a megismerkedésünk után minden gyorsan történt. Addigra mindkettőnkben letisztázódott, hogy mit szeretnénk és már családban gondolkodtunk. Pár hónapon belül összeköltöztünk, aztán talán háromnegyed évre rá úgy döntöttünk, hogy próbálkozunk a babával” – idézte fel Magony Szilvia a gyermekvállaláshoz vezető útjuk történetét. Mivel Szilvia akkor már 36 éves volt, és párjával mindketten racionális gondolkodásúak, ezért úgy döntöttek, hogy minden szükséges általános vizsgálaton részt vesznek, amit ilyenkor javasolnak. Sok segítséget kaptak a kezelőorvosuktól, hogy teljes képet kapjanak arról, van-e fizikai gátja a teherbe esésnek. Annak ellenére, hogy nem késlekedtek, így is évek teltek el, mire megszületett a baba. „Majdnem betöltöttem a 40-et, amikor megszületett a kisfiúnk. Nagyon gyorsan telik ilyenkor az idő! Valahol az a rémisztő, hogy ebben a helyzetben a biológiával versenyzik az ember, még akkor is, ha jó fizikumban van és jó egészségnek örvend” – tette hozzá Szilvia. A szükséges vizsgálatok mellett – andrológus segítségét is kérték -, mindketten változtattak az életmódjukon és a táplálkozási szokásaikon, vitaminkúrát tartottak, emellett folyamatosan tájékozódtak, mi mindenre lehet még szükség a siker érdekében.

Magony Szilviáék éveket vártak a gyermekáldásra

„A lombikban a kiszámíthatatlanság és az „örökké várakozás” érzése a legnehezebb. Én is féltem az egész procedúrától, az injekcióktól, hogy meg kell szúrni magam, tartottam az ismeretlentől. Idegőrlő az egész. Nekünk nagyon sokat segített a folyamatos informálódás. Sok mindenkit meghallgattunk, hogy ők hogyan és mit csináltak. Emellett végig arra gondoltam, milyen szerencsések vagyunk, hogy egyáltalán részt tudunk venni ebben! Hogy nem 30 évvel ezelőtt élünk, amikor ezt az eljárást még nem is nagyon ismerték. Nagyon hálás vagyok Tamásnak azért, hogy partner volt ebben mindvégig. Én azt látom, hogy sok férfi egyszerűen retteg ettől, mintha a férfiassága, a férfi énje ezeknek a vizsgálatoknak az eredményétől függene. Holott ez nem erről szól, hanem arról, hogy ha van egy közös elhatározás, hogy családot szeretnénk, akkor az ember igenis elmegy minden lehetséges vizsgálatra. Teljesen mindegy, hogy melyik fél részéről van olyan probléma, amin javítani szükséges, mert ha a gyermekvállalás közös cél, akkor ez is egy közös feladat– összegezte az elmúlt évek tapasztalatait az újdonsült édesanya. „Még csak négy hónapja vagyunk szülők, és ez az egész egy csoda! Van egy kisember, aki végül minket választott, mi lehetünk azok, akik elindítjuk őt az életben” – zárta gondolatait Szilvia.

Magony Szilviáék, a fogantatási nehézségekkel küzdők számára is hasznos információkkal szolgáló Ragaszkodj hozzá! program weboldalán olvasható interjúban hosszabban is vallottak az útról, amely gyermekük megszületéséig vezetett. Emellett az egykori szépségkirálynő kétrészes videósorozatban mesél az ő lombiktörténetükről, ezzel is erőt adva a hasonló problémával szembesülő pároknak. A videók megtekinthetők itt és itt.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek