Közösen a fájdalom kezelésében

Közösen a fájdalom kezelésében

Fájdalommentes kórház? Létezhet! A Bethesda Gyermekkórházban március 1-én ünnepelték a 10 éve indult Fájdalomkezelő Centrumot.

A Bethesda Gyermekkórház Fájdalomkezelő Centruma 10 éve nyitotta meg kapuit a krónikus fájdalomban szenvedő gyermekek családjai előtt dr. Gyimesi-Szikszai Andrea és Dr. Major János kezdeményezésére. A kezdetben csak pár munkaórában működő Ambulancia az elmúlt évekre Közép-Európa első Fájdalomkezelő Centrumává fejlődött.

Közösen a fájdalom kezelésében

Mi az a krónikus fájdalom?

Gyermekkorban azokat az elhúzódó́ fájdalmakat tartjuk krónikusnak, amelyek legalább 3 hónapja fennállnak, illetve rendszeresen visszatérnek. A magyar gyermekek mintegy 30%-a érintett a krónikus fájdalomban, és saját 2016-os vizsgálat alapján minden 20. gyermek tartós, folyamatos fájdalommal küzd. A Centrumban leggyakrabban fejfájás, hasfájás és ízületi fájdalmak miatt jelentkeznek a gyermekek és családjaik.

A fájdalom a gyermek (és a család) életminőségét is jelentősen befolyásolja, hosszú távon, kezelés nélkül a fájdalom felnőttkorban is fennmaradhat, annak minden egészségügyi és társadalmi költségével.

Sok betegre jellemző, hogy fájdalmuk nem csupán egy, hanem egyszerre több testtájat is érint. Az ellátott páciensek döntő többségénél úgynevezett elsődleges fájdalom szindrómával találkoznak, ami azt jelenti, hogy a fájdalom elveszítette vészjelző működését, és így nem pusztán egy szövetsérülés vagy fertőzéses-gyulladásos betegség jele, hanem maga a fájdalom a betegség. A panaszok jellemzően hónapok vagy akár évek óta állnak fenn számos kezelési kísérlet ellenére.

VR szemüveggel a fájdalom ellen?

A Centrum csapata elkötelezett a heveny fájdalom csillapításának ügye mellett is, ezért egyre inkább vezető szerepet vállal a Bethesda Gyermekkórház egyéb járó- és fekvőbeteg részlegein a fájdalomcsillapítás fejlesztésében és támogatásában. Aktuálisan pl. virtuális realitás (VR) szemüveg alkalmazásával is segítjük a fájdalmas orvosi tevékenységek elviselhetőbbé tételét.

A gyógyító közösség sokféle szakembere közösen segít egy-egy családnak a fájdalommal való megküzdésben. A kezelésbe bevonják a családot, a pedagógusokat, de együttműködnek a Bethesda Gyermekkórház más gyógyító osztályaival és külső szakemberekkel is.

Jelenleg évente 400 ambuláns és csoportterápiás, valamint 50 nappali osztályos kezelést végeznek. A betegek sokszor az ország távoli részéről érkeznek, korlátozott terápiás lehetőségekkel. Az ő hatékonyabb ellátásuk, támogatásuk, valamit a krónikus fájdalommal kapcsolatos ismeretek és terápiás lehetőségek minél szélesebb körű terjesztése érdekében önsegítő könyv, honlap és tizenéveseknek szóló ingyenesen elérhető munkafüzet létrehozását is tervezik az idei év folyamán.

A fotó forrása: Bethesda Kórház

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek