Jelek, hogy gyermekének hallásvizsgálatra van szüksége

Jelek, hogy gyermekének hallásvizsgálatra van szüksége

Az újszülöttek objektív hallásvizsgálata 2015 óta kötelező Magyarországon. Megtörténhet azonban, hogy mégsem derül fény gyermekünk halláskárosodására, vagy akár egy későbbi életkorban alakul ki nála halláscsökkenés egy hurutos megbetegedés kapcsán. Milyen jelek utalhatnak arra, hogy gyermekünk nem hall jól? És mi a teendőnk ilyenkor? Dr. Kiss Sándor audiológus, fül-orr-gégésszel, a Fül-orr-gége Központ munkatársával beszélgettünk a gyermekkori halláscsökkenésről.

A gyermekkori halláscsökkenésről

A halláscsökkenések egy része velünk született – ez lehet valamely örökletes belső fül-betegség következménye, de méhen belüli vagy szülés közben szerzett károsodások is állhatnak a háttérben. A korai felismerés és a szövődmények megelőzése érdekében újszülött- és csecsemőkorban két objektív, műszeres hallásvizsgálattal, az OAE-teszttel és a BERA-készülékkel szűrik a gyermekek hallását. A későbbi életkorokban is kialakulhat azonban ún. szerzett halláscsökkenés, amire sokszor nem a szülő, hanem a gyermek óvodapedagógusa, tanára vagy logopédusa figyel fel.

A problémára a kötelező szűrővizsgálatok során is fény derülhet, amit a hazai szabályozás értelmében 3 éves és 6 éves kor között évente, ezt követően a tankötelezettségig, illetve 18 éves korig kétévente (otthon gondozott gyermekek esetén a tankötelezettség végéig) végeznek a védőnők. Ha a gyermek hallásával kapcsolatban probléma merül fel, fül-orr-gégészeti vizsgálatra és hallásvizsgálatra is szüksége lesz. Ötéves korig elsősorban az objektív hallásvizsgálatok (BERA, OAE, tympanometria) javasoltak, későbbi életkorban, már elvégezhető a küszöb audiometria – mondta el dr. Kiss Sándor.

Jelek, hogy gyermekének hallásvizsgálatra van szüksége

Középfül-gyulladás is okozhat halláscsökkenést

A kisgyermekkorban kialakuló halláscsökkenések hátterében elsősorban az ún.  vezetéses típusú halláscsökkenés, például savós középfül-gyulladás áll. Ilyenkor a felső légúti fertőzés miatt megduzzadt nyálkahártya vagy egy megnagyobbodott orrmandula zárja el a fülkürt nyílását, így a középfül nem tud levegőzni. Ennek hatására a dobüregben nyomáscsökkenés alakul ki, majd savós folyadék gyülemlik fel, ami felülfertőződhet, és akadályozza a hang vezetését.

Ha a problémát időben kezeljük, akkor gyógyítható, ha azonban hónapokig fennáll ez az állapot, akkor tartós hallásromlással is járhat. Ezért is rendkívül fontos, hogy már a legkisebb gyanú esetén is forduljunk fül-orr- gégészhez a gyermekkel, aki a fülkürt működés rendezésével megszünteti a problémát.

A középfül-gyulladás mellett a fej- és fülhallgató használat okozta zajexpozíció, fejsérülés, egyes gyógyszerek és betegségek is (pl. agyhártyagyulladás), sugár- vagy kemoterápia is okozhatnak halláscsökkenést a gyermekeknél, illetve a hallójáratba kerülő idegen test vagy a túlzott fülzsírtermelődés miatt kialakult fülzsírdugó is kiválthatja ezt a problémát.

Jelek, hogy gond lehet a kisgyermek és iskoláskorú gyermek hallásával

 • A beszédkészség és beszédérthetőség zavarait tapasztaljuk
 • Hangosabban kezd beszélni
 • Félreérti a szavakat
 • Nehezen érti meg mások mondandóját
 • Gyakran piszkálja, dörzsöli a fülét
 • Fülfájásra vagy zajokra panaszkodik
 • Gyakran van felső légúti betegsége (horkol, nyitott szájjal lélegzik, tartós orrdugulása van)
 • Olvasási és tanulási problémái vannak az iskolában
 • Hangosabbra állítja a számítógépes játékok vagy a televíziót hangerejét
 • Nem reagál, amikor háttal van nekünk, és beszélünk hozzá
 • Sokszor visszakérdez, mert nem érti, amit mondtunk neki
 • Erősen koncentrál, amikor televíziót néz, vagy valaki beszél hozzá
 • Figyelmetlennek, álmodozónak tűnik az órákon

A halláscsökkenés következményei

Az ép hallás elengedhetetlen feltétele gyermekeink testi és lelki fejlődésének, a felderítetlen és nem kezelt halláscsökkenés pedig súlyos következményekkel járhat. Mivel a betegségben érintett gyermek nyelvi, kognitív és szociális hátrányba kerül kortársaihoz képest ezért fontos, hogy figyeljünk a jelekre, és időben forduljunk szakemberhez!

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek