Indulhat a vakáció!

Indulhat a vakáció!

A karantén feloldása után a szülők újabb megoldandó feladat előtt állnak. Az elmúlt hónapokban a digitális oktatás rejtelmeit kellett megtanulniuk, a kisebb gyerekeknek segítséget nyújtani a mindennapi oktatás zökkenőmentes lebonyolításában, június közepén pedig indul a nyári szünet. Utánanéztünk, hogy milyen egészségügyi szabályokat kell betartani a táborokban.

A táborok az idén még fontosabbak lesznek, mint az elmúlt években. A gyermek biztonságos felügyelete, amíg a szülő dolgozik, illetve az élménydús vakáció mellett kiemelkedő jelentősége lesz a táborok szociális hatásának. A nebulók a nyári szünet kezdetekor már három hónapja nem látták barátaikat, nem játszhattak kortársaikkal, így ez az élmény a táborokban még inkább előtérbe kerül.

„A 2020-as esztendő álomszerűen indult a 'táborpiacon', ugyanis az idén februárban 20 százalékkal több jelentkezést regisztráltunk a táborokba, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ezt követően, a koronavírus megjelenése után, a jelentkezések száma drasztikusan visszaesett, ami érthető, de muszáj, hogy a családok önmaguk érdekében foglalkozzanak a táborokkal,– mondta Tóth Béla, a Táborfigyelő gyermektábor-összehasonlító portál vezetője. – Ez azért jelenthet hatalmas problémát, mert a jelentkezések hosszabb elmaradása esetén a táborszervezők egy jó része dönthet úgy, hogy jelentkező gyermekek hiányában nem szervezi meg a táborokat. Így előállhat az a helyzet, hogy mire elkezdődik a nyári szünet, a vírus lecseng, mégsem tudjuk a táborok által hasznosan, élménydúsan és biztonságosan biztosítani gyermekünknek a felügyeletet, míg mi dolgozunk, mert nem lesz elég tábor!”

Indulhat a vakáció!

A kisebb táborkínálattal szembenálló, megnövekedett kereslet hatására egyrészt gyerekek ezreinek nem juthat hely a gyermektáborokban, másrészt a túlkereslet árfelhajtó hatású lehet, azaz a családoknak érdemben, akár 25-30 százalékkal is többet kell fizetnie egy-egy turnusért, mint korábban. A táborszervezők egyelőre tartják a meghirdetett táborárakat, de ahogy haladunk előre az időben, ez a piac egyre nagyobb hányadán megváltozhat.
A május 23-ai bejelentés szerint június 16-tól szervezhetők a napközis és ottalvós nyári táborok, és a hír hallatán meg is indult a táborfoglalási dömping.

Fontos az járványügyi előírások betartása
Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány terjedésének megakadályozása érdekében az idei évben a táborok szervezése és működtetése során különös figyelmet kell fordítani járványügyi szabályok szigorú betartására. A tábor működtetése során a szervezőknek minden lehetséges intézkedést meg kell tenni, hogy a csoportok egymástól való elkülönítése biztosítható legyen. Törekedni kell a kb. 1,5 méteres védőtávolság folyamatos betartására, a foglalkozások, az étkezések, a szociális helyiségek használata során.
A közös étkezések alkalmával kiemelt figyelmet kell fordítani a csoportok egymás közötti távolságtartására, mely biztosítható térben vagy időben. A szálláshely szolgáltatással üzemelő (ottalvós) táborok esetében az ágyak elhelyezésénél is lehetőség szerint tartsák meg a 1,5 méteres védőtávolságot.

Szabadtéri sportok előnyben
Idén érdemes előnyben részesíteni a szabadtéri (sport jellegű, szabadtéri játékokkal gazdagított) foglalkozásokat. Amennyiben lehetséges, ezeket érdemes udvaron, szabad levegőn tartani. Kerülni kell azonban a szoros személyes érintkezéssel járó tevékenységeket (például birkózás, küzdősportok, stb.). Zárt térben történő foglalkozások esetében a kórokozók koncentrációjának minimalizálása érdekében, kiemelt figyelmet kell fordítani a fokozott és folyamatos szellőztetésre az időjárás és a környező forgalom függvényében.

Egészséges táborozók
A jelenlegi új koronavírus-járvány cseppfertőzéssel, direkt módon terjed, azaz a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy a táborokban kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató, magát egészségesnek érző diák, illetve szervező vehet részt, melyről szükséges nyilatkozatot tenni.

Személyi higiénia betartása
A tábor működtetése során különösen figyelemmel kell kísérni a személyi higié-
nia betartását, melynek alapja a gyakori, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés, az arc érintésének elkerülése, valamint a köhögési etikett betartása, mely továbbra is a fertőzés megelőzésének leglényegesebb eszköze. Nagyon fontos, hogy az alapvető szabályokról a táborba érkezők is kapjanak részletes, az adott korosztálynak megfelelő szintű tájékoztatást.Indulhat a vakáció!Fokozott fertőtlenítés
A köhögéssel, tüsszentéssel a különböző felületekre került vírus inaktiválása érdekében fokozottan ügyelni kell a tábor területének tisztaságára, a napi fertőtlenítő takarítás elvégzésére. A fertőtlenítő takarítás során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a kézzel gyakran érintett felületek (ilyenek pl. az ajtókilincsek, korlátok, villanykapcsolók, mosdók csaptelepei stb.) vírusölő hatású szerrel fertőtlenítsék le.

A szociális helyiségekben biztosítani kell a szappanos kézmosást, melyet lehetőség szerint vírusölő hatású kézfertőtlenítési lehetőséggel kell kiegészíteni. Korosztálytól függően a gyermekek a kézfertőtlenítők használatát felnőtt felügyelete mellett végezzék. Kéztörlésre célszerű papírtörlőt használni. Javasolt a bejáratánál érintésmentes vírusölő hatású kézfertőtlenítő adagoló berendezés elhelyezése, és annak használatára történő figyelemfelhívás.

Az étkeztetésre is más szabályok érvényesek
Étkezés előtt és után kiemelt figyelmet kell fordítani a gyermekek alapos szappanos kézmosására vagy kézfertőtlenítésére. Az étteremben az asztalokon elhelyezett, közös használatú eszközök (pl. só- és borsszóró, ecetes üvegek stb.) tisztántartására, fertőtlenítésére fokozottan kell figyelni, átmenetileg célszerűbb kis, egyéni adagok biztosításával kiváltani használatukat.
Rendkívül fontos a gyermekek által használt edények, evőeszközök, poharak, tálcák megfelelő hatásfokú fertőtlenítő mosogatása, a tiszta evőeszközök, poharak, tányérok, tálcák cseppfertőzéstől védett tárolása, önkiszolgáló rendszerben történő tálalásnál az evőeszközök, tányérok, poharak gyermekek általi tapogatásának elkerülése.

Teendő beteg személy esetén
Amennyiben egy gyermeknél, szervezőnél, vagy segítő személyzetnél a fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell a szervezők által előzetesen felkért, megbízott orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. Gyermek esetén a szülők értesítéséről is gondoskodni kell.

Bár a szülőknek nem lesz könnyű ezt a közel három hónapos nyári szünetet megoldani, de remélhetőleg a korlátozások ellenére a gyerekek rengeteg élménnyel és emlékkel gyarapodnak ebben az évben is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek