Ilyen gyakori a gyermekkori asztma

Ilyen gyakori a gyermekkori asztma

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az asztma előfordulása növekvő tendenciát mutat. Az esetek többségében az asztma tünetei már a gyermekkorban megjelennek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a betegség tüneteiről kérdeztük.

Az asztma tünetek már 5 éves kor előtt jelentkezhetnek.

Az asztma az egyik leggyakoribb krónikus betegség a gyermekkorban, mely jelentős számú gyereket érint világszerte. Előfordulásának gyakorisága különböző tényezőktől függ, például a régiótól, az életmódtól és a genetikai hajlamtól. A pontos gyakorisági arányok országonként és régiók szerint változhatnak, de becslések szerint a gyermekek 10-20%-a szenved asztmában, annak valamelyik típusában.

Sok gyermeknél az asztma tünetei már az első életévben jelentkeznek. Az asztma különböző súlyossági fokozatokban jelentkezhet, és az egyéni esetek változóak lehetnek. Ezen kívül a tünetek életkoronként is változhatnak, a csecsemőkorban kialakult betegség tünetei különbözhetnek a nagyobb gyerekeknél megjelenő asztma tünetektől.

Ilyen gyakori a gyermekkori asztma

Ilyen tünetekre kell figyelni csecsemőknél

• Jellegzetes panasz a ziháló légzés, a kilégzésben hallható sípoló légzési hang, illetve, ha hétköznapi tevékenységeknél, kis megerőltetésre száraz köhögés jelentkezik.
• Sokszor hajnalban is fellép a jellegzetes száraz köhögés, időnként nehézlégzésbe torkollva.
• Súlyosabb állapot, ha a csecsemő zihál éjszaka, így sürgős orvosi segítségre van szükség. Még súlyosabb, ha a csecsemő sápadt, ajkai és körmei kékes színezetűek. Ez már oxigén hiányt jelez, amely kifejezett irritabilitást, zavartságot okozhat.
• Figyelmeztető jel, ha a légzése nagyon gyors, erőltetett, a fokozott légzési munka miatt az orrszárnyak mozognak, azaz orrszárnyi légzésük van. Ilyenkor sokszor fáradt, letargikus küllemű és étvágytalan a csecsemő. Ez az állapot azonnali orvosi beavatkozást igényel.

A csecsemők asztmaszerű tünetei mögött más légúti betegségek is állhatnak, ezért ebben az életkorban ki kell zárni a fejlődési rendellenességeket, például hörgőszűkületet vagy porcgyengeséget, amelyek hasonló tüneteket okozhatnak, mint az asztma, például sípoló légzést vagy kilégzési nehézséget. Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy ebben az életkorban gyakoriak a refluxos tünetek és a refluxból eredő visszatérő bronchitisz összetéveszthető az asztmával vagy obstruktív bronchitisszel.

Ilyen gyakori a gyermekkori asztma

Asztmás tünetek nagyobb gyerekeknél

• Hosszan tartó köhögés, amely súlyosbodik légúti betegség esetén.
• Éjszaka vagy alvás közben, hideg levegő hatására vagy fizikai terhelésnél (például futkározás, ugrálás) jelentkező száraz köhögés.
• Zihálás vagy sípoló hang kilégzéskor.
• Nehézlégzés testmozgás közben, a gyermek kapkodva vesz levegőt, és emiatt inkább kerüli a sportolási lehetőségeket.
• Mellkasi szorító érzés és fáradékonyság.

Az asztma tüneteit nehéz elkülöníteni bizonyos légúti fertőzések tüneteitől bölcsődés vagy óvodás korú gyermekeknél. Néha maga a légúti fertőzés hozza elő az asztma tüneteit, és szülőként azt gondolhatjuk, hogy csak a fertőzésből gyógyul a gyermek. Azonban a kezdetben enyhe tünetek súlyosbodhatnak kezelés nélkül, ezért mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a gyermeknél a felsorolt panaszok jelentkeznek.

Hagyományos kezelés és immunterápia

Az asztma kezelésének célja a légutak gyulladásának csökkentése és ezáltal a rohamok megelőzése. Az inhalációs készítmények biztonságosan alkalmazhatóak már csecsemő- és gyermekkorban is a tünetek kezelésére, de a terápia beállítása minden esetben személyre szabottan történik. Ehhez szükséges a rendszeres orvosi ellenőrzés – évente legalább 2-3 alkalommal. A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy oki kezelési lehetőség is: az allergén specifikus immunterápia, amely képes megváltoztatni az allergiás asztma természetes lefolyását, mivel nem csak a tünetet kezeli, hanem az immunrendszer működését befolyásolja.

Segítségével az asztmás tünetek és a hagyományos gyógyszerek alkalmazása is jelentősen csökkenthető. A kezelés igénybevétele az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján, minden esetben személyre szabottan történik. Tünetek esetén fontos szakorvoshoz fordulni a pontos diagnózis és az egyéni kezelési terv meghatározása érdekében.

Forrás: TüdőközpontKapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek