Így nem lesz nehéz az iskolatáska!

Így nem lesz nehéz az iskolatáska!

Hamarosan elkezdődik az iskola, így, ha még eddig nem tettük, célszerű elkezdeni a legfontosabb dolgok, így például az iskolatáska vagy az íróasztal beszerzését. A megfelelő asztal és táska kiválasztása azonban nem merülhet ki a praktikumban és a dizájnban. Nagyon fontos, hogy az iskolatáska, a szék és az asztal mérete a gyermek korának és magasságának megfelelő legyen, a táska kialakítása pedig biztosítsa a megfelelő tartást és súlyelosztást.

„A megfelelő iskolatáska kiválasztása ma már sokkal könnyebb, hiszen számos helyen találunk arra leírást, hogy milyennek kell lennie egy jó táskának, de az eladók is szívesen segítenek a választásban. Ennek ellenére sokszor a gyermek akarata dönt és a virágos, mesefigurás vagy dínós táska kerül a kosárba, amely lehet ugyan az aktuális kedvence a leendő kisiskolásnak, de kevésbé kényelmes és egészséges a viselete, mint az anatómiai iskolatáskának. Szerencsére az ergonomikus táskák között is sok a mutatós darab, amik kényelmesek is, így biztosan megtaláljuk a megfelelő példányt. Ha pedig bútort és széket választunk, akkor is a gyermek mérete legyen a döntő annak érdekében, hogy ülés közben fel tudja venni a helyes testtartást. Mivel a gyermek nagyon sok időt tölt az iskolapadban és otthon a tanulással, valamint, ha nincs lehetőség arra, hogy az iskolában hagyja a könyveket, minden nap viszi magával a felszerelését, így, a megfelelő táska és szék választásával nagyon sokat tehetünk a gerincbetegségek kialakulása ellen” – mondta Dr. Márkus István, a Budai Egészségközpont gerincgyógyász, gerincsebész szakorvosa.

Így nem lesz nehéz az iskolatáska!

Milyen a jó iskolatáska?

• Fontos, hogy a telepakolt táska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának 10-12 százalékát, ezért minél könnyebb anyagból készült, annál jobb.
• Az ideális iskolatáskának két vállpántja van, így mindkét vállat egyforma mértékben terheljük, ezáltal pedig elkerülhető a gerinc fél oldalas terhelése. Fontos, hogy a pánt ne szorítsa a gyermek vállát és széles, párnázott legyen.
• A merevített, párnázott hátrész nemcsak a tartást segíti, de kényelmesebbé is teszik a súly viselését.
• Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést.
• A táska mérete is döntő: ne érjen túl a tarkón, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el - így nem ütődik minden lépéskor a deréknak -, és ne legyen szélesebb a gyermeknél.

Hogyan válasszunk íróasztalt és széket?

Nem is gondolnánk, hogy a jó széknek milyen fontos szerepe van a helyes testtartás biztosításában és kialakításában. Ráadásul az sem mindegy, hogy hogyan ülünk a széken.

Akkor jó a szék, ha:
• a szék magassága és az ülőfelület hosszúsága lehetővé teszi, hogy a gyermek egész a széktámláig hátra tudjon csúszni, miközben a talpa a földön marad,
• a szék támlája író és figyelő helyzetben is a medencecsont tetejét és a derekat támasztja,
• a támla nem túl hosszú, így nem akadályozza a lapockák és a hát felső részének elhelyezkedését,
• az ülés nem túl puha és az üléslap nem szorítja a gyermek térdhajlatát, amely akadályozhatná a vérkeringést.

Hogyan üljön helyesen a gyermek?

• A fenekével csússzon hátra, amennyire csak lehet.
• Támassza a szék támlájának a derekát. Ha szükséges, tegyünk a dereka mögé kispárnát, de az ülőlapra helyezhető ékpárna is sokat segíthet abban, hogy még jobb legyen a tartása.
• A lábát támassza a földre. Ha a gyermekünk túl kicsi a szék magasságához képest, akkor dobozra is teheti a lábát. A fontos, hogy a láb támaszkodjon, így nem terheljük a derekat.

„A prevenciónak nagy szerepe van, így a fentiek mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás, hogy erős és nyújtható legyen az izomzatunk, amely a gerincünket ideális testhelyzetben tartja. A mozgással elkerülhetők és javíthatók a tartáshibák, valamint az esetleges túlerőltetéssel járó gerincízületi fájdalmak. A rendszeres sport segít az állóképességünk erősítésében, fokozza erőnlétünket, és a testünk ellenálló képességét. Ráadásul javítja az agyunk működését, így pozitív hatással lehet gyermekünk tanulási képességére is” – tette hozzá a szakorvos.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek