Hogyan védjem meg a gyermekemet?

Hogyan védjem meg a gyermekemet?

És magamat? És idős szeretteimet? Ez a kérdés merül fel most mindenkiben – lássunk tehát néhány fontos teendőt!

 

A gyerekek nem kaphatják el a koronavírust?

De. Bár a kezdeti statisztikák alapján úgy tűnt, mintha a gyerekek bizonyos mértékben immunisak lennének az új koronavírusra, a COVID-19-re. Ahogy azonban egyre több adat állt a kutatók rendelkezésére, egyértelművé vált, hogy a gyermekek ugyanolyan valószínűséggel fertőződhetnek meg koronavírussal, mint a felnőttek, ám a kicsik szervezete valamiért könnyebben megbirkózik a vírussal. Ők akár egészen enyhe, náthás tünetekkel is túleshetnek a fertőzésen, így a szüleikben gyanú sem merül fel arra, hogy ez „az” volt. A szakértők szerint a koronavírusok valamiért így viselkednek, és ez nem csupán erre az új típusra igaz. A szakértők kiemelték: extrém ritka a 10 éves kor alatti súlyos megbetegedés esélye, és szinte nem is találkoztak halállal ebben a korosztályban. A betegek számára most a legjobb az otthoni gyógyulás! Azok, akiknek enyhe tüneteik vannak, telefonon egyeztessenek az orvosukkal. Ha tüneteik súlyosbodnak, akkor az orvos megszervezi a kórházi kezelést.Ugyanakkor épp az enyhe tünetek miatt a gyermekek így lehetnek a vírus állandó életben tartói, hordozói, terjesztői, hiszen– a szokásos aktivitásukkal – rengeteg helyre tovább hurcolhatják a kórokozót.

Maszk – használ valamit?

Sokan, nagyon sokan hiszik azt, hogy a sebészi vagy általa varrt maszk őt védi meg a fertőzéstől, pedig ez nem igaz. Attól véd, hogy őmegfertőzzön valakit. A sebész is azért viseli, mert így (is) védi a betegét. Hordhatunk maszkot, és ha mindenki hordaná (tényleg mindenki), akkor csökkenne a vírusfertőzés esélye, denem szűnne meg, mert ugye ott vannak a tárgyak, amiket összefogdosunk… És hát azt se feledjük, hogy a szemünk és orrunk dörzsölésével, az ajkunk megérintésével is bejuttathatjuk a vírust. A maszk csak az orrot, szánkat fedi le, a szemünk szabadon marad.

Akkor most mit tegyek?

A főszabály ismert: Maradj otthon! Ugyanakkor vannak kivételek – melyek kizárólag rendkívül felelős hozzáállással valósíthatók meg!

Egyre több egészségügyi szakértő közli, hogy levegőre menni szabad – ám nem mindegy, hogyan! Kizárólag úgy, hogy a kintlétegész ideje alatt elkerüli az illető a kontaktust bárki mással és bármely olyan felülettel, amelyen vírus lehet.

Tehát: "tarts távolságot!" és "ne érints, ne érintkezz!"

Hogyan védjem meg a gyermekemet?

A gyakorlatban mindez hogyan néz ki?

Tekintsd magad úgy, mintha potenciális fertőzött lennél. Viselkedj ennek megfelelően. Azért viselj az arcod előtt maszkot, hogy a te kilélegzett levegőd, a tüsszentésed, a köhögésed ne kerüljön szanaszéjjel, mert ha tudtodon kívül fertőzött vagy, akkor épp most valósítod meg a „gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértést” – vagy akár annak halállal végződő változatát.

Ha kint vagy, ne nyúljsemmihez. Tedd a kezedet zsebre. Ha elő sem veszed, míg odakint vagy, akkor remekül csinálod. Ha a szádat sem nyitod ki (magyarán nem beszélgetsz idegenekkel), ki is kerülöd őket (legjobb két méter távolságot tartani), akkor nyugodtan lehetsz a szabad levegőn. Ha bagoly típus vagy, sétálhatsz este, éjszaka is, a pacsirták pedig kora hajnalban.

Most előnyben vannak azok, akiknek saját kertjük, udvaruk, teraszuk van, vagy akiknek a lakása, háza a természet szomszédságában van. Ha kijutsz úgy a lakásból, hogy lefertőtleníted a kilincset amihez nyúlsz, a liftgombot, a kapunyitót, aztán a saját kezedet, és az út további részében zsebben van a kezed, hazaérve alaposan kezet mosol, akkor a kockázat minimális. Magányosan kocogni, futni, biciklizni, rollerezni, sétálni tehát az előbbi szabályok betartásával egyelőre még szabad.

Hogyan védjem meg a gyermekemet?

Miért látok több embert, kisebb csoportokat kint?

Az egy háztartásban élők együtt is sétálhatnak a levegőn, hiszen ők bent is egy légtérben vannak! Vagy egyikük sem beteg, vagy már mindegyikük az. Ha tényleg betegek, akkor viszont nincs apelláta: mindenki maradjon otthon. Ha egészségesek és kimozdulnak, akkor rájuk is vonatkozik: ne álljanak le senkivel beszélgetni, és ne nyúljanak hozzá semmihez, csak a saját tárgyaikhoz. Gyerekek a saját biciklijüket, rollerüket, görkorcsolyájukat használhatják. Ám szinte elkerülhetetlen, hogy valamit ne érintsünk meg, így otthon a kötelező kézmosás mellett érdemes fertőtleníteni a pénztárcát, kocsikulcsot… Mindent, ami a kezünkben volt kint.

A játszótér, a bolt, a fagyizó, a buszozás veszélyes.Sőt igazából a parkokban a padon való üldögélésnek is van – minimális – kockázata, hiszen a ruhánkon is továbbvihetjük a vírust még egy ideig.

 

De én imádok jönni-menni!

Hát, ez most nem fog menni. Marad a virtuális tér, a telefon, a 2 méteres távolságból történő beszélgetés. Ez most mindannyiunk közös érdeke. Boltba csak ritkán, akkor is céltudatosan menjünk, a vásárlást gyorsan bonyolítsuk le, feleslegesen semmit ne érintsünk meg.Vihetünk saját kosarat is, hogy azt se kelljen más után használni. Péksütiket csak csipesszel, zacskóval fogjunk meg, amit már megfogtunk, vegyük is meg. Vásárlási tanácsokat a Mi legyen a spájzban? című cikkünkben olvashatnak!

 

A cikk a Patika Tükör 2020/4. számában jelent meg!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek