Gyógynövények a könnyebb tanulásért

Gyógynövények a könnyebb tanulásért

Az iskolaév kezdetén aktuális téma a tanulás, koncentrálás, szellemi tevékenységünk és agyunk teljesítő képessége.

2018.09.19

Fiatal korban a koncentrációval szokott a legtöbb baj lenni. A kisdiák hamar elfárad a figyelésben, ekkor kezd el rendetlenkedni az óra alatt. A nagyobb diák „lustaságból” nem tanul, pedig lehet, hogy csak elkedvetleníti a tény, hogy lassan tudja megjegyezni a tananyagot. Idősebb korban a szellemi kapacitás csökkenhet, ami enyhébb esetben feledékenység, súlyosabb esetben demencia vagy Alzheimer-kór formájában mutatkozik meg.

Agyi tevékenységünket egyéb módszerek mellett támogathatjuk gyógynövényekkel is. A legismertebb a kínai eredetű, az egész világon használt ginkgo biloba, magyar nevén páfrányfenyő. A leveléből előállított készítményeket többek között a koncentrációs képesség növelésére használják. Hatása azon alapul, hogy gyorsítja a véráramot, növeli az agy vérellátását. 12 éves kor alatt nem ajánlott fogyasztani.

Gyógynövények a könnyebb tanulásért

A magyar gyógynövények közül erre a célra használjuk a fehér fagyöngy, az orvosi veronika, a galagonya, a tyúkhúr gyógyteákat. Ezek a könnyen hozzáférhető, olcsó gyógyteák épp oly hatásosak, mint a kínai csodafa levelei. Felváltva akár naponta ihatóak, ha egyet választunk közülük, heti 2 csészével kell fogyasztani a reggeli órákban. A fagyöngy kivételével 12 éves korig fél adagban (2,5 dl víz, egy csapott teáskanál teafű), utána egész adagban gyereknek is adhatók.

A témához kapcsolódó érdekesség: a nemek közötti különbség a tanulás területén is megnyilvánul. A tényt, hogy a fiúk jobbak matekból, a lányok pedig jobban olvasnak, sokan sokféleképp magyarázzák. Fiziológiai okokkal (az agy jobb és bal féltekéje más-más feladatot lát el, és a két nem eltérő módon használja őket) vagy a fiúk-lányok eltérő neveltetéséből származó különbségekkel.

Legújabb kutatási eredmények azt mutatják azonban, hogy a szociális háttér, a társadalmi körülmények és a kultúra sokkal nagyobb szerepet játszanak a tanulási eredményekben, mint a nem szerinti hovatartozás. Azokban az országokban, ahol a nők egyenrangú tagjai a társadalomnak, a 15 éves lányok ugyanolyan jó eredményeket érnek el matematikából, mint a fiúk. Ahol a nemek közti egyenlőtlenség még mindig nagy, a felmérés eredményei is nagy különbségeket mutattak a fiúk javára.

És végül a tények: a nők agyának átlagsúlya (1149 gramm) kisebb, mint a férfiaké (1325 gramm). Marie Curie-nek ez elég volt ahhoz, hogy felfedezze a rádiumot. Albert Einstein agya 1125 grammot nyomott.

Forrás: györgytea.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek