Gyermekkori ételérzékenységek

Gyermekkori ételérzékenységek

Manapság egyre több gyermek tapasztal kellemetlen hasi vagy emésztőrendszeren kívüli tüneteket, melynek hiába járnak utána, nem találják az okát. Ilyen esetekben célszerű táplálékallergiára, táplálékintoleranciára vagy táplálékaverzióra is gyanakodni. Ezeket a betegségeket gyakorta összekeverik, hiszen a tünetek hasonlóak lehetnek, mégis vannak különbségek.

Gyermekkori ételérzékenységek
Vajon tisztában vagyunk-e azzal, hogy mi a különbség a táplálékallergia, táplálékintolerancia és a táplálékaverzió között? Tekintsük át, hogy mit takarnak ezek a kifejezések!
Az allergia szó jelentése: eltérő működés. Ezzel szemben az intolerancia szó jelentése: türelmetlenség.
A táplálék-intolerancia akkor fordul elő, ha egy ételt vagy összetevőjét képtelenek vagyunk megemészteni. A táplálékallergia egy specifikus, mindig újra előidézhető, az adott tápláléktól tünet-együttest okozó kóros immunreakció. Jelen cikkben a táplálék-allergiával foglalkozunk, a következő számban olvashatnak bővebben az intoleranciáról. Hazánkban a valódi táplálékallergiások száma a gyermekek körében 2-8 százalékra tehető.
A táplálék-allergia tünetei

 hasmenés, hányás, súlyállás, hasi fájdalom, reflux, székrekedés
 ekcéma
 orrfolyás, gége ödéma, köhögés, rekedtség
 viselkedészavar, alvászavar, migrén, fáradékonyság
 ízületi gyulladások
 vashiányos vérszegénység
 legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk, mely akár életveszélyes is lehet, ha nincs azonnali beavatkozás.
Ezek a tünetek együtt vagy önmagukban is jelentkezhetnek, és életkorral változhatnak. A gyermekkori allergiák az idő múlásával kinőhetőek.
Vizsgálatok, tesztek

Egyik módszer az étrendi napló vezetése, melyet dietetikus értékel ki. Másik megoldás a laboratóriumi vizsgálat, ahol a vérből a megemelkedett immunoglobulinok jelenlétét vizsgálják. Ezen kívül léteznek bőrtesztek is. A Prick-teszt a leggyakrabban alkalmazott eljárás, melynek során az alkar bőrén apró karcolásokat végeznek, majd ezekre allergének kivonatát cseppentik. Ha egy adott karcolás bepirosodik és viszket, arra az anyagra érzékenyek vagyunk. Pollen- és táplálékallergiát is vizsgálnak ezzel a módszerrel. Ritkábban alkalmazhatnak provokációs próbát vagy allergénszegény keresődiétát is.

Keresztallergia

A keresztallergia hátterében a kémiai szerkezetek hasonlósága áll. Ilyenkor olyan minimális a két anyag molekulái között az eltérés, hogy a szervezet nem tud különbséget tenni közöttük, és az ártalmatlan anyagra is tünetekkel reagál. Leggyakrabban előforduló keresztallergének:

 parlagfű – feketeüröm – görögdinnye – banán - uborka                                                                                          feketeüröm – kömény – paprika – paradicsom – kamilla – kivi - bazsalikom                                                            nyírfa – mandula – dió – mogyoró - alma - körte                                                                                                    petrezselyem – sárgarépa – zeller                                                                                                                            fűfélék – burgonya

Gyerekek körében az egyik leggyakoribb allergiát okozó táplálékunk a tehéntej. Ha csecsemő lesz allergiás a tehéntejre, akkor a szoptató édesanyának kell diétáznia, mivel az allergizáló anyagok az anyatejen keresztül átjuthatnak a gyermek szervezetébe. Sajnos nem egyszerű feladat teljesen kihagyni a tejet az étkezésünkből, mivel a legtöbb élelmiszer tartalmazza, akár csak nyomokban is. Szerencsére azonban már sok féle növényi eredetű tej alternatíva forgalomba van, ilyen a zabtej, rizstej, mandulatej, kókusztej, mogyorótej, stb.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek