Fontos a mindennapi mozgás az iskolákban

Fontos a mindennapi mozgás az iskolákban

Ma Európában a legtöbbet a magyar gyerekek mozognak a mindennapos iskolai testnevelés bevezetésének köszönhetően - mondta Balog Zoltán. az emberi erőforrások minisztere, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága ülésén.

Magyarország kiemelten kezeli a népegészségügyi programokat és azok megvalósítását, és a mindennapos testnevelés is ezt az ügyet szolgálja. Ezenkívül jelentős népegészségügyi stratégia a dohányzás visszaszorítása érdekében tett magyar lépéseket.

Büszkék vagyunk arra, hogy létrejött Budapesten a WHO szolgáltatási központja, és a regionális irodával közösen ez a központ nagyon komoly szerepet vállal a népegészségügyi program megvalósításában, az ezzel összefüggő prioritások meghatározásában. "Ez egy olyan átfogó együttműködés, amelyre szükség van azért, hogy ne a lobbiérdekek határozzák meg a politikánkat" -  tette hozzá. Az ágazatok közötti együttműködésre példaként a kora gyermekkori intervenciót és a roma integrációt említette a miniszter. A legbüszkébbek mégis a mindennapos iskolai testnevelés bevezetésére lehetünk, aminek köszönhetően ma Európában a legtöbbet a magyar gyerekek mozognak.


Fontos a mindennapi mozgás az iskolákban

Mary Elizabeth dán koronahercegnő, a WHO európai regionális bizottságának fővédnöke előadásában úgy fogalmazott, hogy 2020-ra egy sokkal jobb, méltányosabb és fenntartható egészségügyet kell a régióban mindenki számára és minden életkorban biztosítani. Az anya- és gyermekvédelmet, az immunizáció ügyét és az antimikrobiális rezisztencia elleni harcot emelte ki, hiszen a gyermekhalandósági mutató az, amellyel mérni lehet egy adott ország egészségi állapotát. Amíg ezeket a szakadékokat nem tudjuk áthidalni, addig a kitűzött célokat sem fogjuk tudni elérni - jegyezte meg.

A dán koronahercegnő kiemelte a gyermekek védelmét a korai életszakaszukban, és ide sorolta a vakcinációt, ami - mint mondta - a legbiztonságosabb és leghatékonyabb küzdelem a különböző fertőző betegségek elleni küzdelemben. Jó jel, hogy a régió országainak kétharmada megállította a rubeola és a kanyaró terjedését, azonban sok ország nem tette lehetővé a kellő átoltottságot, ezért az európai régióban minden tizedik gyermek nem kapja meg a kellő védelmet. Jelezte, az elmúlt évben 41 gyermek halt meg kanyaróban.

A másik nagy kihívásnak az antibiotikum-rezisztenciát jelölte meg Mary Elizabeth, aki azt mondta, sok országban még sokan nem értik az antibiotikumok helyes használatát. A küzdelemhez egy erős WHO kell Európában és világszerte is.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kiemelte, az európai régióban élő 900 millió ember a sokféleség ellenére hasonló kihívásokkal néz szembe, különösen a nem fertőző betegségek terén.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek