Első alkalommal a nőgyógyásznál

Első alkalommal a nőgyógyásznál

A tinédzserek és fiatal nők többsége számára a nőgyógyászati vizsgálat az egyik legrettegettebb dolgok közé tartozik, pedig az éves rákszűrés bizony a felelősségteljes női lét velejárója. A Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosával, dr. Krauth Barbarával beszélgettünk.

Rengeteget számít, hogy első alkalommal hogyan éljük meg a később rendszeressé váló vizitet, hiszen míg egy akár a várakozásokat felülmúló, pozitív élmény a következő évtizedekre megalapozhatja a nőgyógyászokba vetett bizalmunkat, egy negatív tapasztalat végérvényesen le is rombolhatja azt.

„Nagyon fontos, hogy a fiatal lányok első nőgyógyászati vizsgálata olyan orvossal legyen, akivel jó élményük marad, már amennyire ez lehet jó, ugyanis ha traumatikus, utána borzasztó nehéz a félelmüket leküzdeni és a bizalmukat újra felépíteni. Nagyon sok nő retteg a vizsgálattól és akármennyire kedves, tapintatos az ember, akármennyire is próbál ilyenkor óvatos, gyengéd lenni, ha a páciens nem kooperál, az végső soron mindenképp kellemetlen lesz.” – magyarázta a nőgyógyász.

Első alkalommal a nőgyógyásznál

Miben különbözik egy tinédzser nőgyógyászati vizsgálat?

Tinédzser nőgyógyászati vizsgálatra a 14 éves, vagy annál idősebb lányokat várják, legyen szó menstruációs zavarról, valamilyen panaszról, szexuális felvilágosításról, vagy a nemi élet megkezdése utáni első rákszűrésről.

„Amennyire lehet ilyenkor még gyengédebb a vizsgálat, hiszen ezek a lányok félig gyerekek, és sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek. Megpróbálunk lazábban, az ő nyelvükön beszélni, és kipuhatolózni, hogy mennyire ismerik saját testük jelzéseit, a védekezési módszereket, a szexuális úton terjedő betegségek veszélyeit.” – mondta a doktornő. „Fontos, hogy érezzék, megbízhatnak az orvosukban, hiszen egy nőgyógyásszal ezeket az intim témákat gyakran sokkal könnyebb őszintén megbeszélniük, mint a szüleikkel, és tapasztalatom szerint nagyon hálásak, mikor érzik, hogy minden kellemetlenség nélkül kérdezhetnek. Valójában ez egy lépcsőfoka a felnőtté válásnak, a szexuális élet kezdetével szükségszerűen kialakuló felelősségtudatnak.”

Milyen problémákkal érdemes felkeresni a szakorvost?

A nőgyógyász felkeresése nem minden esetben jár fizikális vizsgálattal. Vérzészavarral, a hüvelyflóra egyensúly problémáival, fertőzésekkel, szexualitással, vagy fogamzásgátlással kapcsolatos kérdésekkel egyaránt érdemes szakember segítségét kérni, aki a személyes konzultáció során részletesen tud válaszolni mindenre.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A nőgyógyásszal való első találkozás mindig egy beszélgetéssel kezdődik, amely amellett, hogy segíti az orvost a diagnózis felállításában, a feszültségoldásban is fontos szerepet játszik. Amennyiben szükséges, a vizsgálatra, melynek menete több pontban is eltérhet a felnőtt nőgyógyászati vizsgálattól, ezután kerül sor.

„Elmagyarázzuk nekik, hogy le kell vetkőzni és fel kell ülni erre a fura ágyra, mert ebben a pozícióban tudjuk majd alaposan megvizsgálni őket. Szűz lányok, nők esetében mindig törekszünk az intimitás csökkentésére, ezért csak hasi ultrahang segítségével tájékozódunk, amihez még a bugyit sem kell levenniük. Amennyiben a betegnek volt már szexuális kapcsolata, úgy elvégezzük a rutinvizsgálatokat, a lehető legkisebb eszközök segítségével. Közben mindent elmagyarázunk, jelezzük előre, hogy mi következik, az ultrahang során pedig meg is mutatjuk nekik a képernyőn a petefészket és a petesejteket. Ezek egytől-egyig fontosak, hiszen az ő testét vizsgáljuk, ráadásul ezáltal a figyelmét is eltereljük a történésekről. Én emellett a vizsgálat végén külön hangsúlyt fektetek arra, hogy mindig nagyon megdicsérjem őket. Miután felöltöznek, az anyukát is visszahívjuk, hogy együtt beszélhessük meg például a fogamzásgátlás lehetőségeit.”

Éves szűrővizsgálat

Végül, de nem utolsó sorban egy nőgyógyászati vizit az általános tévhitek eloszlatásában is jelentős szerepet játszik. Az egyik leggyakoribb félreértés a HPV vírus elleni oltásból adódik, sokan ugyanis azt hiszik, az oltás beadása kiváltja az éves rákszűrést.

„A HPV elleni oltóanyag bár életmentő lehet, hiszen nem csak a méhnyaki, hanem számos további daganat kialakulását megakadályozza, nem nyújt minden betegség, fertőzés ellen védelmet, ezért beadása nem is helyettesítheti a rendszeres szűrővizsgálatokat. Az első méhnyakrákszűrést a szexuális élet kezdete után fél évvel, onnantól pedig évente javasolt elvégeztetni.” – hívta fel végezetül a figyelmet a doktornő.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek