Babavárás és az első karácsony

Babavárás és az első karácsony

A várandósság első heteiben a hormonális változások okozta fáradékonyság rányomhatja bélyegét az év végi készülődésre – nem beszélve a babavárás izgalmairól. A kisbabás szülőknek pedig nem elég a gyermek kedélyállapotára figyelni, az egészsége kapcsán is résen kell lenni.

Hagyjuk az ajándékvásárlást másra

Bár az első trimeszterben a pocak még nem jelent akadályt, az egész napos hajsza az ajándékok, majd a karácsonyi pulyka után nagyon megterhelő lehet a kismamák számára. Nyugodtan bízzuk a boltról boltra járást a párunkra, vagy rendeljünk meg mindent a kanapénk kényelméből.

Idén felejtsük el az országjáró körutat

Ahelyett, hogy minden nap az ország különböző sarkában élő rokonoknál ebédelnénk, javasoljunk nagy közös ünneplést a legtágasabb otthonnal rendelkező családtagnál. Elvégre a karácsony lényege, hogy együtt legyünk az összes szerettünkkel. Ha pedig mi leszünk a vendéglátók, ajándékként kérjünk mindenkitől hozzájárulást az ünnepi menühöz egy tálca sütemény vagy egy tál saláta formájában.

Koccintsunk kismama-koktélokkal

A tojáslikőrön és a pezsgőn túl is van élet! Készítsünk forró koktélt kedvenc teafüvünk, méz és mézeskalács fűszerkeverék segítségével, vagy kortyoljunk alkoholmentes puncsot. Szilveszterkor pedig koccintsunk egy korty gyerekpezsgővel.

Babavárás és az első karácsony

Készüljünk a legszebb ajándékkal

Minden megvásárolható apróságnál nagyobb örömöt okozhatunk szeretteinknek, ha a baba érkezésének hírével lepjük meg őket. Ha van lehetőségünk még az ünnepek előtt beiktatni a 9. héttől elvégezhető, genetikai rendellenességek kimutatására alkalmas, egyszerű vérvétellel járó PrenaTestet, magunkat és családunkat is megnyugtatjuk a pici egészsége felől. A teszt segítségével ráadásul a 12. héttől már a baba nemét is megtudhatjuk és elújságolhatjuk.

Merjünk pihenni

Bár babavárástól függetlenül mindenkinek jót tenne, ha idegeskedés és túlszervezés helyett valóban az ünneplésre koncentrálhatna, kismamaként tökéletes kifogásunk van a hátradőlésre. Élvezzük ki, hogy idén nem kell makulátlanul csillognia az ablakoknak és nyolc féle bejglinek sülnie a sütőnkben, mégis az egyik legszebb karácsonyt tölthetjük el a számunkra legfontosabbakkal.

A kisbaba első karácsonya

Hogy a kisbaba is átérezhesse, milyen az ünnep, több dolgot is tehetünk. Karácsonyi világítással a szobájában már elérhetjük, hogy izgatott legyen és tudja, valami nem hétköznapi zajlik körülötte. A bátrabbak a Mikulásnak is bemutathatják a picit – már amennyiben nem a félős időszakát éli –, a többieknek elegendő lesz a messziről érkezett rokonnal próbálkozni. Engedjük át a nagyszülőknek, hogy elhalmozzák őt ajándékokkal. Sokkal többet jelenthet számára egy szüleitől kapott kisebb különlegesség, melyet az évek során kincsként megőrizhet.

Teremtsünk hagyományokat!

A nagy család legújabb jövevénye még nem ismeri, mik a karácsonyi szokások. De ez nem is baj! A szülő ugyanis új, évről évre visszatérő hagyományokat teremthet, melyet a gyermek izgatottan várhat, és elmélyítheti számára az ünnepi érzetet. Ez lehet egy sajátos karácsonyi sütemény, ajándéknyitási szokások, jellegzetesen ünnepi öltözködés. Akár egy karácsonyi méretkedés, mellyel nyomon követhetjük, mekkorát nőtt egy év alatt, de a jótékonyság – így a megunt játékok továbbadása – is szóba jöhet.

Ne terheljük le!

Izgalmas ez az időszak, talán túl izgalmas is. A nagy embertömeg és a rohangálás, sürgés-forgás könnyen kifáraszthatja a kicsit. Épp ezért kell ügyelnünk arra, hogy kedvére tegyünk, kapja meg a szükséges pihenését, étkezését és játékidejét, különben csak sírós babákat találunk majd  a karácsonyi fotókon! A figyelmet és törődést azonban meghálálják, így próbáljunk meg minél több nyugodalmas időt tölteni a gyermekkel!

Vigyázzunk a bacikkal!

Sajnálatos kimondani, de egy kisgyermeket néha a szeretteitől is óvni kell, hiába jön a Jézuska. A rokoni látogatások képesek nemcsak agyilag és lelkileg, de egészségügyileg is megterhelni a babát. Ezért óvatosnak és tudatosnak kell lennünk.

„Bármennyire hiányzik, hogy felkeressük, megpusziljuk unokánkat, keresztgyermekünket vagy az új jövevényeket a családban, ha éppen elkaptunk egy fertőző betegséget, a látogatást inkább halasszuk el” – nyilatkozta a témában dr. Makleit Tibor belgyógyász.

A december nemcsak a karácsony, hanem az év végi hajrá és a meghűléses, lázas betegségek időszaka is. De más esetekben, például egy övsömörnél ugyanaz a vírus található egy idősebb testben, mint ami a bárányhimlősöknél, így a kisbabák látogatása ebben az esetben tilos. A „tudatos látogatással” azonban megmenthetjük a picit egy kellemetlenebb járványtól, így nem zökkenti ki őket semmi a karácsonyi hangulatból.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek