Az internet korunk legkomolyabb jótéteménye

Az internet korunk legkomolyabb jótéteménye

2-3 éven belül minden iskolában elérhető lesz a megfelelő sávszélesség, rendelkezésre fog állni a digitális tananyag és a megfelelő eszközök. A közeljövőben elkészül egy értékes tartalmakat felvonultató gyűjtőhonlap, 2018 közepére pedig megerősítik az e-Magyarország hálózat pontjait, amelyek egyebek mellett a digitális kompetenciákat erősítő képzési központok lesznek.

 

A digitalizáció alapját jelentő internet a 20. század végének és a 21. század elejének legkomolyabb jótéteménye - jelentette ki Deutsch Tamás, a Digitális jólét programért felelős miniszterelnök.

A Digitális jólét program részeként megalkották Magyarország digitális gyermekvédelmi stratégiáját, amelynek alapgondolata, hogy "a polgárokat nem kell megvédeni a digitális átalakulástól, hanem fel kell erre készíteni őket". A stratégia kitér a biztonságos internetezés és az értékteremtő internethasználati attitűd megalapozásának, az online zaklatás megelőzésének és kezelésének fontosságára, valamint a képzések és továbbképzések jelentőségére.

A digitális gyermekvédelmi stratégia erősíteni és tudatosítani kívánja a médiaműveltséget, nagy hangsúlyt helyez a biztonság kérdésére, továbbá kitér arra is, hogy ha "bekövetkezik a baj, milyen szankcionálás lehetséges".
Közölte, a biztonságos internetezés nem jogszabályalkotással, hanem a szolgáltatókkal kötött szerződés értelmében hálózati szűrés eredményeként valósítható meg.

Edvi Péter, a tanácskozást szervező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke arról beszélt, hogy a gyermekeket meg kell tanítani az internetezés szabályaira, hasonlóan a közlekedési szabályok elsajátításához. A gyermekek jobban értenek a számítógéphez, mint a szüleik, és többségében arra használják, amire való. Ma már azonban nemcsak áldozatként, hanem elkövetőként is megjelennek a gyermekek, erre a jelenségre oda kell figyelni.

Az internet korunk legkomolyabb jótéteménye

László Miklós szociológus (Eötvös Loránd Tudományegyetem) a gyermekmentő szolgálat kutatócsoportja által végzett, húsz éve tartó kutatásról szólva elmondta, a munka célja az volt, hogy jobban megértsék és megértessék a digitális galaxis lehetőségeit és veszélyeit. Az eredményekről azt tükörzik, hogy 2000-ben minden második családban volt csak számítógép, mára négyszeresére nőtt a készülékek száma a háztartásokban. Mindemellett a könyvek száma 2009 óta változatlan, ám az olvasásra fordított idő csökken. Ez a csökkenés azonban nem rohamos, míg a televíziózással eltöltött idő jelentősen csökkent. A nyomtatott sajtón keresztül egyáltalán nem lehet elérni a gyermekeket. Nem igazolódott az a hipotézis, hogy a gyermekek személyes kapcsolatai megszűnnek a túlzott internethasználat miatt, a fiatalkorúak 49 százaléka ugyanis a barátaitól való eltiltást tartja a legsúlyosabb büntetésnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek