Az alacsony spermiumszámmal sok más gond is együtt jár

Az alacsony spermiumszámmal sok más gond is együtt jár

A férfiak termékenységével kapcsolatos problémák értelmezése sok esetben eltérő. Hiszen sok fiatal férfi látja úgy a helyzetet, hogy nem érdemes javítani a termékenység állapotán addig, míg nem szeretne családot alapítani, hiszen így csökken a nem kívánt terhesség bekövetkezésének valószínűsége. A férfi termékenység romlásával összefüggésben azonban sok más komoly gond is felléphet.

A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember van a segítségünkre.

A nem kívánt terhesség és a termékenység

Nem igazán lehet vitatkozni azzal az elképzeléssel, hogy ha egy férfi termékenysége csökkent, esetleg a férfi meddő, akkor a nem kívánt terhesség kialakulásának esélye is minimális. Ez az elgondolás azonban olyan következtetésekre vezet, melyeknek hosszabb távon nagyon nagy lehet a böjtje. Ha ugyanis egy fiatal férfiról kiderül, hogy termékenységi gondjai vannak - és egyelőre nem akar családot alapítani -, akkor jellemzően nem tesz ellene semmit, hanem az előnyét nézi.

A hátrányok azonban sokkal nagyobb súllyal esnek latba, mint hinnénk! A Bresci Egyetem tudósai 5177 férfi bevonásával készítettek tanulmányt, melynek értékelése rámutatott, hogy az alacsony spermiumszámmal rendelkező férfiak esetében nagyobb valószínűséggel jelentkezik magasvérnyomás, alacsony tesztoszteronszint, magas testzsírszázalék, sőt, a koleszterinszint is magasabb lehet. Ráadásul nem is elhanyagolható az összefüggés, hiszen a termékenységi gondokkal küszködő férfiak esetében az ilyen problémák jelentkezésének esélye 20%-kal magasabb egészséges társaikhoz képest.

Az alacsony spermiumszámmal sok más gond is együtt jár

Betegséges és spermiumszám

A tudósok azt kiemelik, hogy nem arról van szó, hogy az alacsony spermiumszám okozza ezeket a gondokat, hanem arról, hogy erős összefüggés mutatkozik ezek közt. Ez azonban azt is előrevetíti, hogy mindenképpen érdemes foglalkozni a termékenység csökkenésével vagy meddőséggel a férfiak esetében még akkor is, ha olyan életszakaszban vannak, melyben inkább az előnyeit értelmezik ennek a jelenségnek.

A szervezet megfelelő működésének alapját a megfelelő tápanyagellátottság biztosítja. Enélkül sajnos szinte biztosan eltolódások jelentkeznek majd a szervezet működésében, melyek előbb vagy utóbb komoly betegségek kialakulását is elősegítik - mondja Ratkó Tünde. Ahhoz, hogy a szervezet működése helyreálljon - illetve, hogy egyáltalán az esetleges gondokat felismerjük - mindenképpen érdemes szakember segítségét is igénybe venni, de mi magunk se legyünk tétlenek.

Tápanyagpótlás

Az alacsony spermiumszám - és annak kísérő jelenségei - nagyon sok esetben egyszerű tápanyaghiányra vezethetőek vissza. Ez pedig azt jelenti, hogy kiegyensúlyozott étkezéssel és rendszeres mozgással ez a gond orvosolható, legalábbis annak kellene lennie. Sajnos azonban a minket érő külső hatások, a túlzásba vitt izomépítés, az ülőmunka és még rengeteg részlet jelentősen növeli a tápanyagigényünket, míg az élelmiszerek beltartalmának csökkenése a bejuttatott tápanyagmennyiségre van negatív hatással. Ez pedig azt eredményezi, hogy a test sok esetben támogatásra szorul.

Ennek remek eszköze lehet egy jó férfivitamin, mely nem csak a spermiumszám növelésében, a spermiumok minőségének javításában lehet segítségünkre, de az egészséget is fokozhatja, az állóképességet is növelheti. Ehhez azonban nem csak arra van szükség, hogy egy komplex készítményt szedjünk, hanem arra is, hogy olyan formában történjen a tápanyagpótlás, amit a szervezetünk képes is hasznosítani.

A legtöbb férfivitamin ugyanis szervetlen kötéssel tartalmazza az anyagokat, így azok hasznosulása, vagyis a szervezetbe való beépülése siralmasan alacsony. Ezzel szemben a szerves kötések (a készítményekben praktikusan -citrát és -glükonát formában vannak jelen, pl.: cink-citrát, réz-glükonát) hasznosulása akár 80%-kal is jobb, vagyis lényegesen nagyobb hatást képesek elérni, ami nem elhanyagolható részlet.

Forrás: ratkotunde.hu


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek