A túlsúlyos kismama kódolja ezt a betegséget

A túlsúlyos kismama kódolja ezt a betegséget

A túlsúly egy komoly probléma, hiszen az ember életminőségére is jelentősen képes rányomni a bélyegét. A nők számára a terhesség ebből a szempontból rizikós, mivel igen sok esetben a 9 hónap során felszedett többletsúly egy részét a szülés után sem képesek leadni. Azonban a terhesség alatt felszedett felesleges többletsúly bizony a gyermek későbbi elhízásában is szerepet játszhat!

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Terhesség alatti hízás

Minden nő hízik a terhesség alatt, ez elkerülhetetlen. A baba, a magzatvíz, a méhlepény vagy éppen a többlet vérmennyiség mind plusz súlyt jelentenek, de az már nagyon nem mindegy, mennyit is szed magára a nő. Az az elképzelés, hogy ilyenkor a 20 kiló is elfér, vagy akár ennél is több nagyon káros lehet.

Nem igaz, hogy kettő helyett kell enni, és az sem igaz, hogy ilyenkor mindent lehet büntetlenül, hiszen ez a baba érdeke. Több tápanyagra van szüksége a szervezetnek, ez tagadhatatlan, de az, hogy mennyi az a több, és persze az, hogy közben mi minden más kerül be a testbe, az már egy egészen más kérdés!

Én hízom - a baba is hízik

A babának híznia kell, hiszen ez a fejlődésének része. Ennek üteme a harmadik trimeszterben gyorsul fel igazán, és éppen ez az az időszak, amikor sok nő a felesleges súly jelentős részét összeszedi. Gondolhatnánk, hogy hízik a babával, de ez éppen fordítva igaz. A természetes (és jelentős) súlygyarapodáson felül a születendő baba igen nagy mennyiségű zsírsejtet kap pluszban, ha a kismama sok túlsúlyt szed magára. Ez pedig nem szerencsés, hiszen tanulmányok is igazolják, hogy a terhesség alatti túlsúly a születendő gyermek esetében négyszeresére emeli a 4-éves kor utáni elhízás esélyét.

A túlsúlyos kismama kódolja ezt a betegséget

A gyermekkori elhízás pedig nem vicc. Egy dundi gyerek lehet cuki, édes, gömbölyded, de sajnos a szervezetére ugyanúgy hatással van a túlsúly, mint a felnőttekére, csakhogy nála ez már igen korán jelentkezik, vagyis a többletzsír okozta problémák is előbb érkeznek. A szívpanaszok, az ízületi gondok, a neurológiai elváltozások és számtalan más részlet keserítheti meg a gyermekből fiatal felnőtté váló ember életét, arról nem is beszélve, hogy az elhízás réme folyamatosan jelen lesz az életében, még akkor is, ha rendszeres mozgással és helyes táplálkozással képes kordában tartani a súlyát. A gyermekkori elhízás pedig ma, hazánkban, minden negyedik gyermeket érint!

Akkor mi legyen?

A kérdés jó. Hogyan juttassuk a szervezetet az igényelt többlet tápanyaghoz, ha nem eszünk olyan sokat? A válasz pedig összetett. Egyrészt együnk annyit, amiennyi jólesik, nem kell erőltetni, a test jelzi, mire van szüksége. Az étkezések során figyeljünk a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, és kismamaként sem mondjunk le a mozgásról. Sőt! Ekkor is elkezdhetjük, még akkor is, ha előtte egyáltalán nem mozogtunk. Igaz, ne maratonfutással induljunk, de a rendszeres séta, egy kis jóga, vagy éppen terhestorna mindenképpen jót tesz az anya és a baba szervezetének is.

A tápanyagok pótlása, melyekre a terhesség során szüksége van a szervezetnek nem olyan egyszerű, hiszen az élelmiszerek beltartalma sok esetben meg sem közelíti a 40-50 évvel ezelőtti szintet. Remek megoldás lehet egy jó várandósvitamin, de igen sok esetben hallhatjuk a rémhíreket, miszerint éppen a vitamin okozza az étvágy nagyfokú növekedését. Ez pedig nem feltétlenül halandzsa...

Vitaminok és az étvágy

A B-vitamin család bizony étvágyfokozó hatással bír. Ennek megfelelően, ha valaki nagyobb mennyiségben visz be a szervezetébe ilyen vitaminokat, az étvágya is megnőhet. A B-vitaminok azonban elengedhetetlenek a terhesség során, így pótlásuk is fontos. De akkor mit lehet tenni?

A válasz abban rejlik, hogy megértsük, a terhesség három eltérő fejlődési szakaszra, három trimeszterre bontható. Ezeknek a trimesztereknek más és más a feladata, ennek megfelelően pedig a tápanyagigényük sem azonos. A B-vitaminok szerepe minden trimeszterben fontos, de nem azonos súllyal - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A harmadik trimeszterben – mikor a legtöbb kismama a jelentős súlyfeleslegre “tesz szert”, a B-vitaminok közül már csak a B6-vitaminra van szükség megemelt szintben, vagyis a várandósvitaminnak a harmadik trimeszterben már csak ezt a B-vitamint kell tartalmaznia, a többi B-vitamin mennyisége más elegendő az élelmiszerekből bevitt formában is. Ha pedig a várandósvitamin képes ezt az akadályt - vagyis, hogy az eltérő trimeszterek eltérő igényeit megfelelő tagoltsággal képes legyen kielégíteni - megugrani, azzal jó eséllyel ki lehet védeni a várandósvitaminok esetleges étvágynövelő, elhízást “segítő” hatását is.

Mindemellett tartsuk szem előtt, hogy az anyagokat nem elég csak bevinni a szervezetbe, azok hasznosulására is figyelni kell, ellenkező esetben csak drága vizeletet gyártunk, tényleges támogatás a szervezetnek csak nagyon kevés jut. A szerves kötésben, praktikusan -citrát és -glükonát formában bevitt anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb, ennek megfelelően hatékonyabb segítséget jelenthetnek, vagyis a kiválasztott készítmény a megfelelő tagoltságon felül a lehető legtöbb anyagot szerves kötési formában tartalmazza.

Forrás: ratkotunde.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek